Hlavní obsah

Na co se zaměřit při výběru nadzemního bazénu

Právo, Karolina Černá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nafukovací nadzemní bazény patří k nejlevnějším, snadno a rychle je postavíme. Některé dražší typy s pevnou konstrukcí můžeme částečně nebo úplně zapustit do země.

Foto: Mountfield (4x)

Některé bazény jsou konstrukčně a materiálově řešeny tak, aby je bylo možné použít pro instalaci na povrchu terénu i pro částečné či úplné zapuštění do země.

Článek

Menší nafukovací bazén pro dvě až tři osoby lze na zahradě každé léto umístit někam jinam. Prostě bazén jen vybalíme a nafoukneme horní obvodový prstenec.

O vztyčení stěn bazénu se postará postupně vpouštěná voda, která prstenec zvedá. Cena takových bazénů začíná obvykle na 1450 Kč podle rozměru.

Foto: Usspa

S vnějšími stěnami bazénu mají ladit také doplňky, třeba schůdky.

Dražší a pevné

Bazény rámové s pevnou kovovou konstrukcí a stěnami z odolného PVC jsou stabilní za předpokladu, že je instalujeme na rovný podklad nejlépe vysypaný jemným pískem a podložený geotextilií.

Foto: BazenyShop.cz

Nejoblíbenějšími druhy nadzemních bazénů jsou bazény s nafukovacím límcem a bazény s kovovou stěnou. Plusem bazénů s kovovou stěnou je kvalitní materiál, dlouhá životnost a to, že se nemusejí uklízet na zimu, říká Libor Vacek ze společnosti BazenyShop.cz.

Během napouštění vody se vnitřní fólie musí dokonale vypnout, v opačném případě hrozí protržení nebo zřícení konstrukce a přelití vody.

Foto: Mountfield

Pevnou ratanovou vnější stěnu bazénu Swing sestavíme rychlospojkami. Jedinou podmínkou je rovná podkladová plocha.

Bazény s plnými vnějšími stěnami jsou ještě stabilnější. Pevná konstrukce a odolný materiál stěn, z nichž jsou vyrobeny, umožňují částečné nebo úplné zabudování do země. Částečné zapuštění je oblíbené zejména u svažitých terénů.

Úplné zabudování je řešením, když si dodatečně rozmyslíme, že chceme bazén zapuštěný do země. Venkovní stěny mohou mít dekor imitující dřevo, což působí na zahradě nejpřirozeněji. Vypadá dobře, když ladí s materiálem terasy nebo s fasádou domu.

Foto: Usspa

Venkovní stěny nadzemního bazénu mohou mít dekor imitující dřevo, který ideálně zapadá do prostředí zahrady.

Nadzemní venkovní vířivky jsou luxusnější záležitostí. Poslouží masáží těla, aromaterapií, i v noci za tmy chromoterapií, relaxací s barevným osvětlením. Nejlevnější typy pevných bazénů stojí kolem 22 000 Kč. Lze k nim obvykle připojit kartušovou i pískovou filtraci.

Foto: Usspa

Na terase s masážní vířivkou s oporou hlav, lavicemi a kontrolou teploty vody si odpočine celá rodina.

Typy filtrací

Bazénová filtrace by měla přefiltrovat celý objem bazénu za šest až osm hodin. Při nadprůměrné zátěži a vysokých teplotách vzduchu by filtrační zařízení mělo svůj úkol zvládnout za čtyři hodiny. Proto se při nákupu filtrace zajímáme o její optimální průtok (m3/h) v závislosti na objemu bazénu. Vodu filtrujeme vždy po koupání!

Foto: Mountfield

Písková filtrace a granulát

Písková filtrace zachycuje nečistoty v pískové náplni. Máme-li zájem o připojení bazénového příslušenství např. solárního ohřevu nebo tepelného čerpadla, vybíráme pískovou filtraci s odpovídajícím výkonem.

Písková filtrace, která není samonasávací, vyžaduje umístění sání čerpadla tak, aby voda do něj sama natékala. To znamená, že čerpadlo umístíme vedle bazénu v úrovni pod hladinou vody v něm, filtraci k němu připojíme hadicemi, odvzdušníme sání. Pak můžeme filtraci zapnout.

Foto: Gardena

Po koupání i před ním se opláchneme zahradní sprchou. Sprcha Duo nabízí dva způsoby stříkání – měkké kapky či jemné mžení pro extra osvěžení. Výška hlavice i průtok vody se dají libovolně přizpůsobit.

Kartušová filtrace se skládá z kartušové vložky a čerpadla. Je náročnější na údržbu. Voda se filtruje přes papírový válec (textilní vložku), na němž se zachytávají nečistoty. Je třeba ho několikrát týdně pročistit proudem vody, vložku měníme několikrát za sezónu. Kartušová filtrace se hodí hlavně pro malé a nafukovací bazény do velikosti 8 m3.

Péče o vodu

Péči o čistotu vody promyslíme už při výběru typu filtrace. Záleží také, zda chceme využívat více či méně chemických prostředků. Čím účinnější je mechanická filtrace vody, tím méně chemie potřebujeme.

Jednou týdně bazén mechanicky i chemicky vyčistíme. Kvůli případným alergiím kontrolujeme a upravujeme hodnoty pH vody, které se mají pohybovat mezi 7,2 až 7,6 pH. K regulaci slouží přípravky značené pH+ nebo pH-.

Foto: Mountfield

Praktická síťka o rozměrech 33 x 30 cm umožňuje efektivní sběr mechanických nečistot z hladiny bazénu. Díky teleskopické tyči dosáhneme na celou plochu vodní hladiny.

Doplňujeme dezinfekci a přípravky proti nežádoucím mikroorganismům, případně využijeme speciální UV lampu.

Před spadem hrubých nečistot chráníme vodu v bazénu stříškou, krycí nebo solární plachtou, která snižuje tepelné ztráty vody v bazénu a násobí účinky slunečního záření.

Chladnější léto

Rtuť na teploměru do bazénu neláká? Pak uvítáme možnost ohřát vodu tepelným čerpadlem nebo solárními panely.

Foto: Albixon

Vodu v bazénu ohřejeme tepelným čerpadlem, které získává teplo z okolního vzduchu a předává ho vodě. Současně z ní odvádí chlad. Tepelné čerpadlo XHPFD dokáže vodu také ochladit, což oceníme v parných dnech.

Některé typy tepelných čerpadel umí vodu ohřát, ale i ochladit — kdyby bylo pro změnu velké horko.

Může se vám hodit na službě Zboží.cz:

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám