Hlavní obsah

Nebojte se dřeva v interiéru, hodí se do obývacího pokoje i koupelny

Právo, Sylva Svobodová

Využití dřeva patří k velkému trendu při zařizování interiéru. Běžné je ho použít na podlahu, nábytek. Ale objevuje se i v místech, kde byste ho nečekali. Třeba v koupelně, na dveřních klikách, doplňcích.

Foto: Dřevojas

Perola je nábytková řada do koupelny z dubového masivního dřeva. Povrch je ošetřen proti vodě a vzdušné vlhkosti.

Článek

Dřevo milujeme stále, i když se mění náš vkus a požadavky. Před dvaceti lety byly oblíbené masivní podlahy, konkrétně klasické parketové vlysy, jejichž povrchová úprava, obvykle lakování, se prováděla až dodatečně. Nyní se prodává třívrstvá dřevěná krytina se zámkovým spojem.

Jiný je i design. Ceněný buk a červené odstíny jako má třešeň, jatoba či merbau nahradil později dekor hnědý ořech. Dnes vítězí na celé čáře dub v přírodní barvě, případně jeho bělené a šedé odstíny.

Foto: Kratochvíl parket profi

Ryze rustikální povrchy ustupují. V oblibě jsou dnes podlahy dubové, s méně suky a minimálními barevnými odchylkami.

Lak nahradil olej

Změny jsou vidět i v povrchové úpravě. Lakované podlahy ustoupily olejovaným, které jsou přirozenější a hebčí na omak. Saténový lak, označovaný jako polomat, už tolik nefrčí. Převládají matné povrchy, které v sobě spojují přirozený vzhled oleje a nenáročnou údržbu.

Foto: Westwing

Klasická parketová masivní podlaha a dřevěné doplňky vytvoří skandinávský styl domova.

Výrobci podlah se snaží přicházet stále s něčím novým, proto vymysleli kartáčovaný povrch, dále katrování (na každé lamele se vytváří reliéf příčných zářezů), ruční škrábání, které zvýrazňuje a dokresluje přirozenou kresbu dřeva a tzv. V drážky se zkosenými hranami lamel.

Všechny úpravy mají za cíl jedno: zvýšit přirozený vzhled krytiny, dát mu rustikální švih. Vnímáme ale návrat ke klidnějšímu pojetí bez suků, s minimálními barevnými odchylkami.

Dřevo v koupelně

V koupelně se nevyhneme odstřikující vodě. Logicky do ní tedy dřevo nepatří. Přesto je „dřevěná“ koupelna jasným hitem. Nám se líbí využití masivního dubového dřeva na koupelnovém nábytku z řady Perola. Je samozřejmě speciálně ošetřeno, aby povrch nijak nenarušilo vlhké prostředí koupelny.

Foto: Bondex

Na stolek pod umyvadlo majitelé použili voskový olej. Slouží jako ochranná vrstva, která odolá vodě, čisticím prostředkům, které neproniknou do struktury dřeva.

Nábytek působí velmi přívětivě, koupelnu zútulňuje a je od slovenského designéra Luba Majera. Dominantním prvkem skříněk z této řady je ustupující šikmá čelní hrana a absence úchytek. Skříňky se tak otevírají pomocí dotykového kování a díky ustupující zešikmené čelní ploše se nám při nechtěném dotyku samovolně neotevřou.

Nábytek ze dřeva

Zútulňuje náš domov a nevyžaduje nijak náročnou péči. Stačí ho občas naimpregnovat, aby odolal běžným čisticím prostředkům, vodě a mastnotě.

Foto: M&T

Klika Mimolimit má rukojeť z teakového dřeva, které je pevné a odolné.

Olej patří na hodně namáhané povrchy, ať už mechanicky nebo chemicky. Především se hodí na podlahy, schody a pracovní desky. Olej dřevo nejen oživí, ale také povrch účinně zpevní.

Voskový olej odolá rozlité vodě, alkoholu i běžně používaným čisticím prostředkům. Nátěr slouží jako ochranná vrstva, přes kterou čisticí prostředky neproniknou do struktury dřeva. Mezi vodou namáhané povrchy patří i dřevěné stolky pod umyvadlo.

Foto: Bondex

Povrch nábytku, který už byl ošetřený voskem a nemá rýhy, nemusíme před renovačním nátěrem brousit. Stačí ho očistit od pachu, omýt vlažnou vodou.

Vosk je ideální k natření postelí, komod, židlí a dalšího nábytku včetně dekorací. Povrch po natření působí na pohled i dotek přirozeněji. Vosk odolá stejně jako olej kromě vody i mastnotě.

Oproti oleji ho však není vhodné použít na vrchní desky stolů a pracovních desek, kde by se mohl voskovaný povrch dostat do kontaktu s horkým hrnkem.

Foto: Bondex

Voskem je ošetřené i staré zašlé křesílko. Povrch dřevěných částí se nejprve lehce zbrousil, a poté se vosk nanesl v rovnoměrné vrstvě plochým štětcem. Po půl hodině, až zaschl, se vosk rozleštil suchým hadříkem.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Tip pro vás

Dřevo patří i na dveřní kliku. Je příjemné do ruky a originální! Vyměňte tedy kovové prvky, které jsou pro někoho příliš chladné a fádní, za poctivé dřevo! Výhodou je, že dřevěné provedení klik lze snadno sladit s povrchem dveří i jiných interiérových prvků.

Minislovníček

Kartáčovaný povrch: speciální metoda, kdy jsou vykartáčovány měkké části dřeva mezi tvrdými letokruhy. Struktura dřeva v podlaze se tím zvýrazní a interiér působí útulněji.

Starobylý vzhled dřeva: vzniká spojením časem opotřebované podlahy s matným povrchem, kdy se dřevo ošetří přírodním olejem.

Mořené povrchy: zachovává se původní charakter dřeva, ale díky směsi z různých pigmentů lze vykouzlit různé barevné odstíny.

Dřevěné kolíky čtvercového tvaru nebo spoje ve tvaru motýla jsou precizně řemeslně zpracovány a dodávají podlahám krásu starých podlah.

 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám