Hlavní obsah

Mříže ochranné i ozdobné pro starodávný vzhled domu

Právo, Bohuslav Hatina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jak spolehlivě ochránit dům, chalupu, chatu nebo byt před zloději? To je otázka, kterou řešíme všichni. Kromě důmyslných zabezpečovacích systémů je k dispozici i staletími ověřený, jednoduchý a přitom účinný prostředek – mříže.

Foto: archiv firmy Mittner, Právo

Dokonale provedený ozdobný doplněk domu.

Článek

Bezpečí nám pojistí i předokenní lamelové rolety, jsou-li hliníkové nebo ocelové. Významně nám mohou pomoci i bezpečnostní fólie do skel. Jsou účinné zejména proti prvnímu napadení. Jejich bezpečnost se podstatně zvýší, když je nainstalujeme v kombinaci s elektronickým zabezpečením. Bezpečnostní fólie nedovolí sklu se v případě nárazu roztříštit.

Ověřená klasika

Ne každému majiteli nemovitosti může vyhovovat představa stále zamřížovaných oken, proto existuje několik typů, které lze použít jako řešení:

.: Nůžkové mříže z ocelových profilů jsou klasickým řešením ochrany objektů - vlevo. Mříže se vyrábějí z ocelových profilů různé konstrukce, povrchová úprava se provádí práškovou barvou - vpravo. foto: Právo/archiv firmy Next

  • Pevné mříže nebo pevné otvírací mříže patří ke klasice. Vždy se vyrábějí z ocelových profilů různé konstrukce a tvaru provedení. Instalují se většinou tam, kde nepotřebujeme často otevírat okna. Některé typy těchto mříží se vyrábějí v provedení s předsazením pro květiny. Otvírací mříže jsou zabezpečeny v uzavřené poloze visacím zámkem nebo zadlabacím zámkem s cylindrickou vložkou. Povrchová úprava mříží je standardně prováděna práškovou barvou. Vždy musí být pevně spojeny s budovou tak, aby vniknutí do objektu bylo co nejsložitější, proto jejich montáž ponecháme na odborné firmě.
  • Nůžkové mříže jsou vyrobeny z více částí, lze je otevírat a vyklápět. Jsou z ocelových profilů a ovládají se ručním stahováním do strany.

.: Důležitý bezpečnostní prvek, ale také estetická funkce – obojí někdy mříže splňují, a to jak na okně, tak u dveří. foto: Právo/archiv firmy Mittner

  • Jejich konstrukce je tvořena ocelovými profily ve tvaru písmene U (tl. 2 mm) s nůžkami z hlazené oceli. Mříž se pohybuje do stran pomocí vodítek – v horní části ve tvaru U a ve spodní ve tvaru obráceného T, po kterém se odvalují pojezdová kolečka. Spodní vodítko může být odnímatelné. Po shrnutí lze mříž sklopit ke stěně. Při uzamčení mříže není možné demontovat kotevní šrouby. Maximální otvor mezi svislými tyčemi je 125 mm. Snad jedinou nevýhodou nůžkových mříží je nutnost pravidelné údržby vodicí drážky a občasné promazávání spodní a horní vodicí lišty. Mříže je možno uzamykat několika typy zámků a bezpečnostních vložek.
  • Rolovací mříže se používají především k ochraně výloh a vstupních dveří prodejen. Existuje několik typů, vyrobených buď z ocelových profilů, nebo hliníkové slitiny.
  • Mříže mezi skla – tento způsob je vhodný pro majitele přízemních bytů. Bývají nabízeny buď typizované, nebo se vyrábějí na zakázku.
  • Zasouvací mříže – v tomto případě je bezpečnostní mříž skrytá ve zdivu, vysouvá se ručně nebo motoricky. Jde o nejdražší způsob provedení.

Před realizací:

Při výběru typu mříže nezapomeneme ani na estetické hledisko

.: Mříže mají být zabudovány tak, aby vniknutí do budovy bylo co nejsložitější. foto: Právo/archiv firmy Next

  • Výrobu a montáž vždy svěříme odborné firmě.
  • Vždy jde o zakázku na konkrétní nemovitost, proto se cena odvíjí od množství a kvality použitého materiálu a složitosti provedení.

Reklama

Související články

Nechte se unést kouzlem dřevěných žaluzií

Pokud máte rádi nábytek z přírodních materiálů a v tónech béžové a hnědé, pak opravdovou třešinkou na dortu mohou být vhodně zvolené žaluzie. Přinášíme...

Keramická dlažba promyšlená do detailu

Současný trend je nakloněn keramickým obkladům a dlažbám, takže podporuje jejich uplatnění v celém interiéru. Módní jsou dokonce keramické dlaždice na stěnách...

Výběr článků

Načítám