Hlavní obsah

Nadčasový a bezúdržbový dům respektuje své okolí

Právo, Sylva Svobodová

Čistý design, důraz na přírodní materiály, komfort, dostatek úložných prostor a snadnou údržbu domu i pozemku charakterizuje dům s nádherným výhledem na město Zlín. Trvale v něm bydlí manželský pár se dvěma psy, příležitostně dcera a syn s partnery.

Foto: SCHÜCO CZ

Moderní dům s jedinečným výhledem na město. Fasáda je obložená cedrem a cortenovým plechem, některé plochy mají pohledový beton.

Článek

Rodinnou stavbu ve vilové čtvrti nelze přehlédnout. Respektuje starší okolní zástavbu, skvěle do ní zapadá, ale na první pohled je jasné, že použité materiály jsou nadčasové, je vidět prvotřídní kvalita a důraz na funkčnost.

Architekt naplnil očekávání

Manželé měli pro architekta jasné zadání: vytvořit prostory pro spokojené bydlení, využít nabízející se výhled na město, důležitým kritériem byl i nenáročný provoz. Oslovili proto zkušeného architekta Luďka Rýznera, protože jeho realizace se jim líbily.

Foto: SCHÜCO CZ

Dům funguje jako stavba se železobetonovými stropy, zdivo je z keramických tvárnic. Nosnou konstrukci velkých prosklených ploch jistí ocelové sloupy z válcovaných nosníků.

Stavět začali na svažitém pozemku menšího rozměru – 456 m2, který dříve sloužil jako zahrada. Pozemek ohraničují dvě komunikace, horní severní část navazuje na pozemek souseda.

Sklon pozemku naši hostitelé využili k částečnému odtěžení zeminy a pak do těchto míst zapustili na celou výšku podzemní patro. Společně se dvěma nadzemními podlažími má dům užitnou plochu skvělých 330 m2.

Foto: SCHÜCO CZ

Stěna v obývacím pokoji je záměrně obložená plechem. Díky tomu více vynikne dřevěná podlaha, dřevěný nábytek a prostorná textilní sedačka.

Přízemní část je samostatnou bytovou jednotkou a je určena pro dceru s partnerem, kteří žijí v zahraničí, ale i pro další návštěvy.

Konstrukčně je dům navržen jako stavba se železobetonovými stropy a zdivem z keramických tvárnic. Dominantní jsou velké prosklené plochy, jejich nosnou konstrukci tvoří ocelové sloupy z válcovaných nosníků.

Foto: SCHÜCO CZ

Na zakázku je vyrobená i kuchyňská linka, která má zajímavou strukturu materiálu: dub drásaný se na ní střídá s dubem ve vysokém lesku. Pracovní plocha je z africké žuly.

Na úrovni prvního nadzemního podlaží vynášejí druhé patro ocelové sloupy kruhového průřezu s protikorozním nátěrem. Atypická fasáda je v podstatě bezúdržbová: na vnějším plášti je kombinované obložení z cedru a cortenového plechu, některé části mají pohledový beton.

Dům nemá klasickou sedlovou střechu, nahrazuje ji rovná střecha z těžkých asfaltových pásů, jež má na sobě zásyp z říčních oblázků.

Foto: SCHÜCO CZ

Okenní a fasádní profily Schűco jsou osazeny na venkovní líc fasády. Mají parotěsný a paropropustný pásek v kombinaci se zateplovacím boxem.

Je vidět, že majitelé se nebáli experimentování s materiály a nových nápadů, což se vyplatilo. Originální jsou třeba kletované štuky (lehká sádrová omítka) v interiérech, všimneme si předsazené fasádní konstrukce, protažené až na úroveň atiky.

Zajímavostí jsou i vstupní dveře do suterénu, které mají výplň z cortenového plechu a splývají s fasádou, do níž jsou zasazeny.

Interiér podle stejných pravidel

Materiály použité v exteriéru se objevují i uvnitř domu, celek pak vyznívá jako kompaktní a do detailu promyšlený. Základem je kombinace dřevěných podlah, obkladů z ocelových plechů, strop je z pohledového betonu a cementovápenné omítky mají kletovaný povrch (připomínají hladký pohledový beton).

Foto: SCHÜCO CZ

V jídelně je dominantní masivní stůl pro šest osob, který se krásně vyjímá na dřevěné vícevrstvé parketové podlaze Solidfloor. Materiál dub, povrchová úprava – patina a olejovaný povrch s vyspravovanými suky a letokruhy.

Každému materiálu zůstala jeho přirozená struktura, veškeré použité vrstvy jsou výhradně transparentní. Dřevěné dubové vícevrstvé parkety mají patinu, olejovanou úpravu povrchu a výrazné suky a letokruhy. Z masivního dubu je i samostatné schodiště, které je pro větší efekt na povrchu lehce drásané, olejované.

Foto: SCHÜCO CZ

Schodiště je z masivního dubu, lehce drásaného a olejovaného. Schodiště je samostatné, jednostranně vetknuté do zdi.

V koupelně jsou krásné benátské štuky a stěna v obývacím pokoji je záměrně obložená plechem. Příjemně se tu odpočívá na prostorné sedačce s textilním povrchem. Atypická je i kuchyňská linka vyrobená na zakázku. Materiálově se zde střídá dub drásaný s dubem ve vysokém lesku, pracovní plocha je z africké žuly.

Foto: SCHÜCO CZ

Koupelna si zachovává čistý styl a jednoduchou linku. Stěny – benátský štuk a stěrka Pandomo.

Interiér ložnice má vstup na velkou terasu (podlahovina – exotické dřevo bangkiraj) s pohledem na město a zahradu s bazénem, kde je tradiční trávník, vinná réva a skalka. Pozemek je ohraničený plotem z drátěných košů, které jsou částečně vysypané kameny a zčásti porostlé vegetací.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám