Hlavní obsah

Nedejte zlodějům ve sklepě šanci

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Blíží se období letních dovolených a víkendů, kdy se spousta lidí vydává na chalupy. To je ideální doba pro zloděje, kteří se ovšem nemusejí zaměřit na váš byt, ale také na často nechráněný sklep. Existuje několik možností, jak obsah těchto prostor v obytných domech lépe zabezpečit.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Zloději využívají toho, že sklepy v obytných domech nejsou příliš na očích. Ilustrační foto

Článek

To, že se sklepy stávají tak často cílem lupičů, má hned několik důvodů. Jednak nejsou jejich prostory příliš na očích, jednak jejich zabezpečení nebývá složité na překonání, a jednak zloději mohou s úspěchem spoléhat na prostou lidskou nevšímavost.

Obzvláště ve velkých obytných domech, kam mnohdy vniknou společně s některým z nájemníků. Chodby se sklepními kójemi se totiž velice často nezamykají, a tak jsou snadno přístupné komukoli, kdo se dostane do domu.

Co může udělat každý

Předně nebudeme vystavovat na odiv obsah svého sklepa a znemožníme průhled dovnitř. Tuto roli snadno splní i obyčejný silnější karton přibitý z vnitřní strany na dvířka. Nic nezkazí koupě kvalitního zámku.

Jak zabezpečit kola
Velký zájem mají zloději tradičně o kola. Do podlahy proto zabudujeme pevná ocelová oka a k nim pak zamykáme kola pomocí lankového zámku. Zloděje odradí i prosté odmontování sedla, které by jinak musel ke kolu shánět, pokud by je chtěl dále prodat. A to mu už komplikuje práci.

Jsou-li ve sklepě okna, je třeba je zajistit bezpečnostní mříží, nebo alespoň fólií. Jejich cena se pohybuje okolo několika set korun za metr čtvereční a kromě oken jimi zabezpečíme také eventuální světlíky. Výhodou fólií je, že jimi opatříme stávající okna místo nákladného pořizování nového bezpečnostního prosklení. (Pozor! Pokud budeme chtít umístění bezpečnostních fólií zohlednit v pojistné smlouvě, je potřeba nechat fólie instalovat odbornou firmou, protože od ní získáme potřebný certifikát pro pojišťovnu.)

Obyvatelé domu se pak dále mohou s majitelem zkusit dohodnout na nahrazení běžných vstupních dveří do sklepové chodby bezpečnostními. Ty, které odpovídají třetí bezpečnostní třídě, lze pořídit od 20 tisíc korun za kus. Pokud se pak náklady rozpočítají na všechny dotčené nájemníky, měla by jejich výše být únosná pro každého z nich.

Lepší zabezpečení = vyšší plnění

Úroveň překážek, které zloděj musí překonat, když se snaží odcizit věci z našeho sklepa, může mít přímý vliv na výši limitu pojistného plnění v případě vykradení.

Pokud zloděj překonával dveře opatřené obyčejným dozickým zámkem, je vysoce pravděpodobné, že limit plnění bude až několikanásobně nižší než v případě, kdy se zloděj dostával ke sklepa přes dveře s bezpečnostním zámkem nebo celoplošnou závorou.

Když chodby nelze zamykat

V některých domech není ovšem možné dveře vedoucí do chodby se sklepy zamykat, protože zároveň slouží jako únikové cesty v případě požáru. V panelových domech jsou to nejčastěji chodby, které spojují jednotlivé vchody.

V takovém případě je potřeba sáhnout po jiném řešení, například instalovat kamerový systém. Sety vybavené čtyřmi kamerami a DVD rekordérem je možné v internetových obchodech sehnat už za položky nižší než 10 tisíc korun. Jejich výběr a instalaci je ovšem určitě lepší svěřit specializované firmě.

Externí sklady

Není-li možné dohodnout se s majitelem domu na lepším zabezpečení sklepů, máme pořád ještě jednu možnost. Ve světě poměrně běžnou službu nazývanou nejčastěji self storage.

Velké specializované společnosti nabízejí nejen firmám, ale i běžným občanům k pronájmu různě velké kóje ve vlastních, dobře zabezpečených objektech. Každá z kójí má například vlastní alarm a neměnné klimatické podmínky. Ceny za tyto služby začínají na tisícikoruně za kóji a měsíc.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám