Hlavní obsah

Národní cenu za studentský design získal projekt plně rozložitelného sedacího nábytku

Novinky, tnk

Mladí designéři všech typů škol i letos soutěžili o Národní cenu za studentský design a ocenění s názvem Vynikající studentský design a Dobrý studentský design. Letos se hodnotily práce v oblasti produktového a industriálního designu. Hlavní Národní cenu s podtitulem Grand získal Ján Forgáč za plně rozložitelný sedací nábytek s příznačným názvem Seno.

Foto: Archiv soutěže Národní cena za studentský design 2017

Hlavní cenu získal Ján Forgáč z Fakulty architektury na Slovenské technické univerzitě v Bratislavě. Lehká a stohovatelná stolička s názvem Seno je inspirována hornatou slovenskou krajinou.

Článek

Do soutěže se letos přihlásilo 256 autorů s 231 pracemi z 12 univerzit a vysokých škol a z 16 vyšších odborných škol a středních odborných škol. U vítěze porota velmi ocenila ekologičnost návrhu.

„Stohovatelná stolička Seno je příkladem experimentálního přístupu k nábytkovému designu. Porota oceňuje zpracování přírodního materiálu pro vytvarování sedáku. Ten je kompletován jednoduchou konstrukcí podnoží z ocelové kulatiny, která je vtipně osazena bez spojovacích prvků," uvedl architekt Jiří Kočandrle, předseda mezinárodní poroty.

Foto: Archiv soutěže Národní cena za studentský design 2017

Stolička byla vylisována za vysokého tlaku ve formě. Hlavním materiálem, ze kterého je vyrobena je seno.

Cenu Junior letos získala Anežka Müllerová, která okouzlila foukanými skleněnými mísami s názvem Akupunktura. Cenu podle Milana Hlaveše, místopředsedy mezinárodní poroty a vedoucího sbírky skla a keramiky Uměleckoprůmyslového muzea v Praze, obdržela za rafinovanou hru s dekorem využívající specifické vlastnosti skleněného materiálu.

Oceněna byla i za propojení optických a haptických (hmatových) efektů, které dílu přidávají na zajímavosti, ale neubírají na užitné hodnotě.

Foto: Archiv soutěže Národní cena za studentský design 2017

Anežka Müllerová z Vyšší odborné školy sklářské a Střední školy Nový Bor je oceněna za foukané skleněné mísy.

Udělena byla i řada dalších cen. Konkurence byla letos opravdu veliká.

Foto: Archiv soutěže Národní cena za studentský design 2017

Huy Pham z Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem má cenu ředitelky Uměleckoprůmyslového muzea v Praze za elegantní nádobí ze simaxového skla s vysokou teplotní a chemickou odolností.

Práce studentů hodnotily tři nezávislé poroty. Vysokoškolská porota, středoškolská porota a národní porota, která byla složena z kurátorů muzeí, nezávislých expertů a profesionálních designérů ČR.

Celkem hodnotila studentské práce více jak padesátka profesionálních vysokoškolských a středoškolských pedagogů, designérů, architektů a kurátorů designu.

Letošní ročník národní studentské ceny vypsaly Design Cabinet CZ, Moravská galerie v Brně a Slovenské centrum dizajnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám