Hlavní obsah

Neobvyklý dům býval majákem, červenobílou věž zakončenou obřím světlem na něm nehledejte

Na skalnatém pobřeží velšského hrabství Pembrokeshire je možné objevit zajímavý dům. Ozvláštňuje jej kulatá věž zakončená hranatým bílým blokem s plochou střechou. Na první pohled je zřejmé, že dům nabízí pěknou vyhlídku na moře. Leckoho by ovšem nemuselo napadnout, že dům, na který se dívá, je ve skutečnosti vyřazený maják proměněný na obytný dům.

Foto: Profimedia.cz

Dům sloužil sto padesát let jako maják, nyní je na prodej jako obytný.

Článek

Ač svému původnímu účelu už nějaký čas neslouží, objekt postavený v roce 1844 stále nese název St Ann’s Head Lighthouse (maják Hlava svaté Anny). Jeho nevysoká věž se tyčí nad divokým pobřežím, které bylo roce 1952 vyhlášeno národním parkem. Bývalý maják stojí zhruba 24 kilometrů od velšského města Haverfordwest.

Maják svému účelu sloužil rovných 150 let, tedy přesně do roku 1998. Poté byl vyřazen ze služby a proměněn na obytný dům. Není to ovšem rodinný dům ledajaký. Klasickou červenobílou věž s naváděcím světlem ale nemá.

V interiéru se skrývá hned osm ložnic a vůbec se může pochlubit spoustou obytných prostor. Jeho majitelé se vyhnuli poněkud marné a zbytečné snaze jít proti přirozenému stylu, který se vzhledem k minulosti i poloze domu nabízel, a tak je zařízen v námořnickém stylu.

Centrem domova je velká místnost, jejíž větší část zabírá obývací zóna s posezením u cihlového „krbu” s dvojicí krbových kamen uvnitř. Oboustranně otevřený cihlový segment slouží jako přirozený dělicí prvek mezi posezením a jídelní zónou. S oběma prostory je pak prostřednictvím rovněž cihlového baru propojena kuchyň.

Foto: Profimedia.cz

Obývací zónu od jídelní odděluje cihlový krb.

Ta se může pochlubit nejenom dvojicí varných desek na dřevěné pracovní desce, ale také centrálním ostrůvkem, jehož povrch zdobí keramické obklady. Ty jej ovšem také degradují na pouhý odkládací prostor, k práci příliš užitečný nebude.

Ve zmiňovaném marina stylu je zařízený také krytý bazén a s ním sousedící vířivka, která je rovněž umístěna v interiéru.

Kruhový obvod věže antracitové barvy je zachovaný i uvnitř domu. Její hranatý bílý vršek slouží jako další obývací pokoj s nádhernou vyhlídkou na vody Irského moře.

Designérka vytvořila rodině idylický domov plný slunce a pohodlí

Tipy a trendy

Dům, který může sloužit dobře jako trvalý domov početnější rodiny, i jako rekreační objekt, nabízejí majitelé k prodeji prostřednictvím realitní agentury Purple Bricks, a to za částku 995 tisíc liber, tedy zhruba 29 milionů korun.

Anketa

Líbilo by se vám bydlení v bývalém majáku?
Ano, moc.
71,3 %
Trvalé bydlení ne, ale na prázdniny by to bylo skvělé.
21,6 %
Ne, to není můj styl.
7,1 %
Celkem hlasovalo 804 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám