Hlavní obsah

Nadšenec si sám postavil hobití dům, vyšel ho na sto tisíc korun

Novinky, tnk

Milovník Tolkienových příběhů se rozhodl, že si na nový dům nebude brát žádnou hypotéku, ale že se uskromní a postaví si dům podle svých finančních možností a podle vzoru ze slavných fantasy knih. Simon Dale tak dům vytvořil vlastníma rukama jen se sekerou, pilou a kladivem.

Foto: Profimedia.cz

Rodina si postavila nový útulný a originální domov.

Článek

Prostorný dům pro čtyřčlennou rodinu se Dalovi povedlo postavit jen za 4 měsíce.

Tento působivý hobití dům postavil pouze z prostředků, které mu dala příroda. Využil tak nepravidelných kmenů stromů, hlíny i kamení. Sklo na okna si ale nechal dovézt.

Foto: Profimedia.cz

Střecha je kompletně porostlá trávou a mechovím.

Tento ekologický dům stál Dalea cca pět tisíc dolarů, tedy cca sto tisíc korun. Finančně nejnáročnější byly pro autora solární panely, které zasadil na střechu domu.

Při jeho stavbě se snažil přesně inspirovat popisem hobitího domova hobita Bilba Pytlíka ve fantaskní "Středozemi". Dům tak vytvořil přesně takový, jaký je popsaný v knižních sériích s hobity od J.R.R. Tolkiena.

Foto: Profimedia.cz

Oválná okna jsou velkých rozměrů a nabízí tak krásné výhledy do okolní přírody.

Domu tak nechybí nízká okna umístěná na úrovni země, dřevěný nábytek ve světlých barvách ani oválná okna. Na rozdíl od hobitího domova, který byl určen pro obyvatele menšího vzrůstu, ale dům velikostně upravil pro standardně vysokého člověka.

Foto: Profimedia.cz

Okna jsou jen kousek nad zemí.

Interiér jednopatrového domu má příjemnou atmosféru a je zařízen velmi prostě a jednoduše. Kmeny stromů slouží zároveň i jako věšáky, kterých bylo v originálním hobitím domě v knižní předloze hodně.

Foto: Profimedia.cz

Kuchyň je zařízena velmi jednoduše a dominuje jí světlé dřevo.

Součástí domu je i skleník, který jednou stranou chytře přiléhá k domu. Majitel Dale tak využil tepla, které by z domu jinak uniklo a jeho rodina tak může pěstovat zeleninu po celý rok.

Foto: Profimedia.cz

Součástí nory je i menší skleník pro pěstování ovoce a zeleniny.

Podlahu zvolil autor jednak dřevěnou a jednak kachlíčkovanou - tak, jak je popsána v Tolkienově knize. Spáry mezi kachličkami uhladil hlínou a nechal dostatečně proschnout během letních měsíců.

Foto: Profimedia.cz

Stavba střechy je poměrně pracná, není ale třeba dbát na pravidelnost obydlí a stěn.

Rodina Daleových je s bydlením v tomto originálním domě zatím spokojena. Bydlení v klasickém činžovním domě jim totiž přišlo nezdravé. Simon Dale na svých stránkách nabízí i plány k domu a vybízí tak zájemce o podobně ekologicky udržitelný dům, aby neváhali a postavili si ho také.

Fantasie se tak možná stane skutečností a časem bude podobných hobitích domů mnohem více a budeme si opravdu připadat jako v bájné Středozemi. Nedávno totiž vznikl na Novém Zélandu hobití hotel - hobitín s řadou nor pro turisty dobrodruhy.[celá zpráva]

Anketa

Chtěli byste v podobném domě žít?
Ano, klidně i natrvalo
78,9 %
Ano, ale jen na chvíli nebo v létě
16,9 %
Ne, mám rád/a vlastní domov
2,1 %
Ne, dům se mi nelíbí
2,1 %
Celkem hlasovalo 8975 čtenářů.

Reklama

Související články

Jak jsem stavěla dům ze slámy

První domy postavené ze slaměných balíků vznikly s vynálezem balíkovacího stroje v 19. století. Renesanci tato technologie prožívá právě dnes, protože je levná...

Výběr článků

Načítám