Hlavní obsah

Nenápadný dům je uprostřed města dokonale schovaný

Novinky, Jana Nesvadbová

Jmenuje se The Nook, tedy Kout, a je to jeden z nejzvláštnějších domů, které je možné v Londýně objevit. Hledat jej ale bude případný zájemce dlouho. Je totiž dokonale schovaný. Stojí pod úrovní ulice a shora jako by jej maskovala střecha porostlá travou.

Foto: Profimedia.cz

Takový dům, aby jeden pohledal. Doslova.

Článek

Dům na Arbuthnot Road, na jihovýchodě Londýna v Lewishamu, stojí na pozemku, který má tvar pravoúhlého trojúhelníka. Skoro ze všech stran jej obklopují vícepatrové budovy, a aby toho nebylo málo, pozemek, který s nejvyšší pravděpodobností býval v minulosti jejich dvorkem, je zanořený pod úroveň okolních ulic.

Moderní dům, který na něm nyní stojí, je tedy tak nízko, že se k němu z chodníku sestupuje po dřevěném schodišti. Samotná stavba, jež má pouze přízemí, je obložena dřevem, dřevěné jsou rovněž dvě menší terasy, které propojují interiér se zelenou zahradou s několika stromky.

Aby byl dům opravdu důkladně skrytý před svým okolím, je jeho střecha řešena jako zelená. Na tom vydělává nejenom majitel stavby, jenž díky tomu ušetří na energiích, ale i obyvatelé okolních domů, kteří se ze svých oken dívají na zelenou plochu produkující navíc kyslík.

Stavební otvory vyplňují dveře a okna v černých kovových rámech, s nimiž ladí hrana fasády a střechy. Černý rám má i dvojice světlíků na střeše.

Foto: Profimedia.cz

Hlavní místností domu je prostor propojující obývací pokoj, jídelnu a kuchyň.

Nevelký interiér má užitnou plochu 68 čtverečních metrů. Více než polovinu z nich zabírá místnost propojující v sobě funkce kuchyně, jídelny a obývacího pokoje. Právě z ní je možné vycházet na zmiňované terasy.

S hlavní místností bezprostředně sousedí úzká koupelna ústící do chodby vedoucí od vstupních dveří. Z každé strany této chodby je pak ložnice. Jedna obdélníková, druhá trojúhelníková.

Interiér domu je z logických důvodů vymalován čistě bíle a zařízen v moderním minimalistickém stylu s nádechem příjemné ležérnosti. V současné době je na prodej, a to za 650 tisíc liber, což je v přepočtu 18,85 milionu korun.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby ve vnitrobloku vašeho domu vznikl podobný domek?
Ano, rozhodně!
48,2 %
Kdyby vypadal takhle, tak snad ani moc ne.
28,5 %
Netuším, záleželo by možná nejvíc na jeho obyvatelích.
23,3 %
Celkem hlasovalo 2784 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám