Hlavní obsah

Moderní dům, který si můžete předem vyzkoušet

Právo, Bohuslav Hatina

Stavba nového rodinného domu patří mezi rozhodnutí, která neděláme každý den. Ani ten nejlepší projekt nám nenahradí dojmy z návštěvy vzorového, již hotového domu, v němž si můžeme projít místnost po místnosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Než se odhodláme ke stavbě nového rodinného domu, měli bychom postupovat pečlivě. Místo studia různých projektů, můžeme navštívit vzorové typové domy a vytvořit si jasnou předsravu o svém budoucím bydlení.

Článek

Hotové vzorové domy najdeme ve stavebním centru Eden 3000 brněnského výstaviště. Právě tady můžeme vidět vše in natura. Dům Country 151 nás zaujal svým střízlivým půdorysem a moderním příjemným interiérem.

Vzorový dům v Brně

Dům má svěží dvoubarevnou fasádu, elegantní prosklenou verandu s terasou a sedlovou střechu s krytinou Bramac. Vstupní dveře jsou částečně prosklené a díky tomu proniká do předsíně denní světlo. V přízemí je umístěn centrální obytný prostor, na který navazuje prosklená veranda.

.: Na obývací prostor plynule navazuje kuchyň. foto: Právo/Petr Hloušek

Je zde komora, v níž je umístěno technické zázemí domu, koupelna s WC a další místnost, kterou lze využít buď jako pracovnu, nebo jako pokoj pro hosty.

Dům má zastavěnou plochu 97,43 m2, užitnou plochu 151, 74 m2. Dispozičně je řešen jako 5+1 kk a veranda. Jde o montovanou stavbu z panelů na základové betonové desce, s fasádou včetně omítky, vnitřní část stěn je opatřena sádrokartonem. Střecha má klasický dřevěný krov.

Na vzorovém domě jsou použita dřevěná eurookna. Veranda je kryta venkovní roletou, vchodové dveře jsou ze smrkových třívrstvých lepených lamel v kombinaci s čirým izolačním dvojsklem. Dům má teplovodní vytápění s plynovým kombinovaným kotlem.

Domem krok za krokem

Z haly se vstupuje po schodišti na podkrovní galerii, z níž vedou troje dveře do pokojů a také rodinné koupelny. Nad verandou ve štítové části je situovaná terasa, do které lze vstoupit ze dvou pokojů. U domu nechybí ani zahrada s bazénem, na kterou se dá vejít z pokoje v přízemí francouzskými dveřmi přes zastřešenou verandu.

.: Interiér ložnice je vybaven praktickým nábytkem dotaženým do posledního detailu. foto: Právo/Petr Hloušek

Jedná se sice o typový dům, avšak každý potenciální investor si může vybrat ze široké škály individuálního výběru vybavení. Od střešní krytiny po omítky, okna, dveře, podlahy, instalaci centrálního vysavače, obklady, dlažby. Také se může přistavět garáž nebo přístřešek pro auto.

Jestliže se zájemce rozhodne pro dodání domu na klíč, je součástí standardní dodávky centrální teplovodní vytápění, které má plynový kombinovaný kotel. Firma však nabízí možnost dalších topných a energeticky úsporných systémů, i rekuperační jednotky.

Veškeré požadavky se projednávají ještě v době přípravy projektu a na stavbu firma dodává již hotové zkompletované panely a veškerý materiál na dokončovací práce.

Sendvičový panel ELK

Stěny domu jsou ze sendvičových panelů, jejichž jádro se skládá z rámové konstrukce, sádrovláknité desky, tepelně izolační desky a parozábrany. Panely jsou z vnější strany zatepleny polystyrenem (tl. 50 mm) a vrstvou základní a vrchní omítky.

.: Prosklená veranda v přízemí domu je zařízena jako jídelna. foto: Právo/Petr Hloušek

Na vnitřní straně je panel pokryt sádrokartonem (tl. 18 mm). Základní verze stěny má tloušťku 29 cm, z toho 25 cm tvoří tepelná izolace. Tepelně izolační vlastnosti tohoto panelu jsou shodné se stěnou postavenou klasickým zděním z dutých cihel tloušťky 80 cm.

Pro zvýšení úspory tepla, lepší klima v místnosti a dosažení optimální hlukové ochrany mají zákazníci možnost určit si i jinou tloušťku stěny.

Dům na klíč

  • Výrobce dodává dům buď přímo na klíč, nebo je možné nechat si postavit pouze hrubou stavbu a pak si objednávat materiál a jednotlivé stavební práce. Firmě se platí až za hotovou stavbu, zákazník poukáže pouze zálohu ve výši 60 tisíc Kč, která se potom z celkové částky odečte.
  • Doba montáže domu na již hotovou základovou desku včetně zastřešení trvá 1-2 dny, hrubá stavba 4 dny, dodávka celého domu na klíč (záleží na dohodnutém vybavení domu) asi 21 dní.
  • Základní cena zvenku komplet hotové stavby, uvnitř k další dostavbě: 1 964 200 Kč, Stavba na klíč: 3 284 900 Kč

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám