Hlavní obsah

Na stavbu kostela použili architekti jen zbytkové dřevo. Vytvořili z něj velebný chrám

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen dřevo, dřevo a ještě jednou dřevo. To je materiál, z nějž architekti z ateliéru TSDS Interior Architect postavili v indonéské provincii Východní Kalimantan ekumenický kostel. Ač má Středoevropan pojem velebnosti spojený především s kamenným chrámem, stejným dojmem působí tento svatostánek.

Foto: Mario Wibowo

Kostel je umístěn na nejvyšším místě v okolí.

Článek

Architekti z indonéského města Tangerang si za předlohu pro stavbu kostela ve Východním Kalimantanu zvolili tradiční místní obydlí, jímž je dlouhý dům zvaný Rumah Betang. Domorodí Dajákové je staví na sloupech, aby domy zůstávaly neustále nad hladinou moře při přílivu.

Kostel místo na sloupech stojí na nejvyšším místě v celém okolí. Uložen je pak na betonové základové desce, jinak je celý postavený ze dřeva. V zájmu co nejmenšího ekologického dopadu však architekti jako stavební materiál určili pouze zbytkové lokální dřevo několika různých druhů.

Stavba zabírající plochu 277 čtverečních metrů má dvojitý plášť, vnější je tvořen převážně z mřížoví z latí, vlastní zdi kostela jsou z plných prken. V horní části, která je bezpečně stíněna vnějším pláštěm, jsou pak velká skleněná okna.

Foto: Mario Wibowo

Kříž, jímž prochází denní světlo, působí, jako by zářil.

Interiér stavby je pojednán velice prostě. Kdo by hledal přezdobenost charakteristickou pro historické, převážně katolické kostely v Evropě, byl by až zaskočený, s jak malým množstvím prostředků lze vytvořit ryze sakrální prostor.

Právě střídmost je způsobem, jak věřící nerozptylovat a ponechat je plně soustředit na modlitbu a rozjímání. Chybí i četná zobrazení a sochy Ježíše či světců. Křesťanskou víru zde zastupuje velký prostý kříž, jenž je otvorem ve zdi kostela. Sluneční světlo, které jím prochází, vytváří působivou optickou iluzi, jako by zářil.

Hravé prostředí a spousta svazků. Nová mikroknihovna vnáší do města výjimečný zážitek

Tipy a trendy

Kostel má pouze hlavní loď, již zaplňují řady dřevěných lavic. Vpředu je podium s pultem (ambonem), nad ním je balkon pro sbor.

Na snímcích je možné vidět hudební nástroje rozmístěné po podiu. Živá hudba je totiž neoddělitelnou součástí každé tamní bohoslužby.

Anketa

Jaké se vám líbí kostely?
Historické
20,8 %
Moderní
3 %
Obojí
72 %
Sakrální architektura mi nic neříká
4,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1282 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám