Hlavní obsah

Moderní design vrátil staršímu bytu ztracené mládí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Interiér odpovídající současným nárokům rozhodně není jen pro mladé lidi v nejproduktivnějším věku. Naopak může mnoho přinášet i v takovém období života, kdy děti vyrostly a odstěhovaly se a pracovní zátěže postupně ubývá. Pavel s Ivanou ještě donedávna žili v bytě, který si zařizovali v době, kdy jako novomanželé zakládali rodinu. Rozhodli se pro omlazení celého prostoru kompletní rekonstrukcí…

Foto: www.modernibyt.cz

Jednotlivé funkční zóny v bytě lze jednoduše separovat posuvnými příčkami, které v případě potřeby vyjíždějí ze stěn.

Článek

Z jakého důvodu jste se rozhodli pro rekonstrukci bytu?

Manžel i já se dostáváme do věku, kdy se chystáme na odchod do důchodu, navíc naše děti jsou již dospělé a žijí samostatně. Obě tyto skutečnosti ovlivnily náš životní styl tak, že máme více volného času, zvolňujeme pracovní tempo a zdržujeme se víc doma.

Foto: www.modernibyt.cz

Osvětlení je zabudováno do sádrokartonových podhledů, pouze nad jídelním stolem jsou závěsná hedvábná válcová svítidla. Použitím různých světel lze měnit atmosféru interiéru od příjemného teplého po studené technicistní nasvícení.

Rádi cestujeme a máme spoustu přátel, se kterými se potkáváme, proto je pro nás pocit příjemného domácího prostředí velice důležitý. Náš původní byt, jeho dispozice i vybavení bylo poplatné době, kdy jsme si jej s manželem jako novomanželé rekonstruovali a zařizovali.

Rozhodli jsme se proto pro radikální změnu jak dispozice, tak stylu zařízení, aby celý byt více odpovídal našim současným potřebám.

Proč jste se oslovili designéra Marka Obadala?

Marek navrhoval již dříve interiér bytu našeho syna, navíc jsou se synem přátelé. Tím, že jsme viděli Marka přímo při práci a prošli si některé z jeho realizací, bylo rozhodnuto. Přesvědčil nás jeho přístup ke každému detailu a hlavně komplexnost, se kterou ke svým realizacím přistupuje.

Foto: www.modernibyt.cz

Charakteristické pro celý prostor jsou přírodní materiály a tlumené barvy. Podlahy z běleného dubu jsou překryty pískovými kůžemi, nábytek, dveře a obklady stěn jsou z dýhy dřeva wengé, přírodního teaku a bílého lesklého laku.

Navrhl pro nás nejen nové uspořádání dispozice bytu, každý kus nábytku, ale i dekorace, takže celý byt teď působí vzdušným a příjemně zabydleným dojmem.

Nastaly při rekonstrukci nějaké nečekané komplikace, které vedly k jinému řešení, než bylo původně zamýšleno?

Protože Marek vypracoval projekt na návrh interiéru a ve spolupráci se stavební firmou koordinoval taky stavební projekt a následně dozoroval i stavební práce, vyhnuli jsme se v podstatě jakýmkoli komplikacím a změnám v řešení.

Foto: www.modernibyt.cz

Okna v obývacím pokoji, jsou stejně jako v kuchyni a koupelně protažena až k podlaze, tím se do interiéru dostalo víc přirozeného světla a otevřel se výhled do zahrady.

Tím, že jsme již dříve znali Markovy práce, ve kterých je vždy patrný jeho rukopis, věděli jsme, co můžeme očekávat. Rozhodli jsme se proto do projektu i realizace zasahovat minimálně.

V bytě převládá dřevo. Je vám tento materiál blízký „pouze“ z estetických nebo také z praktických důvodů?

Používání dřevěných obkladů stěn s integrovanými dveřmi je spojovacím prvkem Markových interiérů, takovou jeho značkou. V našem bytě však šlo kromě estetiky především o ryze praktickou záležitost, protože se o náš byt dělíme se dvěma velkými psy.

Foto: www.modernibyt.cz

Obklady v koupelně a na toaletě jsou ze slinuté dlažby v barvě bretaňského vápence.

Díky vhodnému ošetření povrchů je údržba zcela bezproblémová. Dokonce i v koupelně pod volně stojícími umyvadly máme dřevěnou komodu, a protože vrchní deska je opatřena několika vrstvami odolného laku, dřevo zůstává stále stejně krásné.

Interiér působí zabydleně a útulně, ale ne překombinovaně. Jak lze takového efektu dosáhnout?

Myslím, že nejdůležitější je spolupráce s designérem. Pokud se běžný člověk věnuje své práci, nemá možnost sledovat všechny trendy a novinky. V podstatě nemá až na výjimky ani představivost, jak kombinovat barvy nebo nábytek. To byl i náš případ.

Tím, že jsme Markovi důvěřovali a dokázali jsme se společně naladit na stejnou vlnu, dostal od nás úplnou volnost k práci. Výsledkem je, že přestože je v bytě všechno nové a změněné, cítíme se tu příjemně a jako bychom tu žili už několik let.

Foto: www.modernibyt.cz

Zrcadlové plochy se v interiéru opakují, prostor opticky zvětšují a prosvětlují.

V bytě převládají přírodní odstíny. Nechybí vám barvy?

Ne, barvy nám určitě nescházejí. Tím, že celý byt je laděný do přírodních odstínů, má útulnou atmosféru, kterou lze podle potřeby měnit třeba barevnou kyticí nebo dalšími doplňky.

Co zde nejvíce oceňujete po praktické stránce?

Je to asi hlavně nenáročnost na údržbu. Výběr povrchů, materiálů a barev - to všechno způsobuje, že provoz bytu je daleko snadnější, než jsme byli dosud zvyklí. Nemusíme přemýšlet, jestli tu s námi žijí psi nebo zda kapky z podlahy půjdou utřít… Všechno jde tak nějak snadno.

Reklama

Související témata:

Související články

Jak si zařídit designový domov na horách

Než se Ivanka začala naplno věnovat interiérovému designu, stihla vystudovat matematicko-fyzikální fakultu, procestovat celý svět či pracovat jako investiční...

Výběr článků

Načítám