Hlavní obsah

Nejnápaditější návrhy hrnků jsou dekorovány nečistotami i zlatem

Novinky, Kristýna Křížová

Vtipné a zajímavé hrnky pro čajový dýchánek mají letos opravdu neotřelý design. Vítězka českého kola kreativní soutěže s mottem "Navrhněte vlastní hrnek" vsadila na zlatou dekoraci, designéři z Whitefruits si zase hrají s dekorem, který vynikne díky usazenině.

Článek

Vítězové celovětového i českého kola kreativní soutěže s názvem Navrhněte cool hrnek "Design a cool cup", jsou známi. Mezinárodní porota vybrala z celkového počtu cca 13 500 návrhů šest vítězů, mezi kterými je i návrh hrnku od české studentky Lucie Válkové nazvaný „Cik cak“.

Asi největší motivace pro mě byla ta správná silvestrovská nálada... Večer s přáteli, horká čokoláda, společenské hry a trocha toho šampaňského.
Lucie Válková, autorka vítězného návrhu

V českém kole vybrala porota ze zaslaných návrhů hrnků od českých soutěžících jako vítěze návrh hrnku se zlatým dekorem „Gold alone“ od Světlany Novohradské. Česká republika zvítězila i co do celkového počtu zaslaných návrhů.

Zajímavým nápadem je i hrnek s fosforeskujícím náramkem od Pavly Krčmaříkové. Na večerní party na zahradě si tak svůj hrníček lehce poznáte.

Ideální hrnek na rauty se ze svého podšálku ani nehne

Působivý je i návrh Viktora Chalepy, jde o hrníček, který přesně pasuje do svého podšálku, takže je ideálním řešením pro rauty, kdy chcete s nápojem procházet po místnosti a bavit se se známými.

Firma Whitefruits, která byla letos nominována i na Designéra roku, zase přišla se zajímavým řešením hrnku s vyraženým dekorem na vnějším dně, po zaschnutí nečistot uvnitř se dekor objeví na dně vnitřním. Autorem designu je Gabriel Vach.

A jaký hrnek zvolit pro romantickou valentýnskou chvíli ve dvou? Třeba ten s motivem srdce nebo vtipný hrnek na kakao s názvem "Bříza", který zdálky vypadá jako březové poleno.

Hrnky vždy vybírejte s ohledem na ostatní servis a nádobí. Subtilnější šálky s tenkými stěnami se hodí na čaj, silnostěnné naopak na kávu.

Inspirace vlnami baví nejednoho designéra

Luxusním kouskem je designový šálek nekonvenčního francouzského designéra a architekta Christiana Ghiona. Tento hrnek na kávu je ručně zdobený zlatem a platinou. Inspirací designérovi byly šperky a vlny, které v šálku vyvolávají kapky kávy. A není jediný, koho letos inspirují vlny.

V kurzu je i inspirace anglickým porcelánem. Působivou kolekci navrhl třeba Maxim Velčovský. Nese název "Legendary pink dots set" a krášlí jej naivizující růžové puntíčky, kterými Velčovský poukazuje na častou kýčovitost čajových servisů.

Mezi letošní trendy rozhodně patří dekory lidových motivů, vln a inspirace přírodními materiály. Éra retra už pomalu odezněla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám