Hlavní obsah

Nenáročnou pochoutku si můžete vypěstovat i u vás doma

Právo, Adéla Mclintock

Kdykoli chcete, vysejte si doma řeřichu a pozorujte, jak se téměř před očima probouzí, zelená a sílí, aby tu sílu nakonec předala vám v podobě chuti a vitaminů, a to nejen v zimě vítaného céčka.

Foto: Adéla Mclintock, Právo

V detailu. Z nabobtnaného semínka nejprve vykoukne kořínek čerpající vláhu, teprve pak se objeví lodyha s děložními lístky.

Článek

Každý, kdo se ponoří do úžasného světa domácího pěstování, objeví jednoho dne řeřichu setou (Lepidium sativum), jednoletou chutnou rostlinku, která je na světě proto, aby pokrmům dávala jiskru i v době, kdy venkovní záhony s bylinkami a zeleninou zejí prázdnotou.

Vesele poroste na talíři, v misce, v hrnečku, klidně i v kalíšcích na vajíčka, které vám vykouzlí úsměv při snídani.

Co všecko musíte udělat pro bohatou sklizeň? Skoro nic.

Vyseto raz dva

Je to opravdu tak jednoduché, jak se na první pohled zdá! Žádné upatlané ruce od hlíny, pikýrování ani hnojení. Talíř nebo jinou nádobu vyložte buď ubrouskem, nebo vatou, skvěle poslouží taky netkaná textilie, lněná utěrka či odličovací tampony, a zalijte vodou z kohoutku, dokud materiál pořádně nenasákne.

Na něj pak zhusta vysejte drobounká semena rezavé barvy a, chcete-li, ještě je rozprašovačem lehce navlhčete. Pozor, nesmí ve vodě plavat! Semínka se ve vlhku probudí, během chvilky jakoby zesklovatí a začnou bobtnat.

Světlo a teplo

Řeřicha se spokojí s okenním parapetem, kde má dost světla k tvorbě živin z fotosyntézy. Máte-li okno stočené k jihu, chraňte ji před úpalem záclonou. Citlivě reaguje na blízkost topení. Rychle totiž vysychá a suchem znavená rostlinka se těžko vzpamatovává. Materiál, na kterém zakořeňuje, udržujte stále vlhký!

I bylinky podléhají trendům, potěší na zahradě i v kuchyni

Zahrada

Řeřicha si libuje při pokojové teplotě okolo 20 °C. V takových podmínkách klíčí již druhý den po výsevu. Přibližně po 10 až 14 dnech měří klíčenci okolo 10 cm na výšku. Tou dobou už se na každém z dužnatých útlých výhonků zelená chocholka dobře vyvinutého pravého páru lodyžních lístků, a to je znamení, že jsou připravené ke sklizni.

Abyste měli čerstvou nálož zeleně stále po ruce, vysévejte semínka rotačně do dvou třech nádob s odstupem asi čtyř dnů.

Sklizeň

Členku čeledi brukvovitých (Brassicaceae), která má blízko nejen k jedlé roketě, křenu nebo divoce rostoucímu a rovněž poživatelnému česnáčku (Alliaria), ale také okrasným květinám, jako jsou dvouletá měsíčnice (Lunaria annua), vytrvalá večernice (Hesperis) či skalková princezna tařička (Aubrieta), sklízejte dobře nabroušenými nůžkami odstřižením celých výhonků těsně nad kořeny.

Po sestřižení už znovu neobrazí. Hnědé slupky semen, které ulpívají mezi zelenými lístky, neodstraňujte, stejně jako ostatní části jsou zdrojem cenné vlákniny.

Chytrý truhlík, v němž všechno roste rychleji a bez práce

Tipy a trendy

Do salátů, pomazánek, krémových koktejlů, na vaječnou omeletu, těstoviny, rizoto, batáty zapečené se sýrem nebo třeba jen tak mezi bagetu se šunkou přidejte celou hrst, abyste si pikantní, lehce štiplavou chuť, podobnou směsi ředkviček s hořčicí, pořádně užili.

Natí či semínky řeřichy můžete také zpestřit jídelníček drůbeže a ptáčků, kteří zavítají v zimě ke krmítku, i domácích mazlíků, jako jsou andulky a křečci.

Zeleň pro zdraví

Používejte vždy čerstvě sklizenou nať, pěkně syrovou. Vařením, sušením, mražením ztrácí chuť i zdraví prospěšné látky. Těch si cenili už staří Peršané.

Řeřicha obsahuje celou škálu vitaminů, antioxidantů a minerálů včetně áčka, céčka, draslíku, železa, vápníku, hořčíku, kyseliny listové.

Podporuje imunitu, zažívání, má antioxidační, protizánětlivé a detoxikační účinky. Semínka jsou k dostání celoročně v obchodech se zdravou výživou, v zahradnictvích i hobbymarketech. Balíček se 6 g a přibližně 4000 semen stojí okolo 12 Kč, za 120 g v bio kvalitě zaplatíte okolo 75 Kč.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám