Hlavní obsah
Architekti měli za úkol navrhnout co největší dům na relativně malé parcele, kde bylo potřeba nechat dost prostoru pro běžné venkovní aktivity rodiny. Foto: Groupe Futura (13x)

Dům na pařížském předměstí Clamart, pět kilometrů od francouzské metropole, je výsledkem snažení architektů ze studia Groupe Futura. Jejich cílem bylo navrhnout co největší dům na relativně malém pozemku. Dům měl navíc nenápadně zapadnout mezi okolní rodinná stavení a samozřejmě musel zbýt ještě dostatečně velký prostor na zahradě, aby ji rodina mohla využívat během teplých dní k venkovním aktivitám.

Architekti měli za úkol navrhnout co největší dům na relativně malé parcele, kde bylo potřeba nechat dost prostoru pro běžné venkovní aktivity rodiny. Foto: Groupe Futura (13x)
Moderní dům nabízí spoustu prostoru i na malém pozemku

Vzhledem k okolní zástavbě bylo nemyslitelné vztyčit v dané lokalitě objekt vyšší než dvě nadzemní podlaží. Architekti se proto omezené prostorové možnosti rozhodli vyřešit zanořením třetího podlaží pod povrch země. Takto mohli svým klientům nabídnout obydlí s celkovou plochou 280 m2.

Před domem je velký bazén i posezení k relaxaci i společnému jídlu.

Foto: Groupe Futura

Část přízemí zabírá garáž.

Foto: Groupe Futura

Jižní strana domu je maximálně otevřena.

Foto: Groupe Futura

Suterén s technickým zázemím domu a skladovacími prostorami se rozkládá pod celým domem.

V přízemí je možné objevit velkou společenskou zónu zahrnující kuchyň, jídelnu a obývací pokoj. Téměř celá stěna směřující do zahrady je prosklená, přičemž posuvnými dveřmi se vychází ven na terasu a k bazénu. Část přízemí je rovněž vyhrazena pro garáž.

Přízemí domu je navrženo v otevřeném plánu.

Foto: Groupe Futura

Jídelní zóna s obývací volně navazují na kuchyň.

Foto: Groupe Futura

Stejně, jako je bílý dům z exteriéru, převládá právě bílá barva i v jeho interiéru.

Foto: Groupe Futura

V prvním poschodí jsou na jižní straně uloženy čtyři soukromé pokoje s přístupem na společný balkón, který se táhne přes celou šíři domu a který opět nenásilným způsobem propojuje interiér a exteriér domu.

Na zadní straně domu je dvojice koupelen s východem na malé chráněné prostranství, kam je do budoucna plánovaná vířivka.

Kuchyň je navržena v minimalistickém stylu.

Foto: Groupe Futura

V horním patře je čtveřice ložnic.

Foto: Groupe Futura

Foto: Groupe Futura

Moderně navržený dům v zářivě bílém hávu je po technické stránce klasickou dřevostavbou. Na straně do zahrady je jeho fasáda maximálně otevřená, aby do interiéru dopadalo co nejvíce denního světla.

Přehřívání interiéru v letních měsících pak zabraňují přesahy střechy a balkónu v horním poschodí, které jednoduchým a účelným způsobem stíní okna.

Jistým zdrojem ochlazení vzduchu přicházejícího do domu je rovněž velký bazén situovaný jen kousek před ním.

Dětské pokoje jsou řešeny nápaditě.

Foto: Groupe Futura

Foto: Groupe Futura

Rodina v budoucnu plánuje vybudování vířivky.

Foto: Groupe Futura

Napište nám

Postavili jste dům, rekonstruovali byt nebo máte hezkou zahradu a rádi byste se pochlubili?

Napište nám do redakce na adresu: bydleni@novinky.cz.

 

yknivoNumanzeSaNyknalC

Související články

Výběr článků