Hlavní obsah

Muž si postavil dům z kamene a hlíny. K betonu nemá důvěru

Novinky, Jana Nesvadbová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

To, že se jeho spoluobčané v minulosti nadchli pro britský styl bydlení v domech z betonu a cementu, považuje Jordánec Hamad Nazzal za velkou chybu. Sám si postavil dům tradičním způsobem z hlíny a kamene, tak, jak se to v jeho zemi dělávalo po staletí. Podle jeho přesvědčení jsou takové domy nejenom trvale udržitelné, ale navíc vydrží stát déle.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jordánec si postavil dům z kamene a mazaninyVideo: AP

 
Článek

„Britský způsob stavění je založen na betonu a cementu a účelem této stavební metody bylo, aby vydržel krátký čas, maximálně 50 let. Jordánci byli přesvědčeni, že nové britské domy jsou lepší. Začali opouštět své domy a stěhovat se do moderních, postavených z cementu a betonu. To ale byla chyba,” říká v rozhovoru pro agenturu AP Hamad Nazzal z jordánského Mafraku.

Jeho kupolovitý dům je postaven podle tradičních postupů. Na stavbu používá kromě recyklovaného materiálu především vápenec a mazaninu. Tedy směs hlíny, vody a plev.

Původně se snažil stavět na základech zahloubených půl metru pod povrch země. Což se ale ukázalo jako zbytečné. V současnosti jeho stavbám stačí vydlabat pro základy pouze pěticentimetrovou rýhu a statiku kupole to nikterak neovlivní.

Stejně tak se obejde bez budování nosné konstrukce, protože oblé zdi jeho domu jsou samonosné. Díky tomu je celá stavba lehčí. Se stavbou mu kromě přátel pomáhají také odborníci. Ti mu především pomohli rozvést elektřinu, vytápění, vodu a odpad.

Egyptská inženýrka staví domy z dusané hlíny. Jsou ekologické a dobře izolují

Tipy a trendy

Sám nejprve experimentoval se složením správné směsi mazaniny. Vyzkoušel například přidávat popel, slámu, sušené listí i rákosí. Na stavbu využil i některé části okolních domů, které zůstaly opuštěné a zchátraly.

V současnosti experimentuje s povrchovým nátěrem z vápence, ale na vhodné složení zatím ještě nepřišel. Hamadův dům dosahuje v nejvyšších bodech osmi metrů.

Dům ve svahu majitelé postavili z přírodních a recyklovaných materiálů

Tipy a trendy

Padesátiletý Hamad pracuje jako překladatel a spisovatel, vyšly mu dvě knihy. Nemá tedy žádné speciální architektonické nebo stavební vzdělání. Svůj dům tvořený soustavou kupolí staví od roku 2016 tak, jak si pamatuje, že se stavívalo za dob jeho dětství. Doufá přitom, že domy z mazaniny se v jeho zemi opět uchytí.

On sám působí ve svém okolí zatím spíše jako excentrik. Domnívá se, že stavební normy platné pro betonovou výstavbu v jeho zemi vycházejí vstříc hlavně nekvalitním stavebním společnostem působícím zejména v rychle se rozvíjejících městských oblastech.

„Není v zájmu výrobce, řekněme třeba automobilek, aby konstruovaly auta, která vydrží 200 let. To raději udělají vozy, které vydrží 20 let, abyste si pak museli koupit další. A to samé platí pro výstavbu domů v Jordánsku,” uzavírá Hamad Nazzal.

Anketa

Chtěli byste si zkusit postavit vlastní dům jen z kamene a bláta?
Ano, to by mě lákalo
42,8 %
Možná nějak nezávazně
6,5 %
Spíše ne
7,5 %
Ne, považuji to za nesmysl
43,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1461 čtenářů.

Zapojte se do naší přehlídky vánoční výzdoby oken

Máte na Vánoce hezky vyzdobená okna? Rádi byste ostatní inspirovali a třeba se i trochu pochlubili? Pošlete nám fotografii své vánoční okenní výzdoby a my z nejpovedenějších příspěvků vytvoříme přehlídku, na kterou se můžete těšit během svátků v rubrice Bydlení.

Své fotografie, třeba i s krátkým popisem či příběhem, posílejte do redakce na adresu bydleni@novinky.cz.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám