Hlavní obsah

Na místě budovy zničené zemětřesením vyrostl nový rodinný dům

Novinky, nes

Když v roce 2011 zničilo silné zemětřesení budovu transformovaného skladu v novozélandském přístavu Lyttelton, zbyly na jejím místě sutiny, z nichž se majiteli podařilo zachránit pouze vazníky. Schoval je tehdy a doufal, že je jednou zužitkuje. Na stejném místě se totiž rozhodl nechat si postavit nový dům. Jeho interiér měl být prostý, zcela otevřený a dům měl - z logických důvodů - být co nejpevnější a nejodolnější vůči eventuálním dalším pohybům země.

Foto: Mick Stephenson

Interiér domu je koncipovaný jako otevřený, přesto v něm architekti dokázali vytvořit spoustu zajímavých soukromých zákoutí.

Článek

Oslovení architekti ze studia MC Architecture z nedalekého Christchurche navrhli dům, který vzbuzuje veliký obdiv odborné i laické veřejnosti. Stavba s fasádami, na nichž se snoubí červenavé cedrové dřevo s černě natřenou ocelí a velkými prosklenými plochami věrně kopíruje kolorit přístavního města - na první pohled opět připomíná veliký sklad, který na místě původně stával.

Interiér připomíná českému divákovi ze všeho nejvíce transformovanou stodolu. Nalezne zde všechny atributy – obnažené sloupy, trámy a zachráněné vazníky vyztužené ocelovými pláty, zavěšené posuvné dveře atd. Jakoby v mírném protikladu k právě řečenému ovšem na návštěvníka okamžitě po vstupu dýchne příjemná domácká atmosféra.

Foto: Mick Stephenson

Na fasádách domu se doplňují černě natřené plochy a červenavá barva cedrového dřeva.

Foto: Mick Stephenson

Dům záměrně imituje vzhled skladu, aby zapadl do přístavního koloritu.

Foto: Mick Stephenson

Interiér působí velice útulným dojmem.

Vnitřní prostor o velikosti 379 m2 je celý otevřený a slouží k obývání tříčlennou rodinou. Ložnice je umístěna v mezaninu, stejně jako menší obývací pokoj. Ten slouží jako zákoutí pro chvíle, když člověk touží po chvíli soukromí a klidu.

V hlavním prostoru je kuchyňská zóna, jídelna, v níž se společně nají velké množství přátel, když se sejdou na návštěvu, část je vyčleněna jako spíž a v boxu je pak uložena koupelna s toaletou. Pod hlavním obytným podlažím je uschováno ještě přízemí, kde je dílna a garáž pro dva vozy.

Foto: Mick Stephenson

Architekti ponechali spoustu nosných prvků záměrně obnažených, aby měli obyvatelé domu neustále na očích, jak pevný jejich nový dům je.

Foto: Mick Stephenson

V hlavním společenském prostoru je dostatek místa na to, aby se zde společně najedla celá rodina i s pozvanými přáteli.

Foto: Mick Stephenson

V domě se podařilo znovu využít vazníky z původní stavby zničené zemětřesením. Jsou vyztužené lehce zkorodovanými ocelovými pláty.

Se zřejmým odkazem na nedávné katastrofické události autoři ponechali spoustu ocelových prvků záměrně obnažených tak, aby měl divák na první pohled pocit naprostého bezpečí.

Stěny jsou vyplněny strukturálními izolovanými panely (tzv. SIP), které jsou lehké, ale přitom zajistí dostatečný tepelný komfort uvnitř domu.

Foto: Mick Stephenson

Ložnice rodiny je umístěna v mezaninu, stejně jako menší obývací pokoj.

Foto: Mick Stephenson

V intiéru vládne jemně industriální duch.

Foto: Mick Stephenson

Velké prosklené plochy nabízejí hezký výhled na přístav.

O dostatečný přísun denního světla a tepla se starají okna a světlíky orientované především na západ.

Jižní stěnou domu, jež je prosklena dvojitými izolačními skly, se otevírá nádherný výhled na přístav i na pohoří nad ním.

Foto: Mick Stephenson
Foto: Mick Stephenson

Obvytalé domu jsou na každém kroku ubezpečováni o tom, jak bytelně je jejich nový domov postaven.

Foto: MC Architecture Studio

Uspořádání přízemí

Foto: MC Architecture Studio

Uspořádání první patro

Foto: MC Architecture Studio

Mezanin

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Starý vagón se stal součástí nového domu

Když přišel architekt Takanobu Kishimoto z japonského ateliéru Container Design na pozemek svého klienta, okamžitě se nadchl pro starý železniční vagón, který...

Výběr článků

Načítám