Hlavní obsah

Nejužší dům v Polsku natěsnal architekt mezi dva činžáky

Novinky, Bohumila Kunertová

Všechno jde, stačí jen chtít. Tak možná tímto heslem se řídili architekti a návrháři, kteří do nepatrného prostoru mezi dvěma domy natěsnali ještě jeden "mini" domeček. Netradiční umělecký ateliér najdete v polské Varšavě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Dům má v nejširším místě jen 120 centimetrů Video: Reuters

 
Článek

Místní obyvatelé s jistotou označují stavbu nejen jako nejužší obývaný objekt v Polsku, ale i na světě. Budově, která má v nejširším místě pouhých 120 centimetrů a v nejužším 71 centimetrů, nechybí vybavení, jako je kuchyň, toaleta se sprchou nebo umyvadlo.

"Dům byl navržen maximálně pro dva lidi, ale podle našich vlastních testů se dovnitř vejde až sedm nebo osm osob, i když je to značně nepohodlné," vysvětluje projektový PR manažer Maciej Kawinski, který strávil sám v domě několik dní.

"Dá se tu s určitým nadhledem fungovat, ale musíte si zvyknout. Kuchyň je extrémně malá a poněkud nepohodlná. Možná i proto mám na hlavě několik odřenin způsobených malým prostorem," vysvětluje vlastní zážitky.

Architekt Jakub Szczesny plánuje ponechat dům - ateliér - na místě nejméně do roku 2016. K obývání by měl být nabízen především zájemcům z řad uměleckého světa - spisovatelům, malířům nebo hudebníkům.

Nejmenší domy na světě

Polský výtvor rozhodně není ojedinělým příkladem toho, jak se architekti a návrháři snaží skloubit minimum prostoru s obytnou funkcí.

Důkazem toho je například přehled nejmenších domů na světě, které lákají na minimalismus nebo ekologii. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Nejmenší dům na světě je na prodej

Sběratelé kuriozit by měli zbystřit. K prodeji je totiž nejmenší domeček na světě. Jde o stavbu o celkové výměře 29 m2, pouhých 210 cm širokou a 14 metrů...

Čím zaujmou nejmenší domy na světě

Bydlení v současnosti nepředstavuje zrovna levnou záležitost, a tak se není čemu divit, že se mnozí obyčejní lidé i návrháři snaží hledat různá "miniaturní"...

Výběr článků

Načítám