Hlavní obsah

Nejlepší architektura veřejných prostranství je inspirací i pro Čechy

Novinky, tnk

Jedním ze dvou vítězů letošního ročníku Evropské ceny pro městský veřejný prostor 2014 se stala rekonstrukce Vieux-Port Marseille od zahradního architekta Michela Desvigne. Rozlehlý přístav byl na konci 20. století v havarijním stavu, dostal ale novou moderní tvář a obyvatelům města zpestřuje život. Pomohl tomu i odklon automobilové dopravy z přístavu.

Foto: Evropská cena pro městský veřejný prostor 2014, Michel Desvigne

Na stropě přístřešku je možné pozorovat odrazy kolemjdoucích.

Článek

Cílem soutěže je propagovat výsledky zlepšení veřejných prostor v Evropě a vyzdvihnout prostory, které zlepšují sociální rozměr městského života a zkvalitňují pobyt obyvatelům měst.

Soutěž organizuje Centrum současné kultury v Barceloně (The Centre of Contemporary Culture of Barcelona) spolu se šesti dalšími evropskými institucemi.  Předsedkyní mezinárodní poroty byla Carme Ribasová, šéfka CCCB.

Druhou cenu mají lávky spojující čtvrti

Druhou cenu má i prostor ve španělském Elxu "Braided Vallyey". Síť propletených cest a lávek změnila koryto řeky Vinalopó na park, který spojuje dohromady různé čtvrti.

Foto: Evropská cena pro městský veřejný prostor 2014, Jesus Granada

Nová cyklostezka oživila prostor klasického sídliště.

Porota udělila i zvláštní ocenění, to získala proměna prostor okolo bývalého divadla La Lira v Ripollu ve Španělsku od Aranda Pigem Vilalta Arquitectes a Joan Puigcorbé.

Prostor ze zdemolovaného divadla byl nevyužit, teď se stal ale velkou krytou verandou a proměny se dočkala i lávka k divadlu, která slouží pro pěší i cyklisty. Autoři prostor pojali i jako vstup do starého města.

Foto: Evropská cena pro městský veřejný prostor 2014, David Bravo

Architekti na mostu oddělili prostor určený pro pěší lavičkami.

Zajímavá je i proměna železniční tratě “Baana” v Helsinkách. Ta byla změněna na prostor pro chodce a cyklisty. Proměnu představilo oddělení městského plánování z Helsinki City Councilu ve spolupráci s Loci Landscape Architects.

Foto: Evropská cena pro městský veřejný prostor 2014, Krista Muurinen

Na jednom prostranství vzniklo několik hřišť pro různé sportovní aktivity.

Zvláštní cenu si podle poroty zasloužilo i zpřístupnění jednoho z největších mokřadů na Temži s názvem Rainham Marshes v Londýně. Architektovi Davidu Bravovi se podařilo vyzdvihnout místní přírodní bohatství. Návštěvníci tak mohou navštívit rezervaci a pozorovat vzácné ptactvo a rostliny.

Foto: Evropská cena pro městský veřejný prostor 2014, Peter Beard Landroom

Nové architektonické řešení umožňuje větší zážitky z přírodní scenérie.

Zvláštní ocenění získala i výstavba hřbitova ve městě Altach v Rakousku. Hřbitov slouží pro muslimské obřady početné muslimské menšiny, která ve městě žije. Hřbitov Muslimům umožňuje, aby své mrtvé pochovali podle svých vlastních zvyklostí. Hlavní stěny hřbitova od rakouského architekta Bernarda Badera jsou proto orientovány k Mekce.

Foto: Evropská cena pro městský veřejný prostor 2014, Nikolaus Walter

Ornamentální brána je díky své dekorativnosti hodně inspirující.

V letošním ročníku spolu soutěžilo 274 projektů ze 194 měst ze třiceti evropských zemí. Soutěž je velkou inspirací pro všechna evropská města, která se mohou architektonickými řešeními nechat inspirovat.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám