Hlavní obsah

Na Slovensku začala výstavba budov navržených slavnou architektkou Zahou Hadid

Novinky, tnk

V Bratislavě byl položen základní kámen projektu Sky Park. Jde o dílo nedávno zemřelé slavné architektky Zahy Hadid, které vznikne pod vedením jejího i nadále působícího ateliéru Zaha Hadid Architects. Projektové přípravné práce začaly na Slovensku na začátku tohoto roku, první etapa by měla být dokončena koncem roku 2019.

Foto: Archiv Penta Investments (5x)

Podle vizualizací má jít o luxusní apartmány v městském stylu.

Článek

Projekt navržený slavnou architektkou má být nedílnou součástí obnovy opuštěné průmyslové oblasti města. Projekt podle investorské společnosti Penta přemění opuštěné místo na nový veřejný park o rozloze 20 000 m². Má obsahovat více než 700 bytů ve třech obytných věžích i kancelářské a obchodní prostory.

„Sky Park je důležitým spojením současné bratislavské kultury, vznikající přírody a historie," uvedl Patrik Schumacher, ředitel Zaha Hadid Architects v tiskovém prohlášení.

Foto: Archiv Penta Investments

Stavby mají mít futuristický design. Stanou se jednou z architektonických dominant lokality.

Ateliér architektky Zahy Hadid byl vybrán ve veřejné soutěži v roce 2010. Její stavby jsou zárukou kvality a mají vizionářské tvary. Jde o budovy, které se zpravidla stávají dominantami okolí. [celá zpráva]

Foto: Archiv Penta Investments

Stavby budou mít oblé linie, které jsou pro tvorbu tohoto architektonického studia typické.

Obytné budovy mají mít 31 podlaží a budou mít aerodynamické oblé tvary. Obyvatelé mají mít k dispozici i běžecké tratě, sportovní hřiště nebo vyhrazené psí zóny. Parkovat se bude v podzemním parkovišti.

Foto: Archiv Penta Investments

Z teras budou výhledy na město.

Projekt bude souborem kompaktních budov a veřejných prostranství, které mají vytvořit jednotný celek.

Budovy budou kontrastovat s Jurkovičovou teplárnou 

V centru nového parku se má nacházet i vyřazená teplárna navržená slavným architektem Dušanem Jurkovičem, jehož tvorba byla ovlivněna lidovými tradicemi. Stavba pochází z roku 1941 a byla ohrožena demolicí. Její fasády ale mají být opraveny a stavba zachována. Stane se tak zajímavou kontrastní budovou v dané lokalitě.

Foto: Archiv Penta Investments

V okolí staveb má vzniknout zelené prostranství určené k odpočinku obyvatel.

Jedním z posledních projektů samotné Zahy Hadid bude i komplex Central Business District v Praze. Nabídne hlavně komerční plochy, kanceláře a rezidenční bydlení. [celá zpráva]

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám