Hlavní obsah

Moderní bungalov, kde se myslelo na každý detail

Snadno přístupný, moderně zařízený a na úklid nenáročný dům – takové požadavky na své nové bydlení má snad každý, málokdo si je ale splní. Bungalov nedaleko Králova Dvora však nabídl majitelům přesně to, co od něj očekávali.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Z každého pokoje lze francouzským oknem vyjít na zahradu a odtud po chodníku na terasu.

Článek

O tom, z čeho bude dům postaven, měli investoři od začátku jasno. Věděli, že chtějí bydlet v klasické zděné stavbě. Hrubou stavbu měli hotovou za čtyři měsíce, po zbytek času se mohli soustředit na interiéry. Naopak postupný průběh prací si chválí. Dispozice mohly vznikat tak trochu „za pochodu“.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Přízemní dům je postaven z klasických pálených cihel, jinou variantu manželé ani nepřipouštěli.

Protože majitelé měli parcelu koupenou dříve, projekt domu se mohl maximálně přizpůsobit konkrétním podmínkám. Do ulice směřuje vstup do domu, dvojgaráž a technické zázemí, ačkoli je to jižní strana. Rozhodl o tom překrásný výhled na opačnou stranu, na vesnici v údolí, starobylý kostel i okolní lesy.

Stejně tak věděli, že v každém pokoji bude velké francouzské okno, z nějž se dá vyjít ven a po zpevněné ploše kolem domu dojít až na terasu, kde je plánované posezení s venkovním krbem a bazén. Ten již používají, ale chybí jim zastřešení. Jasno měli majitelé i o fasádních obkladech z kamenných pásků, barevně sladěných se silikonovou omítkou. K úspornému bydlení přispívají i tři solární panely na střeše ohřívající teplou užitkovou vodou.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Kuchyň je od jídelní části oddělena ostrůvkem s integrovaným varným centrem.

Kuchyň propojená s jídelnou a obývacím pokojem je dnes považovaná za standard. Ale zde šla majitelka se spojováním funkcí ještě o krok dál. Splnila si sen mít koupelnu v ložnici.

Obě místnosti jsou sice propojené, ale zároveň oddělené skleněnými posuvnými dveřmi. Problém s různými podlahovými krytinami zde nebylo třeba řešit.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Chloubou koupelny je kulatá vana umístěná v rohu místnosti tak, aby přímo odtud byl zachován krásný výhled na kostel dole ve vesnici. Přitom kulatý tvar a roh dohromady nečinily vůbec žádný problém.

V celém domě je totiž položena bílá velkoformátová dlažba – nejlépe splňovala požadavky investorů na vysokou odolnost a snadnou údržbu a hodila se i pro teplovodní podlahové topení. Dispozice dovolily zvolit kuchyňskou linku ve tvaru písmene U, který je podle odborníků nejpraktičtější, neboť se v něm člověk nejméně „naběhá“ a má vše při ruce.

Kuchyň, stejně jako většinu nábytku, si rodina nechala vyrobit na míru. Tuto základní sestavu doplňuje ostrůvek s integrovaným varným centrem, v části do obýváku přechází ve zvýšený barový pult s několika stoličkami. Vzniklo tak ideální místo na posezení s návštěvami a rychlé vypití kávy.

Pro „velké“ stolování je zde k dispozici rozkládací stůl. Obývací části dominuje černá kožená pohovka, volba na ni padla opět díky jednoduché údržbě.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Obývací část je zařízena černou koženou pohovkou a bílým lakovaným stolkem. Dominantním prvkem obytné místnosti jsou závěsná krbová kamna.

Synův pokoj je umístěný – spolu s pokojem pro hosty – v druhé části domu, k níž patří i samostatná koupelna.

„Chtěli jsme pro něj vytvořit oddělené bydlení, neboť brzy dospěje a určitě ocení soukromí,“ vysvětlují majitelé. A je pravděpodobné, že potomek zde bude bydlet ještě dlouho a zcela podle svých představ. Zařízení pokoje si navrhl a vybral sám. Šatní skříně zde nehledejte, jak k dětskému pokoji, tak k ložnici rodičů totiž přísluší samostatná šatna. V té rodičovské pak je umístěna pračka se sušičkou.

Foto: Robert Virt, www.mujdum.cz

Praktických „vychytávek“ je v domě více – třeba velká technická místnost nebo propojení garáže skrz chodbičku, která slouží i jako odkládací místnost, s domem samotným. V nepříznivém počasí se tak majitelé dostanou domů, aniž by museli na déšť či do sněhu.

Magdaléna Krajmerová, www.mujdum.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám