Hlavní obsah

Moderním schodištím vévodí dřevo

Právo, Bohuslav Hatina

Má-li schodiště v domě splňovat všechna naše přání, pak jeho realizace není vůbec snadná. Co schodiště, to originální dílo, plné konstrukční nápaditosti, estetické fantazie, praktických vychytávek. V jednom se však lidé dnes shodují – dávají přednost dřevu.

Foto: Milan Malíček, Václav Jirsa, archiv firem SWN Moravia a Jaga group, Právo

Má-li schodiště splňovat všechny naše požadavky, je třeba dobře zvážit všechny faktory.

Článek

Schodiště patří při zařizování domu mezi prvky, které nabízejí nejrozmanitější volbu ztvárnění v interiéru. Je důležité, abychom správným výběrem materiálů, tvarů a prostorového řešení vytvořili jedinečný a působivý skvost. Estetické či technické podcenění schodiště by mohlo osudově znehodnotit celou stavbu.

Dřevo je fascinující materiál

Dobré a funkční schodiště musí splňovat mnoho požadavků. Provozních, technických, bezpečnostních i funkčních, nároky na rychlou a snadnou údržbu nevyjímaje. To vše je provázané na pozdější dlouholetý provoz. Ten zas navazuje na další vnitřní a vnější komunikaci, podlahy i krytiny, souvisí s charakterem samotného domu a je součástí řešení již ve stadiu návrhu budovy.

Výběr druhu dřevin pro schodiště je rozmanitý – na trhu je k dispozici smrk, borovice, bříza, jasan, buk, dub, javor, modřín, olše, ořešák nebo třešeň, nedosažitelné už nejsou ani exotické materiály (např. merbau, jatoba).

.: Dřevěné přímé schodiště vede na galerii v prostorném podkroví. Pořizovací cena začíná na zhruba 45 tisících Kč. foto: Právo/Milan Malíček, Václav Jirsa, archiv firem SWN Moravia a Jaga group

Typy schodišť

K celkové atmosféře interiéru přispívá vhodná volba typu a tvaru schodiště. Ta bývají navrhována vesměs individuálně. Bez ohledu na typ schodiště musí být schody pohodlné a především bezpečné.

Optimální parametry schodišťového stupně vycházejí z běžného kroku, což je rozmezí od 63 do 65 cm. Tedy výška stupně 16 až 18 cm, hloubka minimálně 28 cm a šířka alespoň 90 cm. Snížíme-li rozměr stoupání, musíme prodloužit nášlap a tím i zvětšit počet stupňů na stejnou výšku.

Druhy schodiště rozlišujeme podle

  • Typu – na schodnicová (stupně jsou zapuštěné do bočních schodnic), sedlová (stupně jsou položené na schodnicích) a se zavěšenými stupni (mohutnější madlo je nosným prvkem),
  • Půdorysu – přímá, podestová, vřetenová, lomená,
  • Počtu ramen, kterými je překonávána výška jednoho podlaží – jednoramenná, víceramenná.

Kam s ním

Důležité je, kam schodiště situovat, kolik místa v interiéru zabere. To je závislé na mnoha faktorech. Nabízí se velké množství variant – v obytném prostoru, ve vstupní hale nebo zcela stranou, například v arkýři, který by vyčníval z fasády? Co stavebník, to jiný přístup.

Obvykle panuje názor, že místo pro schodiště se musí najít i v malé chatičce. Ale nakonec se mnohdy stává, že v důsledku řady složitých a značně finančně náročných úprav i atypických rozměrů schodiště vznikne neuvěřitelně nákladné dílo.

Proto bychom neměli nedostatek místa podceňovat a měli bychom se obrátit na odborníka. Venkovský tesař určitě ví svoje, ale není nad to všechno raději zkonzultovat se zkušeným projektantem.

.: Vřetenové schodiště je používáno hlavně tam, kde chceme uspořit co nejvíce místa. Je architektonicky zajímavé, protože se nejčastěji umisťuje do volného prostoru (vlevo).foto: Právo/Milan Malíček, Václav Jirsa, archiv firem SWN Moravia a Jaga group

Co je třeba znát při zaměření schodiště

  • Tvar schodiště, polohu nástupu, půdorysné rozměry – délky, šířky jednotlivých ramen
  • Celkovou výšku schodiště (konstrukční výšku, výšku stropu, tloušťku a skladbu podlah)
  • Rozměry stropního otvoru včetně síly stropu (špalety) a jeho skladby
  • Polohu dalších stavebních otvorů nacházejících se v prostoru budoucího schodiště nebo v jeho blízkosti (okna, parapety, dveře, radiátory, vývody vody, elektřiny, centr. vysavače atd.)

Na radu k odborníkovi

Nezapomínejme ani na zábradlí, jeho tvar i materiál. Chrání nás před pádem a je oporou při chůzi. Jakékoli otvory a mezery ve výplni navíc nemají přesahovat 12 cm, aby nemohlo dojít ani ke zranění dítěte. Výška horní plochy madla by se měla pohybovat mezi 90–110 cm. Zábradlí musí být pevně uchycené k nosné konstrukci a být dostatečně stabilní.

Při navrhování nového schodiště si musíme promyslet, z jakého materiálu je chceme mít a jakou roli bude splňovat. Rozhodně bychom se měli s návrhem, výrobou a montáží obrátit na odbornou firmu. Ta provede nejen konečnou instalaci schodiště, ale i jeho povrchové úpravy. Nejdříve prozkoumáme nabídku několika firem, které se touto činností zabývají, a informujeme se o jejich dosavadních realizacích a případně konečné ceně.

.: Při zaměřování je důležité mít představu o tvaru schodiště, znát jeho půdorysné rozměry, celkovou výšku, rozměry stropního otvoru, polohu dalších stavebních otvorů nacházejících se v tomto prostoru – oken, dveří, parapetů a dalších nezbytných parametrů. foto: Právo/Milan Malíček, Václav Jirsa, archiv firem SWN Moravia a Jaga group

Bezpečné dětské krůčky

Zvažme i to, co nebo koho budeme po schodišti přesouvat. Musíme vzít totiž v úvahu i fyzické schopnosti starších členů rodiny. Nevhodným rozhodnutím při volbě rozměrů (délka a šířka stupňů, špatná madla, úzké schodiště) je můžeme vystavit každodenním problémům.

Kapitola sama pro sebe jsou děti. Právě ty mají rády schodiště jako místo svého prolézání a dobrodružných her. Vhodnými bezpečnostními zábranami jim dopřejeme co nejvíc bezpečí a sobě klidu.

Koruna interiéru

Obecná pravidla pro výběr schodiště neexistují. Záleží jen a jen na samotném uživateli, pro co se rozhodne. Měli bychom postupovat s rozvahou a klidem, bez ohledu na to, v jakém tvaru, provedení a materiálu budeme schodiště vybírat. Každopádně by zvolená varianta měla odpovídat charakteru interiéru. Některé schodiště se hodí do moderně pojatého nového domu, jiné do noblesních zámeckých prostor, další zase na venkovskou chalupu.

Zvážíme veškeré varianty řešení a ve spolupráci s odbornou firmou dojdeme k optimálnímu řešení. Díky tomu pak dlouhá léta budeme při pohledu na zdařilé schodiště mít radost, že se podařilo interiéru dát skutečnou královskou korunu.

.: Vřetenovité schodiště je klasika.foto: archív firem Cobra, Kenngott, SWN Moravia, Triant, ATP schody a Truhlářství Kozel

Reklama

Související články

Schodiště: Bezpečně nahoru a dolů

Schodiště je vždy výraznou dominantou interiéru, při výběru vhodného typu zohledňujeme jak originalitu návrhu, tak kvalitu provedení. Nenahradíme jej žádným...

Jak zvolit správné schody

Lidstvo za dobu své existence objevilo spoustu zásadních a pro život nepostradatelných věcí, jako je kolo, teorie relativity nebo mobilní telefon. Jednou...

Schodiště pro každý interiér

Interiérové schodiště by mělo prostoru dominovat, je to prvek značně veliký a je jasné, že ho nikam neschováme. Aktuální materiálová a technologická řešení...

Výběr článků

Načítám