Hlavní obsah

Moderním stavbám se daří v okolí Berounky, dokazuje to i Česká cena za architekturu

Novinky, tnk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Architekti a další odborníci mohli letos poprvé přihlašovat svá díla do nové soutěže s názvem Česká cena za architekturu. Do prvního ročníku se přihlásilo hned 476 děl, z nichž má silné zastoupení architektura v okolí řeky Berounky. Mezi přihlášenými nechybí ani Základní škola v Dobřichovicích, která získala titul Stavba roku.

Foto: archiv České ceny za architekturu, Salim Issa

Rodinný dům Černošice - Vráž od studia Olgoj Chorchoj, které se stalo letošním Designérem roku.

Článek

Českou cenu za architekturu vyhlašuje Česká komora architektů. Jejím cílem je podpora a propagace kvalitní architektury. Soutěž dokazuje, že některé oblasti se v tomto ohledu rozvíjejí více než jiné.

Pokud jde o architektonicky se rozvíjející místa, je třeba zmínit Litomyšl, kde se, jak ukazují přihlášky, v posledních letech podařilo realizovat několik výjimečných objektů.

Foto: archiv České ceny za architekturu, Filip Šlapal

Dům v betonu od Archteamu v Loděnici u Berouna

Architektonicky zajímavé a moderní budovy tradičně vznikají i v okolí řeky Berounky, kde historicky roste řada kvalitních staveb určených pro rekreaci i příměstské bydlení.

Designérské studio roku navrhlo dům v Černošicích

Majitele svažitých pozemků jistě zaujme dům od studia Olgoj Chorchoj a zároveň letošního držitele titulu Designér roku. [celá zpráva]

Architektům se podařilo udělat z nevýhody svažitého pozemku přednost, když navrhli dům s výrazným industriálním cortenovým pláštěm z povětrnostně odolné oceli a s krásným výhledem do okolní malebné přírody.

K architektonicky cenným moderním stavbám v lokalitě Berounky rozhodně patří také pivovar MMX, který vznikl ve spolupráci s architektem Michalem Motyčkou v Letech u Dobřichovic.

Pivovar byl před časem v užším výběru nejlepších nominovaných staveb na Stavbu roku Středočeského kraje. [celá zpráva]

Další výraznou stavbou je i Vila Všenory od ateliéru Ov-a. Jde o příklad, jak může moderní architektura skvěle a citlivě zapadnout do starší vilové zástavby.

Škola v Dobřichovicích

Jedním ze symbolů zdařilé obnovy města Dobřichovice po povodních je i zdejší základní škola od Šafer Hájek architekti. Ta se loni stala jednou ze Staveb roku. [celá zpráva].

Foto: archiv České ceny za architekturu, Filip Šlapal

Mezi přihlášenými nechybí ani Stavba roku - Základní škola v Dobřichovicích od Šafer Hájek architekti.

Konkurence je veliká, účast projektů v soutěži enormní. Důvodem je fakt, že se do soutěže mohly přihlásit realizace dokončené na území České republiky v letech 2011 až 2015.

Foto: archiv České ceny za architekturu, Filip Šlapal

Vila v Řevnicích od JRA Jaroušek Rochová ARrchitekti.

Podobně jako se Základní škola v Dobřichovicích stala znakem obnovy místní lokality, stalo se Centrum Černošice od Šafer Hájek architekti symbolem rozvoje této prestižní adresy.

Do klání byly přihlášeny i kanceláře IBS Rokal v Centru Černošice od kanceláře Jetico+Whiles. Tato architektonická společnost nedávno sklidila úspěch s luxusní vilou v Průhonicích. [celá zpráva]

Rodinné domy v Berouně zaujmou elegantní střídmostí

Nejostřeji sledovanou kategorií byly bezpochyby rodinné domy a objekty sloužící k běžnému bydlení. Mezi přihlášenými nad bytovkami a komplexy převládaly právě rodinné domy.

Klání je rozhodně cennou inspirací pro všechny, kdo uvažují o pořízení vlastního bydlení ve spolupráci s architekty.

Za pozornost stojí především dva rodinné domy od Cuboid architekti v Berouně, které odpovídají současným architektonickým trendům.

Na první pohled celkem nenápadné stavby mají nadčasového ducha. Architekti při jejich navrhování uplatnili moderní materiály a kombinovali kov, dřevo i beton.

Foto: archiv České ceny za architekturu, Lubomír Fuxa

Rodinný dům v Berouně od Cuboid architekti

O vítězi České ceny za architekturu rozhodne porota složená z renomovaných zahraničních architektů. Ta nejdříve vybere přibližně padesát architektonických realizací.

Později z nich bude zvolena desítka nejlepších, ze které vzejde  jeden vítěz, kterému se tak dostane velké pozornosti.

Kromě hlavní ceny bude udělena i Cena za výjimečný počin. Více o ceně a jejích pravidlech se dozvíte zde.

Foto: archiv České ceny za architekturu, Jiří Gulbis

Rodinný dům v Dobřichovicích od Homostudia

Jedním z členů mezinárodní odborné poroty je i britský architekt a držitel několika prestižních ocenění RIBA Award Joe Morris z londýnské kanceláře Duggan Morris Architects. [celá zpráva]

Česká cena za architekturu je konkurencí pro klání Stavba roku, které bude letos také vyhlášeno. [celá zpráva]

Stavba roku 2016 je teprve na začátku. Stavby, urbanistická řešení veřejného prostoru, úpravy krajiny, bytové i nebytové budovy, inženýrské a dopravní stavby i specifická stavební díla mohou být přihlášeny až do konce května.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám