Hlavní obsah

Montovaný dům představuje rychlé a energeticky nenáročné bydlení

Právo, Gisela Růžičková

Prvním impulsem, proč si Kalinovi pořídili masivní montovaný dům za Prahou, bylo očekávání přírůstku do rodiny. Bydleli v centru hlavního města a chtěli se kvůli dítěti posunout trochu blíž k přírodě. Současně je lákalo zhodnocení peněz ze stavebního spoření, takže investovali do rodinného domu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Rodinný dům Classic je řešen jako dvoupodlažní s užitnou plochou 156 m2.

Článek

Stěhovali se za půl roku. Stavělo se čtyři měsíce, protože si vybrali klasický rodinný domek, který není technicky ani stavebně složitý.

Dům přebírali dokonale uklizený, tedy připravený ihned k nastěhování. Kvůli rychlosti výstavby chtěli od začátku montovanou stavbu.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Klasický dům se sedlovou střechou má dvě otevřená venkovní stání pro auta.

A protože se o problematiku delší dobu zajímali, věděli, že mají na výběr masivní stavbu, nebo dřevostavbu. „Irena prosazovala investici na delší dobu,“ vzpomíná Zdeněk a dodává, že dům vybrala vlastně ona, i když se zpočátku typové stavby obávala.

Ověřený systém zabral

Irenu oslovila hlavně dispozice domu, která vychází z obytného přízemí a samostatných ložnic s koupelnou v prvním podlaží. To se nevylučuje s faktem, že manželé hledali stavební firmu, která působí na trhu delší dobu, má za sebou tisíce postavených domů a bude pro hostitele určitou zárukou spolehlivosti.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Z chodby se vchází do obývacích prostor, umývárny, pokoje a technické místnosti.

Zdeňkovi se líbil lety ověřený stavební systém i společnost, která neexperimentuje. „Manažer stavby nás přesvědčil, že konstrukce domů je natolik vyzkoušená, že pravděpodobnost jakékoli chyby je minimální. Jednotlivé dílce do sebe zapadají jako puzzle, o čemž jsme se přesvědčili na vlastní oči při montáži. Na strojní výrobě se kupodivu lidé podílejí minimálně,“ podotýká Zdeněk a vysvětluje, že základním materiálem je ekobeton. Ten tvoří vrstvu 15 cm, dalších 15 cm je zateplení a navrchu je probarvená minerální fasádní omítka. „Mohli jsme si vybrat i omítku z vymývaného vápence. V jednu chvilku mě dokonce lákala, protože je naprosto bezúdržbová, ale i v tomto případě dala manželka podnět k druhé variantě.“

Foto: Michaela Říhová, Právo

Kuchyňská linka nebyla součástí dodávky stavby na klíč, takže si ji majitelé pořizovali sami.

Nízkoenergetický dům

„Hodně jsme se zajímali o provozní náklady domu, které jsou pro budoucnost naší rodiny dost podstatné. Byli jsme spokojeni, když jsme zjistili, že dům má parametry nízkoenergetické stavby díky skladbě zdiva. Měli jsme možnost izolaci zesílit na 18 cm, ale projektant spočítal, že se to z hlediska spotřeby a návratnosti téměř nevyplatí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Krbová kamna slouží hlavně na jaře a na podzim, kdy se nemusí topit v kotli.

Obvodové zdi i zateplení jsou 15 cm široké, vnitřní nosné příčky také z 15 cm širokých betonových dílců a nenosné zdi mají 8 cm. Navíc zdi dobře zvukově izolují, což mohu posoudit z vlastní zkušenosti. Máme klid, i když je dům plný návštěv,“ potvrzuje spokojená Irena a vzpomíná, že si je stavební firma získala i způsobem výroby. „Většinu věcí, kromě dodavatelů betonové krytiny, dveří a koupelnových zařizovacích předmětů, si dělá sama. Má vlastní panelárnu, vlastní dělníky, ať už zedníky, zámečníky či instalatéry. A dokonce i vodu z vlastního vrtu. I to byl důvod, proč nás oslovil tento dům.“

Eko materiál potvrdil svoje kvality

Aniž by Kalinovi využili Eko energy koncept, kde se dostává stavení až na hranici pasivního domu, i tak ročně ušetří dost financí. „Nepoužíváme tepelné čerpadlo ani rekuperační jednotku, přesto máme levný provoz. Tajemství našeho domu se skrývá v betonu s tepelně izolačními i tepelně akumulačními vlastnostmi.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Velkorysý prostor v přízemí tvoří obývací pokoj propojený s kuchyní a jídelnou.

Ekobeton neobsahuje žádné urychlovače ani chemické přísady, takže se tu dobře dýchá. Stačí zatopit v kotli a máme teplo. Stěny ho nahromadí a udrží. Na jaře a na podzim vytopíme dům krbovými kamny. Výhodou ekobetonu také je, že v létě máme v domě příjemný chládek a v zimě je tu teplo,“ pochvaluje si výběr stavebního systému Zdeněk.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Dost místa zbylo na jídelní stůl s židlemi, který doplňuje kuchyňskou linku ve tvaru L.

Roli hraje i vzhled domu

Naši hostitelé chtěli klasický domek se šikmou střechou, i když si uvědomují, že rovná je modernější a úspornější. „Ale my jsme tradicionalisté a líbil se nám na první pohled dům Classic. Trendy jdou mimo nás. I tak se nám zdálo, že firemní nabídka domů byla dost široká na to, abychom se rychle zorientovali a vybrali si to, co potřebujeme. Dispozice našeho domu se nám zalíbila na první pohled. Připadá nám praktická - v přízemí máme otevřený obytný prostor, dále předsíň, dvě malé místnosti, umývárnu a v prvním podlaží tři ložnice s koupelnou.“

Foto: Michaela Říhová, Právo

Ložnice v prvním podlaží poskytuje dost místa pro postýlku i pro mini pracovní kout.

Kalinovi na uspořádání nic zásadně neměnili, ale mohli si zvolit podle vlastního uvážení materiály, jako jsou střešní krytina, podlahy, obložení, dveře, okna i vybavení koupelny. Také mohli využít služeb bytových a zahradních architektů, které má firma k dispozici a kteří jsou schopni poradit jak se zařízením domu, tak s úpravou zahrady, stavbou garáže či pergoly. Jak Zdeněk později zdůraznil, prvoplánově neřešili ani to, z jakého materiálu je dům postaven, spíš si povšimli ocenění, které dům získal.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Dětský pokoj pro batole je zařízen jako herna, kde hrají hlavní roli zatím jen barvy.

Hladký průběh stavby

První kontakt ohledně domu měli Kalinovi s osobním manažerem. Ten jim předložil několik variant uspořádání vybraného domu včetně cenové nabídky. Nechal pro ně zpracovat od projektantů tzv. studii, kterou dostali v elektronické podobě.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Monolitické schodiště s plným betonovým zábradlím je obložené keramickou dlažbou.

„Na základě ní jsme si vyřídili stavební povolení. Zdarma jsme dostali projekt i osazení domu do terénu, což si konkurence běžně účtuje. Firma nám pomohla vyřídit hypotéku, a protože jsme si zvolili tzv. Program bez starostí, vybavila za nás veškeré papírování. Celou dobu nás osobní manažer provázel stavbou včetně financování. Když se začalo stavět, o stavbu se staral osobní stavbyvedoucí. Všechny záležitosti ohledně domu jsme konzultovali jen s těmito dvěma osobami.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bílé zařizovací předměty se v koupelně doplňují s dlažbou i obklady v béžových tónech.

Také jsme zjistili, že stavět dům není nic anonymního. Jednotlivé části domu na stavbu dovezli přímo s naším jménem, což nás potěšilo. Na začátku jsme se obávali zdlouhavého vyřizování, ale zbytečně. Přišli jsme do firmy, podepsali smlouvu, vyzvedli si klíče od domu a dostali na něj certifikát se zárukou na třicet let,“ shrnují své zkušenosti se stavbou domu Kalinovi, kterým se zamlouval osobní přístup firmy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám