Hlavní obsah

Národní cenu za architekturu získala stavba pokrytá desítkami židlí, bodovala i vzducholoď

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cena Grand Prix Architektů za rok 2017 patří nevšední galerii nábytku v Brně pokryté desítkami židlí, která slouží jako showroom kancelářské firmy My Dva group. Jejím autorem je architekt Ondřej Chybík a jeho tým. Mezinárodní porota ocenila stavbu, která svou podobou skvěle vyjadřuje funkci, ke které byla navržena a funguje zároveň jako poutač.

Foto: archiv Obce architektů, Lukáš Pelech

Vítěznou stavbu navrhl Ondřej Chybík a spoluautoři Michal Krištof, Victor Cojocaru, Martin Holý, Vojtěch Kouřil, Šárka Kubínová, Ondřej Mudl a Matěj Štrba.

Článek

Ocenění Grand Prix architektů – Národní cenu za architekturu, pořádanou Obcí architektů, mohou získat architekti, projektanti a výtvarníci. Soutěž vyzdvihuje nejlepší architektonickou práci dokončenou v uplynulém roce.

Podle Obce architektů je showroom pokrytý židlemi přímočarým, ale zároveň citlivým řešením, které s neobyčejnou elegancí a smyslem pro humor dalo starému objektu novou funkci i tvář. Stavba se objevila i v soutěži Česká cena za architekturu. [celá zpráva]

Budova je zajímavá i v interiéru. Dominují mu trendy materiály a módní industriální design.

Foto: archiv České ceny za architekturu, Lukáš Pelech

Prostory jsou díky stropním konstrukcím hodně variabilní.

Architekt Ondřej Chybík působil i ve vídeňském ateliéru PPAG. Je držitelem Ceny rektora Vysokého učení technického v Brně a získal cenu Bohuslava Fuchse za nejlepší projekt školy. V roce 2010 založil společně s Michalem Krištofem architektonické studio Chybik+Krištof.

Architektonické studio zaujalo i s pavilonem pro Expo 

Studio navrhlo v mezinárodní veřejné soutěži i vítězný projekt pavilonu České republiky na světové výstavě EXPO 2015 v italském Miláně.

Šlo o modulární stavbu s možností rozebrání po skončení výstavy. Jednotlivé moduly tak mohou opětovně posloužit.

Foto: www.czexpo.cz

Počítačový model českého pavilónu

Za architektonický design porota dále ocenila vzducholoď Gulliver DOX, která vzešla z ateliéru Huť Architektury Martina Rajniše. Porota zmínila, že do industriálních pražských Holešovic se díky ní podařilo vnést kousek fantaskna.

Foto: DOX

Lamely pokrývající povrch vzducholodi Gulliver jsou z modřínového dřeva.

Uděleny byly i ceny za novostavby, v této kategorii byl oceněn například bytový dům Radlická 142 v Praze od Jana Šestáka a Marka Deyla a spoluautora Filipa Tomáška a rovněž pražský Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky CIIRC od architekta Petra Franty.

Porotu okouzlil i novodobý hřbitov 

Za nejzdařilejší krajinnou architekturu byl oceněn břežanský hřbitov od Zdeňka Sendlera a Václava Babky a spoluautorky Radky Táborové. Autorům se povedlo proměnit hřbitov v kouzelný a důstojný prostor.

Foto: Archiv Obce architektů, Aleš Jungmann

Nový hřbitov je součástí projektu v rámci kterého vznikla i veřejná zeleň s parkovou úpravou.

Cenu za celoživotní dílo získal “in memoriam” česko-americký architekt Jasan Burin. Obec architektů vyzdvihla, že se architekt podílel na dvou významných stavbách české architektury 60. let. Jde o budovu bývalého československého velvyslanectví v Londýně a o zdymadlo ve Štětí. Udělena byla i řada čestných uznání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám