Hlavní obsah

Na okraji lesa vyrostl dům napůl skrytý pod úrovní terénu

Novinky, nes

Dva roky trvala příprava projektu a stavba domu pro rodinu z dánského přístavu Aarhus. Klienti koupili pozemek, který je na samém okraji smíšeného lesa, jemuž chtěli být se svým domovem co nejblíže.

Foto: Julian Weyer

Okraj lesa je přirozenou kulisou domu.

Článek

Autory projektu, který se v některých ohledech musel přizpůsobit místním limitujícím pravidlům pro zástavbu, jsou architekti z dánského ateliéru C.F. Møller Architects.

Architekti umístili dům na parcele tak blízko prvním stromům, jak to jen bezpečnost umožňovala. Zároveň co nejvíce otevřeli zadní stěnu domu a odhalili tak výhled na les, jenž se stal přirozenou kulisou pro každodenní život rodiny. Tak, jak se v průběhu roku mění vzhled lesa, bude se měnit i atmosféra v interiéru domu.

Foto: Julian Weyer

Do domu se vchází přes dřevěnou terasu.

Foto: Julian Weyer

Stěny domu směrem k lesu a od něj jsou maximálně otevřené.

Foto: Julian Weyer

Dům i chráněné místo k stání pro auta mají sjednocený vzhled. Na obou se střídá falcovaný zinkový plech v tmavě šedé barvě a dřevěné latě.

Foto: Julian Weyer

Děti mají vyhrazené celé přízemní patro, odkud je přístup na malý chráněný dvorek.

Architekti mohli objekt, jehož název zní Villa R, nakreslit na velikostně pevně daném půdorysu. Podle místních pravidel totiž každý tamní rodinný dům smí zabírat pouze 20 procent pozemku, na kterém stojí.

Limitující byla i regule povolující v dané lokalitě stavět výhradně jednopatrové stavby. Aby rodině vytvořili dostatek životního prostoru a přitom co nejvíce opticky zmenšili objem stavby, zanořili částečně její přízemí pod úroveň terénu. Málokdo by díky tomu na první pohled hádal, že plocha podlah v domě činí v součtu 300 m2.

Foto: Julian Weyer

Nadzemní podlaží působí dojmem, jako by se nad svou základnou vznášelo.

Foto: Julian Weyer

Interiér domu je bohatě prosvětlen díky hodně otevřené čelní straně.

Foto: Julian Weyer

V interiéru se střídá bílá barva se světlými odstíny dřeva. Jako refrén se tu opakuje i tmavě šedá, kterou návštěvník viděl již při příchodu k domu na jeho fasádě.

Foto: Julian Weyer

Zadní stěna nabízí pohled na les, který je v bezprostřední blízkosti domu. Jeho barvy dokreslují atmosféru interiéru.

Klienti si rovněž přáli mít domov, který bude vstřícný k potřebám dětí. Měl v něm být dostatek volného místa na jejich hry, studium i odpočinek. Architekti jim proto vyhradili celé přízemí. Právě zde jsou dětské pokoje, herna a je odtud i snadný přístup na částečně chráněný dvorek před domem.

Foto: Julian Weyer

V centru společenské zóny je umístěn krb.

Foto: Julian Weyer
Foto: Julian Weyer

Ložnice rodičů je v horním patře. Pokoje dětí jsou v přízemí.

Foto: Julian Weyer
Foto: Julian Weyer

Také na obkladech koupelny se opakuje tmavě šedá barva.

Horní patro, jehož fasády jsou obložené falcovaným zinkovým plechem temně šedé barvy, působí dojmem, jako by se nad svou základnou téměř vznášelo. Zde se nachází společenská zóna domu propojující kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Právě zde se obyvatelé na jedné straně těší z pohledu na les, zatímco z druhé strany je interiér zaléván spoustou slunečního světla.

V tomto patře je rovněž ložnice rodičů a pokoj pro hosty. V teplých dnech má rodina možnost trávit společné chvíle i na dřevěné terase, přes kterou se do domu přichází.

Foto: C.F. Møller Architects

Podle místních pravidel směl dům zabírat pouze 20 procent plochy pozemku.

Foto: C.F. Møller Architects
Foto: C.F. Møller Architects

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám