Hlavní obsah

Moderní rodinný dům nahradil starý bungalov z 50. let, je větší a vzdušnější

Novinky, nes

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodina z jižního předměstí Londýna se rozhodla nechat si postavit dům, přičemž jeho cena v přepočtu na metr čtvereční měla být nižší, než obvyklých 69 tisíc korun. Oslovila proto architekty ze studia OB Architecture, kteří se nakonec vešli do 52 tisíc korun za metr. Výsledkem je zajímavý a příjemný rodinný dům, jehož interiér je plný světla a volného prostoru.

Foto: Martin Gardner

Dvě části domu vypadají jako bíle obalené. Vnitřní části jsou obloženy panely z cedrového dřeva.

Článek

Moderní dvoupodlažní dům téměř krychlového tvaru s plochou podlah rovných 200 metrů čtverečních stojí na rovném úzkém pozemku jižně od Londýna. Jeho okna nabízejí výhled na rozlehlé travnaté plochy letiště Biggin Hill.

Foto: Martin Gardner

Centrální atrium začíná hned za vstupními dveřmi a táhne se napříč celým domem.

Foto: Martin Gardner

Nový dům vypadá nižší, než ve skutečnosti je. Architekti jej mírně zanořili pod úroveň okolního terénu.

Foto: Martin Gardner

Stejně jako atrium, také obývák zasahuje přes obě podlaží domu.

Rodina nestavěla na zelené louce. Nový dům měl - jak uvádějí architekti - nahradit starý, unavený bungalov z 50. let, který byl jedním z mnoha podobných nevýrazných staveb v okolí. A s tím také souvisela asi největší z mnoha potíží projektu.

Nový dům totiž podle místních pravidel pro zástavbu nesměl být vyšší o více než 10 % v porovnání s původní budovou. Po náročných jednáních se však nakonec architektům podařilo ze stavebního úřadu vydupat výjimku povolující zvýšení budovy o cca 40 % proti původní stavbě.

Foto: Martin Gardner

Atrium je uprostřed domu překlenuto plošinou, aby bylo možné procházet do všech místností.

Foto: Martin Gardner

Architekti se soustředili na to, aby pro rodinu klientů vytvořili příjemný světlý domov.

Dům je, technicky vzato, tvořen dvěma elementy, které jsou v centrální části spojeny úzkým podlouhlým atriem, jež začíná hned za vstupními dveřmi a táhne se napříč celým domem a také zasahuje přes obě patra.

Každá z částí domu je bíle olemována, jakoby zabalena - odtud také název stavby Wrap House, vnitřní část plochy fasády je pak obložena panely z cedrového dřeva.

Foto: Martin Gardner

Pocit vzdušnosti a volnosti architekti v obývacím pokoji navodili nejenom dvojnásobnou výškou stropu, ale i prosklením celé stěny a možností jejího otevření a tím propojením s exteriérem.

Foto: Martin Gardner

Přesahující prvky fasády omezují přílišné přehřívání a proslunění interiéru během letních dnů.

K vytvoření vysokého proskleného atria v centrální části domu vedla architekty především snaha vytěžit maximum z úzkého, východo-západně orientovaného pozemku.

Bylo zřejmé, že při standardním návrhu by v domě bylo mírně šero. Takto jsou všechny místnosti nejen hezky vizuálně propojeny, ale navíc do každé z nich může pronikat denní světlo skrz prosklenou střechu atria.

Foto: OB Architecture

Uspořádání přízemí: 1 - obývací pokoj, 2 - jídelna, 3 - kuchyň, 4 - chodba/atrium, 5 - koupelna, 6 - technické zázemí, 7 - studovna

Foto: OB Architecture

Uspořádání horního patra: 1 - volný prostor, 2 - hlavní ložnice, 3 - mezanin, 4 - šatna + koupelna, 5 - koupelna, 6 - chodba, 7 - ložnice

V přízemí jsou kuchyň a studovna umístěny v přední části, zatímco vzadu, s výhledem do zahrady, je jídelna a především obývací pokoj zasahující svou výškou přes dvě patra.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

V horním podlaží zabírají veškerý prostor ložnice obyvatel domu. Dvě dětské (v přední části domu) a jedna hlavní, k níž přináleží vlastní koupelna a šatna.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám