Hlavní obsah

Největší audiovizuální muzeum na světě má podobu pásky kinofilmu

Novinky, Kristýna Křížová

The Library of Congress Packard Campus for Audio-Visual Conservation je největším audiovizuálním muzeem na světě. Funkcí této stavby je uchovávat materiál, který podléhá stáří a zkáze pro další generace. Díky službám této budovy se tak budou moci naše prapravnoučata podívat na filmy, které si naše generace oblíbila.

Článek

Areál pro uchování audiovizuálních děl se nachází poblíž města Culpeper ve Virginii v USA. Architektonicky působivá stavba, jejíž výsledná podoba je dílem BAR Architects, projektantů ze SmithGroup a krajinářů ze SWA Group spolu s DPR Construction, svou podobou připomíná pásku kinofilmu.

Železobetonová budova, která vznikla jako nadstavba původního bunkru, má tvar půlměsíce. Většina jejích zaměstnanců pracuje v nadzemních podlažích aby mohli pracovat za denního světla. Stavba má minimálně vizuálně rušit pohled na okolní krajinu.

Foto: Profimedia.cz

Vchod do železobetonového komplexu muzea.

The Library of Congress Packard, areál pro audio-vizuální ochranu, je domovem pro největší sbírku filmů, televizních programů, rozhlasových a zvukových nahrávek. Ty jsou skladovány na ploše 39 000 metrů čtverečních v regálech o celkové délce neuvěřitelných 144 km.

Obrovský areál pro ochranu audiovizuálních děl využívá velkých ploch pod zemí, jak tomu bylo původně u dřívějších zařízení Federal Reserve Bank.

V interiéru zaujme obří artdecový kinosál

V kinosálu je možné přehrávat všechny materiály včetně nitrátových filmů. Nitrátový kinofilm je vysoce hořlavý, proto v budově nalezneme 35 samostatných trezorových skladů s kontrolou klimatu a 129 bezpečnostních skladů, ve kterých je skladován.

Foto: Profimedia.cz

Art-decové kino je nejpůsobivějším prvkem celého komplexu.

Cílem celého kolosálního komplexu je převést stáří podléhající materiál do nestárnoucí digitální kvality a uchovat ho pro další tisíciletí. Pokud chcete, aby se pro příští tisíciletí uchoval třeba právě váš oblíbený film, můžete jej doporučit do filmového registru. Musí ale jít o film s kulturním, historickým nebo estetickým významem.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak vypadá jazyk současné architektury

Úžasné stavitelské projekty v Evropě a nepřehlédnutelné rodinné vily ze všech koutů světa představují dvě objemné knihy, které vydal Slovart. První se jmenuje...

Výběr článků

Načítám