Hlavní obsah

Moderní novostavba u Brna přeje pohybu i meditaci

Právo, Karolina Černá

Majitelé dvoupodlažní novostavby kousek od Brna mají rádi pohyb. Umějí si ale také užít zklidňující meditativní prostředí.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Dvoupodlažní dům je obklopen zelení. Výhled z interiéru do zeleně umožňují velké prosklené plochy.

Článek

Dům je obklopen zelení a byla by škoda připravit se o krásné výhledy do zahrady. Proto stěny v přízemí tvoří velké prosklené plochy, které v případě potřeby zakryjí závěsy či žaluzie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pohled na hlavní vchod a vstup do zimní zahrady ze směru od přístupové cesty.

Zasunovací prosklené dveře umožňují průchod z obytné části, ložnice, z místnosti s bazénem na terasu a také do zahrady. Prosklená je i zimní zahrada na opačné straně domu, vchází se do ní z přístupové cesty a ze dvora.

Vedle hlavních vchodových dveří je tak vstup zvenku možný do každé místnosti zvlášť.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ze zahrady přes terasu vstoupíme do obývací části domu. Okna nahoře patří dětským pokojům, prosklené dveře vpravo ložnici.

Dřevo a patina

Jádrem domu je prostorná a otevřená obytná část v přízemí, která pokračuje směrem do zahrady útulnou terasou s ratanovým nábytkem. Část interiéru blíže k terase slouží jídelnímu prostoru s masivním stolem zhotoveným na míru.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Chodba u hlavního vchodu zahrnuje předsíň a schodiště do patra.

Podél stěn stojí dřevěné úložné skříně a komody dovezené převážně z Indonésie. Po pravé straně se nachází barový pult. Přes něj vidíme do kuchyně, praktického obdélníkového prostoru s moderními vestavnými spotřebiči.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Praktická kuchyňská linka z mořeného dubu a s žulovou pracovní deskou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jídelní část v přízemí s designovými lustry nabízí výhledy na bazén i do zahrady.

Jídelní část pokračuje obývákem, ten vytváří uzavřenější prostor, ohraničený pohovkami a křesly. Vzhledem k všudypřítomnému tmavšímu dřevu mají pohovky a křesla světle smetanové potahy z hověziny.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pohled z obývacího koutu - tmavé dřevo v kontrastu se smetanově bílým zařízením a světlou výmalbou. Na stropě protihluková deska s otvory.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zadní část sedaček lemují lucerny, květiny a komoda.

Místnost osvětlují stropní bodovky a designová svítidla značek Artemide a Le Patio. Lustr z křišťálových kapek od Kare je zavěšen v patře. Vytváří dojem kapek stékajících spirálou ve volném prostoru podél schodiště do přízemí.

Majitelka domu doplnila interiér svícemi, závěsnými zvonky, lucernami, soškami Buddhů a dalšími drobnostmi, které dotvářejí hřejivou atmosféru domova.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Inteligentní domácnost je řízena tímto nenápadným panelem.

Ze zahrad do bazénu

Z obývací části lze přejít do zimní zahrady jako stvořené pro chvilky pohody a příjemné posezení. Z ní pak pokračujeme ven do dvora nebo na druhou stranu do místnosti s bazénem. Kromě koupání nabízí také výhled do zahrady.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Krytý bazén s vířivkou a protiproudem

Bazén o rozměrech 550 x 250 x 134 cm doplňuje barevná světelná terapie, vířivka i s protiproudy se třemi stupni intenzity. Je ideální pro udržování kondice zejména v zimních měsících.

O příjemné klima v místnosti a optimální vlhkost se starají rekuperační jednotka i speciální krycí fólie, minimalizující odpařování vody. Bazén osvětlují stropní bodovky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Čas na kávu - stylový nábytek v zimní zahradě

Přímo nad ním je ve stropě zakomponován stropní podhled barrisol z vysoce tvarovatelné parotěsné polyvinylové fólie. Od jeho hladkého povrchu se odrážejí hladina vody a barevné efekty bazénu. Z něj je možné přecházet přes terasu přímo do zahrady.

Soulad detailů

Rustikální vzhled interiéru podtrhují falešné krovy v šikminách střechy, trámy na překladech oddělující jídelní a obývací část, podlahy z dubového dřeva a stylová krbová kamna.

V interiéru nechybějí ani kamenné obklady, a to v obývací části a podél dřevěného schodiště do patra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Designové závěsné svítidlo značky Kare a dřevěné schodiště s kovovým zábradlím na míru. Na tmavší stěně u dveří v patře je speciální stěrka, které majitelé říkají kávové skvrny.

Stěny jsou většinou vymalovány bíle. Tam, kde hrozí oděr nebo ušpinění, malíři použili speciální plastické a omyvatelné stěrky, kterým majitelé říkají pro jejich odstíny kávové skvrny.

Stropy v ložnici a v obýváku mají společnou vychytávku – protihlukové designové desky s otvory. Díky nim v místnostech v přízemí nerezonují zvuky a kroky z prvního patra.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ložnice s výhledem do zahrady a protihlukovou deskou na stropě, která ladí s designovým svítidlem.

Vytápění v domě je podřízeno elektřině. Na střeše je v provozu 45 solárních panelů. Spolu s tepelnými čerpadly voda/vzduch (bazén a obytná část) a vzduch/vzduch se s krbovými kamny a podlahovým vytápěním v přízemí starají v zimních měsících o teplo a v létě o teplou vodu. Útrata za elektřinu velkého rodinného domu je kolem 2400 Kč měsíčně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Koupelny v zelených a hnědých přírodních tónech

Foto: Petr Hloušek, Právo

Celou domácnost, její bezpečnost, dálkové ovládání garáže, nastavení teploty v místnosti, aktivitu rádia, ovládání světel, topení, hudby atd. řídí inteligentní systém INELS.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Technické údaje

Obytná plocha 395 m2

1. podlaží: krytý bazén, obývací, jídelní část + kuchyň, zimní zahrada, ložnice, koupelna + WC, technická místnost

2. podlaží: 2 dětské pokoje, pokoj pro hosty, koupelna, pracovny Vytápění: solární panely + tepelná čerpadla 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám