Hlavní obsah

Nedostatek místa ve městě může řešit dům nad parkovací plochou

Novinky, Jana Nesvadbová

Hledání zastavitelných ploch v hustě obydlených městech je trendem po celém světě. Jeden z posledních projektů v této oblasti představil šéf britského architektonického studia Zed Factory, Bill Dunster. Dům, který k postavení nepotřebuje ve skutečnosti pozemek, protože jej lze vyzdvihnout například nad dvě parkovací stání, nazval ZedPod. Určený je především jako první bydlení pro mladé lidi.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nemáte kde postavit dům? Zkuste to nad parkovacím stánímVideo: Reuters

 
Článek

„Dům je navržen tak, aby mohl buď viset ve vzduchu, anebo běžným způsobem spočíval na zemi. Nepotřebuje základy. Má prefabrikovanou raftovou kostru a především fixní cenu,” sdělil reportérům agentury Reuters Bill Dunster, ředitel architektonického studia Zed Factory z anglického Wallingtonu.

Dům stojící na plošině vyvýšené nad dvě proti sobě stojící parkovací stání zabírá celkově plochu okolo 22,5 čtverečních metrů. Ve výšce spočívá díky ocelové konstrukci pod jeho středem a je vhodný jako první samostatné bydlení pro mladé lidi. Na místo jej společnost dokáže dopravit a hned vztyčit do 24 hodin.

Protáhlý obdélníkový půdorys domu umožňuje jeho umístění i na malé, standardním způsobem prakticky nezastavitelné plochy. „Parkoviště, která kromě odstavení aut nemají další užitek, tak dokážeme proměnit v kvalitní vesnice. A ty lze dokonce přestěhovávat,” říká dále Dunster. Domy lze totiž postavit vedle sebe zcela natěsno a vytvořit tak doslova nové komunity žijící nad parkovišti, například v blízkosti velkých kancelářských budov nebo železničních stanic.

Stavba je vysoce izolovaná a je vybavena rekuperací, okna mají trojitá izolační skla. Osmdesát procent energie, kterou dům potřebuje, si vyrobí sám ze slunečního záření. Uspořádání je prosté. Do domu se vystupuje po schodišti umístěném v exteriéru, v přízemí je obývací pokoj s kuchyní. Po schodišti - tentokrát již interiérovém - se pak vystupuje do horního podlaží, kde je ložnice s malou pracovnou, koupelnou a toaletou.

„To, co chceme ukázat, je, jak by takové nápady mohly změnit vzhled měst. Máme technologii umožňující zvětšit výšku stávajících budov a změnit vzhled jejich střech,” říká Dunster.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám