Hlavní obsah

Moderní parní hrnce usnadní vaření a pomohou zhubnout

Novinky, tnk

Vaření v páře je neagresivní úprava potravin, při níž se zachovává více vitamínů a minerálních látek než při běžném vaření. Donedávna byl ale tento typ přípravy jídla velmi pracný. Moderní několikapatrové parní hrnce však mají digitální displej, na němž stačí zadat druh potraviny a ta se sama upraví optimálním způsobem.

Článek

V horké páře můžeme bez problémů připravovat zejména ryby, brambory i veškerou zeleninu. Díky tomu, že se při úpravě nepoužívá žádný tuk, můžeme vbrzku očekávat snížení naší váhy.

.: Levnější varianty: zleva: Menší a větší parní hrnec Fagor za cenu cca 700 a 1 000 Kč, vpravo: Zelmer za cenu cca 1 100 Kč.foto: Novinky.cz, Fagor, Zelmer

Nové parní hrnce takové vaření umožňují a většinou nabízejí přípravu potravin v několika nad sebou umístěných mísách, které vylučují překrývání chutí a jejichž počet je variabilní, takže není nutné využívat všechny.

.: Parní hrnec s integrovaným systémem pro rovnoměrné rozložení páry má kapacitu devět litrů. Stojí cca 2 500 Kč. foto: MORPHY RICHARDS

Digitální ovládací panel obsahuje přednastavená tlačítka pro druhy pokrmů, takže příprava potraviny je plně v jejich režii. Praktickou funkcí, která nadchne,  je automatické přepnutí z programu přípravy potraviny do udržování teploty pokrmu, takže během další zhruba půlhodiny je jídlo stále v optimální teplotě a je připravené ke konzumaci.

Několik rad k napařování

Listovou zeleninu bychom měli napařovat co nejkratší dobu, lehce totiž ztratí barvu, také si musíme dát pozor na úpravu brambor - čím více budou napařené, tím vyšší bude jejich kalorická hodnota. Pokud tedy chceme zhubnout, neměly by být brambory rozvařené a totéž platí i pro těstoviny.

.: Hrnec Gallet s funkcí udržování teploty po dokončení vaření stojí cca 1 400 Kč.foto: Gallet

Většinou není vhodné vkládat do hrnce zmražené potraviny a je třeba je nechat předtím rozmrazit. V případě hrnců, které mají několik mís umístěných nad sebou vězte, že v té spodní se potraviny připravují nejrychleji  (spodní nádoba se proto nejlépe hodí pro úpravu masa).

.: Hrnec Tefal se třemi nádobami na úpravu potravin v páře stojí cca 2 000 Kč. foto: Tefal

Jako každý moderní spotřebič, i parní hrnce mají zvukovou signalizaci dokončení přípravy pokrmu, takže nás informují o tom, že je jídlo připravené.

Snaha o dodržování zdravého životního stylu s sebou přináší i novinky ve světě elektroniky - vedle parních hrnců se objevují už i trouby, které umožňují vaření v páře. Praktická je i ochrana proti vaření bez vody, která je účinnou ochranou proti požáru v domácnosti.

Tyto novinky v oblasti spotřebičů nám mají dopomoci k lepšímu stravování a pomohou nám i ztratit po Vánocích nějaké to kilo navíc.

Reklama

Související články

Domácím spotřebičům bouřky nesvědčí

Bouřky mohou někomu nahánět strach, mnozí z nich mají dokonce panickou hrůzu. Pořádná letní bouře sice přináší osvěžující déšť a ochlazení rozpáleného vzduchu,...

OBRAZEM: Topinkovače, které potěší nejen oko

Doba se mění a s ní i spotřebiče, dnes si můžeme pořídit spotřebič, který plní více funkcí a jeho design je pěkný a moderní. Vybrali jsme pro vás k inspiraci...

Výběr článků

Načítám