Hlavní obsah

Moderní radiátory sázejí na klasiku i retro styl

Právo, Karolina Černá

Vzhledem k tomu, že za vytápění bytu či domu platíme rok od roku více, při rekonstrukci není od věci myslet i na nové topení. Oproti svým starým litinovým předchůdcům ušetří dnešní radiátory až 15 % výdajů za energii – jsou menší, spotřebují méně ohřívané vody, ale topí více.

Článek

Také vypadají elegantněji a na trhu se objevují v tisícerých variantách typů, rozměrů i délek, v desítkách tvarů a barev. Rozhodující pro zákazníka je však nakonec cena, která se odvíjí od výkonu, velikosti, materiálu i tvaru radiátoru – běžný kus stojí od 2000 do 5000 Kč, ale cena designového výkřiku od známého architekta či návrháře může dosáhnout až stovek tisíc.

Interiéru na míru

Výrobci a dovozci otopných těles se shodují, že nás (potenciální zákazníky a uživatele) stále více zajímá nejen úspora energie, ale také vzhled radiátoru. Nejlépe když má neobyčejný tvar nebo je tak nenápadný, že ho v interiéru snadno přehlédneme. Dále pak musí barevně ladit se zařízením celého interiéru, takže se už objevují modelové řady pro obytné místnosti, koupelny a chodby. Individuální potřeby zákazníků dokážou výrobci uspokojit do velké míry – nabízejí radiátory, které postavíme do rohu či jimi ozdobíme obloukové výklenky.

Chceme topit neviditelně? Od toho jsou tu speciální designové radiátory, které připomínají moderní abstraktní plastiku, obraz nebo vypadají jako sloup či lavička.

Spolehnout se můžeme i na podlahový konvektor, který je schovaný pod shrnovatelnou mřížkou. Do předsíně zase můžeme vybrat speciální radiátor kombinovaný se zrcadlem nebo věšákem.

Pro milovníky retra jsou v nabídce různé styly – zámecký i art deco styl, obyvatelé loftů si zase oblíbili spirály. Volit lze vertikální i horizontální polohy a různé variace téhož typu radiátoru pro celý dům či byt.

Náročný zákazník ocení sálavé topné panely z mramoru či žuly, které jsou ideální pro alergiky a astmatiky. Tyto panely hřejí podobně jako kachlová kamna, cirkulace vzduchu je minimální a nedochází k takovému víření prachu jako u klasických radiátorů. Na trhu jsou i radiátory z tvrzeného skla.

Jaké teplo, takový materiál
Rychlý nástup tepla, rychlé ochlazení – radiátor z hliníku či mědi. Tyto radiátory se vyplatí v objektech, jako jsou chaty, sezonní sídla apod.
Rychlý nástup tepla, částečná sálavost, pomalejší chladnutí – radiátor z oceli. Ocelové radiátory s větším objemem vody mají rychlý náběh topného účinku díky většímu objemu vody, lze říci, že i chladnutí je pomalejší. Ocelové radiátory se hodí do všech typů místností.
Pomalý nástup tepla, dlouhá sálavost, pomalé chladnutí – radiátor z litiny. I přes nákladnější prvotní náběh šetří litinový radiátor energii především díky pomalému chladnutí většího objemu vody v systému a díky dlouhotrvající sálavosti litiny. Litinové radiátory jsou vhodné především do větších místností, které je nutno vytápět permanentně. Zdroj: www.laurens.cz

Ideální radiátor

Jak zjistit, který radiátor je pro nás nevhodnější? Musíme zvážit dvě věci: do jaké a jak velké místnosti ho chceme umístit.

Pokud jde o výkon, počítejme raději s vyšším, aby nedocházelo k nedotápění. Odborníci radí navýšení o 10 až 20 %. Stanovit orientačně potřebný tepelný výkon v místnosti umožní následující vzorec: plocha místnosti (m2) x cca 100 wattů. Platí však pouze v případě velmi dobře izolované místnosti!

Přesný výkon by měl určit projektant od výrobce, protože je třeba zvážit i další hlediska, mj. zeměpisnou orientaci domu či bytu, tloušťku a typ obvodového zdiva, umístění oken, jednoduché nebo dvojité sklo v oknech.

Ačkoli existují různé druhy zapojení radiátoru – boční pravé, boční levé či nejméně nápadné spodní nebo lépe řečeno středové připojení – pro maximální sálání tepla z radiátoru se však doporučuje zapojení vstupu a výstupu úhlopříčné.

Méně údržby, více úspor

Nejžádanější jsou dnes desková otopná tělesa z ocelového plechu. Na rozdíl od klasických litinových radiátorů vyžadují až trojnásobně méně topné vody, to znamená její rychlejší ohřev, ale také vychladnutí.

V koupelnách pak vedou trubkové „žebříky“ a jejich elektrická varianta – těleso osazené elektrickou topnou tyčí, která umožní vytápět koupelnu pouze v případě potřeby. Jednodušším řešením jsou kombinované radiátory, které jsou zapojené do ústředního vytápění, ale současně mají „šňůru“ do zásuvky.

Aby se zbytečně na topení neprášilo, mají dnešní radiátory hladké plochy bez ohybů a překrývajících se ploch. Ocelové deskové radiátory existují ve zdvojeném či ztrojeném provedení. Mezi deskami mohou být i lamely, které výkon zvyšují. Zejména jejich zvlněná konstrukce ve směru proudění vzduchu lépe předá teplo do místnosti.

Extrémně snadnou údržbu nabízejí podlahové konvektory. Jejich konstrukčním základem je tzv. lamelový výměník tepla (lamely připájené na trubce), který je umístěn buď v krytu, nebo ve žlabu. Teplo je do vytápěného prostoru předáváno přirozeným nebo vynuceným (pomocí ventilátoru) prouděním vzduchu. Výměník je osazen na flexibilních trubkách umožňujících jeho vyzvednutí a pohodlné vyčištění dna vany. Konvektory se nehodí pro celoplošné vytápění, ale do míst, v nichž uniká teplo, např. pod okny, v chodbě u dveří.

Když měníme staré radiátory za nové

Do výměny starých článkových topných těles není moudré se pouštět bez odborníka – dodavatel topení, kterého jsme si vybrali, ho dokáže zajistit. Jestliže se přece jen z finančních důvodů rozhodneme jinak, musíme respektovat fakt, že způsob připojení musí odpovídat doporučení výrobce, jinak může dojít ke snížení tepelného výkonu otopného tělesa. Dále podle legislativy musí být otopné těleso uzavíratelné na přívodu i na odvodu vody. Požadujme také provedení tlakové a topné zkoušky včetně písemného potvrzení a nechme si vysvětlit funkci termostatické hlavice včetně způsobu používání.

Na výměnu radiátorů může přispět program Nový panel, dotace vztahující se na všechny bytové domy, nejen panelové. Výměna radiátorů je v tomto programu zařazena do nejvíce podporované skupiny, žadatel může získat příspěvek na úroky z úvěru ve výši až 4 %. (Bližší informace jsou k dispozici na stránkách Státního fondu rozvoje bydlení.)

Přeprava a dodání

O zboží – radiátorech – informují podrobně webové stránky jejich výrobců a dovozců. V mnohých případech mají širokou síť poboček, případně showroomy.

Ceny otopných těles jsou uvedeny vždy bez přepravy, ta bývá samostatnou položkou a je stanovena podle aktuálních cen pohonných hmot, mýtného a jiných poplatků.

Je dobré se při dohodě o dodání zboží optat, zda nám bude větší počet radiátorů dodán pouze ke vchodovým dveřím nebo přímo do interiéru. Dále se zajímejme o nejnižší možnou částku, díky jejímuž dosažení máme dovoz zboží zdarma – chybí-li pár stovek, není od věci u výrobce přikoupit praktické věci jako madla, věšáčky, zrcadlo, termostatické ventily. Dodací lhůty se liší podle objednaného typu, ty běžné se pohybují kolem dvou týdnů, na designové se čeká čtyři týdny i déle.

Jak ušetřit za topení

V jednotlivých místnostech se teplota reguluje termostatickými ventily a hlavicemi. Snížíme-li pokojovou teplotu o 1 °C, dosáhneme úspory 5–6 % energie.

V nepřítomnosti nemusíme místnosti vytápět na požadovanou pokojovou teplotu. Termostat nastavíme tak, abychom takové teploty v místnosti dosáhli krátce před svým příchodem.

Radiátory nezakrýváme záclonami, dlouhými závěsy, nábytkem. Snížili bychom tak možnost proudění vzduchu okolo radiátorů, které tudíž předají méně tepelné energie.

Větráme krátce a intenzivně. V zimním období otevíráme okno 2x až 3x za den po dobu 5–10 minut. Snížíme tak vlhkost vzduchu a zajistíme si vzduch čerstvý. Krátkým větráním se vyhneme prochladnutí vnitřního vybavení a stěn, které bychom pak museli draze ohřívat.

Díky kvalitní izolaci oken, dveří či celého objektu lze výrazně ušetřit náklady na vytápění.

Pravidelně odvzdušňujme otopný systém. Vzduch v soustavě může zvýšit spotřebu energie až o čtvrtinu.

Výrobci doporučují radiátor zapnout vždy minimálně po dobu, kdy je v místnosti nadměrná vlhkost. Ve vlhkém prostředí je radiátor, který netopí, vystaven agresivnímu působení vlhkosti, která může způsobit jeho rychlejší korozi.

Mnoho výrobců a dovozců nabízí záruční lhůtu delší než na dva roky. Pro představu: koupelnové radiátory mají rozšířenou záruku 5 let na těsnost a odolnost povrchu. V případě, že radiátor není používán v souladu s pravidly výrobce, bývá záruka krácena na minimum dané zákonem, tedy na 2 roky ode dne prodeje.

Reklama

Související témata:

Související články

I v minikoupelně lze dosáhnout maxikomfortu

Když si koncem loňského roku náš hostitel Jan Kubiš pořídil startovací byt v pražských Holešovicích ve staré zástavbě z roku 1933, ihned přemýšlel...

Výběr článků

Načítám