Hlavní obsah

Muzeum komiksu v Číně bude připomínat shluk textových bublin

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V čínském městě Hanzou má vzniknout Čínské muzeum komiksu a animace. Stavba bude postavena ve velmi futuristickém duchu a bude mít tvary obřích bublin, které budou vypadat jako prostor pro text v komiksu. Právě tyto obláčky ke komiksu neodmyslitelně patří.

Článek

Architektonickou mezinárodní soutěž na tuto stavbu vyhrálo studio MVRDV. Texty komiksů bude možné promítat na fasády, takže vznikne komiks, který bude k vidění už z dálky. Reliéf na nich byl navržen ve spolupráci s amsterdamským grafickým studiem JongeMeesters.

Součástí bude velké výstavní centrum

Muzeum se rozprostírá na ploše 32 tisíc m². Součástí projektu je i řada parků na ostrovech, veřejné náměstí a 13 tisíc m² expozičního centra. Výstavba bude zahájena v roce 2012, celkový rozpočet je 92 miliónů eur.

Komiks a animace byly dlouho považovány za formu zábavy pro mladší generace. Muzeum tak bude platformou, která spojí světy umění a zábavy.

Prostory budou propojeny tak, aby umožňovaly kruhový pohyb návštěvníka. Výstavy díky tomu mohou být prezentovány v chronologické spirále.

Součástí prostorů budou i tři kina s více jak tisícovkou sedadel. Jeden z prostorů bude sloužit pro interaktivní zážitek, v němž si návštěvníci mohou aktivně experimentovat se všemi druhy animačních technik, jako jsou: zastavení pohybu, kreslení, vytváření emocí atd. Jádrem atrakcí tohoto prostoru je obrovský 3D monitor.

Hangzhou, kde stavba vznikne, je metropolí s 6,4 miliónu obyvatel, nachází se 180 km jihozápadně od Šanghaje. Muzeum se stane novým ústředním bodem na méně obydlené jižní straně místní řeky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám