Hlavní obsah

Moderní dům ve svahu skýtá pohodlí v duchu harmonie s přírodou

Velkorysý dům, postavený ve svahu nad menším středočeským městem, se snaží nedávat svůj nadhled příliš najevo. Moderní architektura využívá tradiční formy a přírodní materiály tak, aby poskytla maximální komfort a decentně zapadla do okolí.

Článek

Mladá dvojice se dvěma dětmi měla v místě již své zázemí, několik let zde bydleli v pronajatém bytě. Svažitý pozemek, který objevili na okraji města, plně odhalil všechny své přednosti až poté, co se podařilo vymýtit džungli náletových dřevin.

Rozlehlá trojúhelníková parcela o ploše 2800 m² sousedí se staršími rodinnými domy a školkou, vzhledem ke své velikosti a odlehlé poloze však poskytuje dostatek soukromí. Největším „darem" pro stavebníky je panoramatický výhled na město, završený zelenou linií lesů mizejících v dálce za obzorem.

„Návrh domu jsme postupně zadali čtyřem architektům," vysvětluje majitel domu. „Jejich invence většinou směřovala k funkcionalistickému stylu, my však dáváme přednost klasičtějším formám architektury se sedlovou střechou a přírodním materiálům, proto jsme si nejvíce porozuměli s architektem Švábenským z Brna. Kromě základních požadavků na komfortní bydlení se zázemím, které zhodnotí všechny výhody daného místa a harmonicky splyne s přírodním prostředím, jsme mu ponechali důvěru."

Rubovou stranou unikátní vyhlídky je sklon terénu k severu, podél spodní severní strany vede přístupová komunikace, slunná část zahrady se nachází v horní části. Architekt se musel vypořádat se sedmimetrovým terénním výškovým rozdílem. Zděný dům má tedy ze severní strany tři podlaží (včetně přiznaného suterénu), z jižní strany jsou viditelná pouze dvě nadzemní podlaží. Hmota stavby a střechy jsou půdorysně a tvarově členěny tak, aby se úctyhodný obestavěný objem opticky zmenšil a přizpůsobil měřítku sousední zástavby.

Suterén je určen pro garáže a technické zázemí, vstupní a společná obytná část se nacházejí v přízemí, povýšeném do úrovně jižní části zahrady. Dominantní roli tu sehrává ústřední schodišťová hala, kolem níž se rozvíjí velkoryse pojatá dispozice s prostornou kuchyní, jídelnou, pracovnou a obývacím pokojem.

Obytná plocha přechází posuvnými francouzskými okny ven na krytou a otevřenou terasu. Na prostor haly navazuje vstup do bazénu, k němuž přiléhá vlastní terasa v podobě dřevěné paluby. V podkroví jsou v duchu současných standardů umístěny ložnice s bohatým zázemím a také pokoje pro hosty, vybavené vlastními koupelnami.

Podstatnou součástí architektonického konceptu je také působení světla, které volně prochází prostorem propojeným v horizontálním i vertikálním směru. Promyšleně komponovaná poloha oken, výhledy ven a průhledy napříč interiérem dům zútulňují a přidávají bydlení další rozměr.

„Výběr přírodních materiálů byl naší základní prioritou a zásadní součástí úkolu pro architekta," vysvětluje majitel domu. „V této lokalitě bychom si jiný styl ani neuměli představit. V počátečních návrzích byl dům obložen režným zdivem, nakonec jsme se rozhodli pro kámen pocházející z jednoho východočeského lomu."

Hlavní dvoupodlažní obytná část je řešena v bílé omítce, kombinované s dřevěným obložením a dřevěnými okny. Sokl stavby, bazén a krbové těleso jsou vyzděny ze štípaného pískovce. Zemitou kombinaci kamene a přírodního dřeva architekt nechává vyznít i v interiéru, v podkrovních místnostech udává tón přiznaný dřevěný krov s lepenými vazníky.

Hřejivý duch přírodních materiálů, velké prosklené plochy bez dělicích profilů, výhled do chráněné části zahrady, podlaha, dlažba a trávník ležící v jedné rovině, to vše dává rodině pocit, že bydlí v přímém kontaktu s přírodou.

"Osobně preferuji „tradicionálnější" architekturu. Protože investor měl hotové již čtyři studie, pokusil jsem se o návrh, který bude zohledňovat jeho představy a bude přijatelný také pro mě," vysvětlil architekt Ivo Švábenský.

Jitka Pálková, www.mujdum.cz

Technické údaje

Zastavěná plocha: 311 m²

Užitná plocha: 650 m²

Konstrukce betonové základové pasy, zdivo POROTHERM, bazén a krbové těleso sendvičové kamenné zdivo s nosnou ocelovou konstrukcí, železobetonové stropy, železobetonové schodiště obložené dřevem, krov s lepenými dřevěnými vazníky a ocelovými táhly, sendvičový střešní plášť, střešní krytina Cembrit.

Výplně otvorů okna dřevěná s izolačními dvojskly, nad bazénem prosklená střecha s izolačními dvojskly, vnitřní dveře dýhované do obložkových zárubní a prosklené posuvné.

Vytápění ústřední plynové, podlahové vytápění + radiátory, v přízemí a v podkroví krb s krbovou vložkou.

Odhadovaná cena stavby: nad 15 000 000 Kč

Reklama

Související témata:

Související články

Oáza bydlení na okraji metropole

Majitelé energeticky úsporného domu považovali hezké místo za základní předpoklad spokojeného bydlení, a proto věnovali hledání pozemku velké množství času....

Výběr článků

Načítám