Hlavní obsah

Moderní srubový dům inspirovaný Finskem nabízí více dispozičních řešení

Srubové domy na první pohled vypovídají o tom, že jejich architektura má předobraz ve finském severu. Pochází odtud i konstrukční materiál. Užitné vlastnosti staveb jsou tudíž prověřeny mnohem drsnějším podnebím, než je naše.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Předsazená krytá terasa se stává za pěkného počasí dalším obytným prostorem.

Článek

Když se řekne srub, nemusí jít nutně o stavbu z hrubě otesaných kmenů, zasazenou doprostřed americké divočiny. Srubové domy si staví už po staletí také obyvatelé severní Evropy. Ty daly základ moderním stavbám, které vycházejí z původního vzhledu a stavebního materiálu, ale využívají moderní výrobní a stavební technologie s lepšími užitnými vlastnostmi. Jde především o oblast tepelné izolace, na niž se s ohledem na současný trend úspor energií klade největší důraz.

Dům si navrhl sám majitel, autorem projektu je ing. arch. Hynek Šimon. Vzorový dům zároveň ukazuje, jaké možnosti stavba skýtá, co se týče změn dispozičního řešení, typu vnitřních příček atd. Standardní jsou dvě až tři možná řešení dispozic. Po malé úpravě lze dům využívat jako dvougenerační nebo dokonce ještě s tzv. vejminkem.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Integrovaná garáž s okny splývá s domem a nevytváří obvyklou monstrózní hmotu narušující architektonický vzhled stavby.

Při výstavbě těchto srubových domů se nepoužívají celé opracované kmeny, ale trámy, lepené ze šesti dokonale vysušených podélných přířezů, vybraných přímo ze středu kmenů, kde je dřevo nejkvalitnější. Tato technologie zaručuje trámům dokonalou pevnost a stabilitu. Nemají na ně vliv teplotní změny, dřevo se nekroutí, nepraská. K lepení se používají netoxická lepidla, povrchově se trámy ošetřují tenkovrstvými vodou ředitelnými lazurami.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys přízemí

Nejčastějším materiálem je borové, v případě vzorového domu smrkové dřevo, pocházející z kontrolovaných těžeb z finských lesů, kde specifické podnebí pozitivně ovlivňuje růst i jeho kvalitu.

Dřevo je pevnější, hutnější a má i vyšší obsah dřevní hmoty. Trámy se k sobě spojují pomocí dvojitých, případně trojitých drážkových a pérových spojů, zaručujících pevnost a stabilitu jednotlivých trámů i celé stavby. Tento způsob spojení vylučuje vznik jakýchkoliv mezer a stavba již nepotřebuje dodatečnou tepelnou izolaci, nemluvě o tom, že dřevo je samo o sobě výborným izolantem.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Dětské pokoje jsou rozděleny polopříčkou na pracovní a ložnicovou část. K jednomu z pokojů patří i balkón. O prosvětlení druhé části pokoje se stará střešní okno.

Přírodní materiály nechybí ani na konstrukci střechy. Klasický krov je sestaven z KVH konstrukčních hranolů, které jsou vyráběny obdobnou technologií a mají i obdobné vlastnosti jako trámy použité na konstrukční systém domu.

Po zkušenostech z prvních celodřevěných staveb dnes firma nabízí více variant řešení interiérových příček. Vyzděné nebo sádrokartonem obložené příčky vnáší do interiéru odlehčení a nabízejí více variant finálních úprav. Vhodnější jsou také pro koupelny, kde je lze dokončit praktičtějšími obklady.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Půdorys patro

Osou domu je vstupní chodba, z níž lze vstoupit jak do společného obytného prostoru, tak do pracovny, sociálního zázemí a přes technickou místnost do garáže. Po pravé straně se z chodby vchází do centrálního obytného prostoru, spojujícího obývací pokoj, jídelnu a kuchyňský kout.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Rodinná koupelna v podkroví v kombinaci dřeva a praktického obkladu

Řada francouzských oken nejen zaručuje velmi dobré osvětlení, ale umožňuje vizuální i přímý kontakt se zahradou, jedno z oken vede na krytou terasu za domem. Středem chodby prochází schodiště vedoucí do soukromé zóny v podkroví.

Kolem centrální haly jsou zde soustředěny ložnice rodičů, dětské pokoje, místnost pro domácí práce a rodinná koupelna. Nad chodbou se nachází ještě menší úložný prostor, přístupný dvířky ve stropě.

Technické údaje

Užitná plocha: 183,2 m²

Zastavěná plocha: 110,25 m²

Konstrukční řešení: betonová základová deska, srubová konstrukce z lepených smrkových trámů, v interiéru stěny buď ze smrkových trámů nebo vyzděné či obložené sádrokartonem, strop z lepených trámů se záklopem, dokončený palubkami, schodiště smrkový masiv, dřevo ošetřeno tenkovrstvými vodou ředitelnými lazurami

Střecha: klasický krov z KVH hranolů, střešní krytina Tondach

Výplně otvorů: eurookna s izolačním trojsklem, střešní okna ROTO, interiérové dveře a zárubně z dřevěného masivu

Vytápění: přímotopný elektrokotel, podlahové vytápění, v koupelně topný žebřík, v obývacím pokoji krbová kamna

Odhadovaná cena stavby: 4 200 000 Kč

Zuzana Ottová, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám