Hlavní obsah

Na nejvyšší hoře Ruska vyrostl hotel neobvyklých tvarů

Novinky, nes

Na jižní straně nejvyšší hory Ruska - Elbrusu, ve výšce takřka 4000 metrů nad mořem, vyrostl v září hotel nazvaný Leaprus 3912. Název je slepencem jména italské firmy Leapfactory, která jej vyrobila, a druhé slabiky jména hory. Číslo udává skutečnou polohu stavby v metrech nad mořem. Zadavatelem stavby byla ruská Korporace pro rozvoj Severního Kavkazu, která pro turisty nechala vytvořit jednu z designově nejzajímavějších a ekologicky velice šetrných ubytoven.

Foto: Leapfactory (10x)

V popředí je restaurační jednotka hotelu Leaprus, vzadu je vidět dva tubusy ubytoven.

Článek

Podmínky na Elbrusu jsou pověstné svou drsností. Bylo proto zřejmé, že se standardním hotelem nelze v projektech počítat. Komplex budov, z nichž většina má tvar tubusů, leží na výstupové trase hory, na jižní části obrovského ledovce, jen pár set metrů od slavné horské boudy Prijut 11, kterou v 90. letech minulého století zničil požár.

Foto: LEAPfactory

K osvětlení celého komplexu jsou využívány pouze zdroje LED.

Foto: LEAPfactory

Hybridní energetický systém používá několik různých zdrojů energie. Samozřejmě mezi nimi nechybí solární. - Střechy všech budov jsou z části pokryty panely.

Foto: LEAPfactory

Komplexu rozhodně nelze upřít elegantní vzhled, který nijak nenarušuje krásu okolních hor.

Foto: LEAPfactory

Interiér ubytoven hotelu. Také si takhle představujete letadlo s lůžkovou úpravou?

Foto: LEAPfactory

Restaurace má spoustu velkých oken nabízejících úchvatné výhledy.

Základním cílem Italů byl maximální výkon z hlediska energetické účinnosti, naprostá soběstačnost nové „osady” a samozřejmě pohodlí. Vysoce účinné skořepiny, společně s osvětlením na bázi technologie LED, podlahové vytápění a systém vnitřní úpravy vzduchu přispěly k dramatickému snížení energetických nároků.

Foto: LEAPfactory

Obejkt s toaletami a sprchami.

Energii dodává samostatný hybridní systém využívající několik různých zdrojů. Čistírna odpadních vod byla - podobně jako ostatní zařízení - speciálně navržena pro práci ve vysoké nadmořské výšce a umožňuje téměř úplně rozložit organické nečistoty, které by jinak brzy začaly zamořovat okolní prostředí.

Fungování celého systému je navíc regulováno i kontrolováno na dálku, přes satelit.

Foto: LEAPfactory

Na nákresu hotelu chybí jedna z technických budov. Dva tubusy slouží ke spánku a společenskému životu během dní. Jedna téměř tubusovitá budova funguje jako restaurace s kuchyní. V hranaté jsou ukryty toalety, sprchy a technologické zázemí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám