Hlavní obsah

Moderní sprchový kout je spolehlivý a nenáročný na údržbu

Právo, Sylva Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nabídka sprchových koutů je pestrá, ale vybrat pravý není snadné. Obvykle se rozhodujeme podle vzhledu, ceny, tvaru a materiálu. Dobrý sprchový kout od jiných ale odlišuje, když nabízí i něco navíc.

Článek

V běžném provozu nás už tolik nezajímá jak sprchový kout vypadá, ale jak se udržuje, zda je spolehlivý a bezpečný.

Neváhejme si tedy připlatit za vaničky s protiskluznou úpravou, odtokový žlábek pro bezbariérový vstup, výplně z bezpečnostního skla, kouty s možností odklopení dveří (snadno se čistí), sprchové sklopné sedátko (zajišťuje bezpečí a komfort), kovové panty (nevržou, nezadrhávají se, dobře se udržují v čistotě) a otevírání dveří sprchového koutu s mechanismem AntiBlock (zajišťuje dlouhý bezporuchový chod dveří, tichý provoz).

Hledejme označení AntiBlock!
Sprchové dveře vybavené systémem AntiBlock mají nejen tichý chod, ale i dlouhou životnost. A o tu především jde! Mechanismus zabraňuje zadrhávání a křížení dveří, a to i při méně šetrném zacházení. Princip je jednoduchý: drážky, ve kterých se pojezd posunuje, jsou chráněny nepoškoditelnou plastovou vložkou s vynikajícími kluznými vlastnostmi.

Funkčnost koutu především

V koupelnovém studiu se zaměříme hlavně na princip otevírání dveří a pečlivě si ho prohlédneme. Právě chod dveří určuje bezproblémovost či naopak nespokojenost s celým sprchovým koutem. Situace, kdy stojíme ve sprše, dveře se neustále zadrhávají a jdou těžko otevírat, nám znechutí každodenní očistu. Stejně tak, když díky netěsnosti dveří vytéká voda na podlahu a nás po sprše čeká pravidelné vytírání louže.

S provedením dveří souvisí i náročnost údržby. Špína se drží a hůře odstraňuje zejména v profilech dveří, ale lze si ulehčit. Mnohem praktičtější jsou masivní a nápadné panty, které spojují jednotlivé díly otevíracích dílů dveří. Ale pozor! Kupujme jen ty skutečně kvalitní z kovu, které nevržou a nezadrhávají se.

Jak poznat  kvalitní kovový pant?
Jednoduchým trikem: již v obchodě na ně zkusíme poklepat obyčejnou mincí. Když zazvoní, je to dobré. Zvonivý zvuk od dutého jednoznačně odliší kov od plastových součástí, které jsou na efekt pochromované.

Stejně tak oceníme, když bezpečnostní výplně dveří budou opatřeny speciální povrchovou úpravou, která na skle vytvoří voděodpudivý film, který brání usazování kapek a nečistot. Sprchový kout zůstane déle čistý, stačí ho vyčistit a 1krát do měsíce obnovit tuto vrstvu speciálním conditionerem.

Čtyři doporučení pro děti a seniory

Vybavme náš sprchový kout pohodlným sedátkem i za cenu příplatku. Děti, lidé se sníženou pohyblivostí a senioři ocení, když při sprchování nebudou balancovat, ale bezpečně se posadí. Sedátko lze sklopit ke stěně, prodává se v rozmanitých tvarech a barvách, cena od 2450 Kč.

Vybírejme sprchovou vaničku a dlažbu jen s protiskluznou úpravou (má výstupky), praktické jsou i dřevěné rošty, ze kterých steče voda a my stojíme relativně v suchu a bezpečí.

Jako výplně do sprchových dveří doporučujeme tvrzené bezpečnostní kalené sklo. Je tvrdé a těžko rozbitné. Připlaťme si i za odlehčenou rámovou konstrukci dveří, která zaručí snadnou manipulaci a tichý chod.

Rady a tipy:

• Ke konečné ceně sprchového koutu připočítáme i náklady za montáž, stavební přípravy. Chceme-li ušetřit, vybíráme provedení, které smontuje i šikovný kutil.

• Na trhu je i sprchový kout, který má nastavovací profil dveří. Ty lze rozšířit na každé straně po 2 cm. Je to dobrý tip tam, kde se vyskytují stavební nepřesnosti.

Bezpečný vstup do sprchy bude s vaničkou vysokou jen 3 cm. V případě potřeby bezbariérového vstupu volíme dlažbu s odtokovým nerezovým kanálkem, který je zapuštěný do podlahy. Ta musí být dobře vyspádovaná a protiskluzná.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám