Hlavní obsah

Moderní baterie spojují funkčnost s krásou kovu

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnešní koupelna už není malým prostorem určeným jen pro osobní hygienu. Jako plnohodnotná místnost pro relaxaci kombinuje funkčnost s estetickým dojmem. A vodovodní baterie rozhodně nestojí stranou.

Foto: Archiv firmy Jika, Právo

Vanová vodovodní páková baterie ze série Mio zaujme svou funkčností, účelností i jednoduchým provedením (Jika).

Článek

Baterie patří spolu se sanitou k nejdůležitějšímu vybavení koupelny. Tvoří třešničku na dortu, kterou bychom neměli přehlédnout. A nejen to. Mají vliv na celkový vzhled koupelny. Již při výběru bychom měli dbát na jejich styl i tvar v kombinaci s obklady, dlažbou a ostatními doplňky. Výhodou je dobře zásobený trh, takže si můžeme najít tu nejvhodnější variantu.

:.Nové možnosti v plánování koupelen nabízí modulární systém SYMETRICS, který jasně rozděluje výtoky a ovládací prvky sprchového koutu. Nehledě na neotřelý design… foto: Právo/Archiv firmy Dombracht

Po technické stránce baterie můžeme rozdělit na kohoutkové, pákové nebo dokonce s bezdotykovým ovládáním. Klasické kohoutkové baterie jsou na ústupu, ale vyrábějí se designové lahůdky pro milovníky retrostylu s křížovou rukojetí.

:.Podomítkové nástěnné provedení sprchových a vanových baterií je praktické i hezké na pohled. (Jika). foto: Právo/Archiv firmy Jika

Většinou sáhneme po moderní pákové baterii s jednoduchým ovládáním. Do sprchy a do vany dáme přednost termostatické baterii (nastavení teploty je tu nejjednodušší a nejbezpečnější). Při instalaci několika baterií v koupelně dáme přednost výrobkům z jedné série od jednoho výrobce.

Druhy baterií

Rozlišujeme baterie stojánkové a nástěnné, které se instalují na omítku nebo pod ni. Dále pak baterie umyvadlové, vanové, sprchové či bidetové.

K umyvadlu nejčastěji instalujeme pákové stojánkové baterie, případně tříotvorové kohoutkové nebo s páčkami. Méně dnes k umyvadlu používáme nástěnné baterie, které se musejí zabudovat do výšky nejméně 20 cm nad horní hranu umyvadla.

:.Všechny prvky série Alessi dOt mají jasnou geometrii - kruhy, krychle a skloněné povrchy. Tento dojem nekazí ani funkční součásti jako baterie a další příslušenství, které jsou rovněž kruhového tvaru s typicky skloněnými povrchy. foto: Právo/Archiv firmy Laufen

Vanové baterie - kohoutkové, pákové i termostatické se montují na omítku. K vanám umístěným do prostoru se hodí stojánkové baterie nebo baterie zabudované k okraji vany. Vanu lze napouštět přepadem či kaskádou. Nad vanu, ale i do sprch je možné instalovat i podomítkové pákové či termostatické baterie. Výhodou tohoto řešení je, že nad obkladem zůstávají jen funkční a estetické části.

:.Elegantní sprchové vodicí tyče Cubito dovolují nastavit správnou výšku a sklon (Jika). foto: Právo/Archiv firmy Jika

Bidetová baterie může být samostatná nebo zabudovaná a ovládá se pákou i kohoutky. Není-li v koupelně místo pro bidet, lze si pořídit k umyvadlu na toaletě umyvadlovou baterii s mobilní ruční sprškou.

Kvalita se platí

I u baterií se kvalita platí. Levná baterie zakoupená v supermarketu nevydrží vysokou frekvenci používání. Kvalitní páková baterie je závislá na kartuši, kterou tvoří dvě keramické destičky s otvory umístěnými proti sobě. Páka jimi posouvá a reguluje průtok vody podle toho, jak s pákou otáčíme a zdviháme ji.

:.Malé kulaté umyvadlo COLORLINE je doplněno jednoduchou podomítkovou kohoutkovou baterií. foto: Právo/Archiv firmy Villeroy& Boch

Kvalitu a životnost ovlivňuje materiál, z něhož je vyrobeno tělo baterie. Mezi kvalitní materiály patří mosaz, ale i ušlechtilá ocel, která má vysokou životnost a odolnost.

Termostatické baterie šetří vodu

Výhody termostatických baterií jsou nepochybné. Ať už jde o komfort používání, úsporu vody a energie a bezpečnost. U termostatické baterie se nemusíme starat o to, zda je voda teplá nebo studená. Jakou teplotu nastavíme na ovladači, taková voda poteče. Odpadá dlouhé ladění teploty a neekonomické plýtvání vodou.

:.Sprchová páková nástěnná baterie ze série Cubito za 3178 Kč (Jika). foto: Právo/Archiv firmy Jika

Termostatické baterie mají dva ovladače - levý na stanovení průtoku vody (některé modely jsou vybaveny Eko stop tlačítkem, které výrazně ušetří vodu) a pravé tlačítko slouží k navolení požadované teploty vody.

Baterie je vybavena tlačítkem, které zabraňuje náhodnému spuštění horké vody, což je z bezpečnostního hlediska výhodné. Dojde-li k výpadku studené vody, baterie dokáže zastavit vodu horkou. Ani povrch baterie není horký, takže se o něj nemůžeme spálit.

Bez sprchy to nejde

V koupelně si nevystačíme jen s jednou vodovodní baterií. Nejvíc sice používáme umyvadlovou baterii, ale potřebujeme i vanové nebo sprchové baterie a ruční sprchy. Moderní hlavice ručních sprch nabízejí nastavení několika druhů proudů vody, většinou normální, masážní, jemný a monoproud.

.: Samostatný výtok vody a baterie zabudované v okraji vany patří k individuálnímu designu vany umístěné v prostoru. Systém SYMETRICS redukuje složitost uspořádání jednotlivých modulů na minimum. foto: Právo/Archiv firmy Dombracht

Praktické a elegantní jsou sprchové vodicí tyče, které umožňují nastavit správnou výšku a sklon. Do sprchových koutů instalujeme sprchové nebo podomítkové baterie. Nástěnné sprchové baterie ovládáme pákou, kohoutky nebo termostatickým tělesem. Požitek ze sprchování přinášejí velké sprchy.

Moderna, extravagance nebo retro

Vybrat si můžeme baterii úspornou, komfortní a bezpečnou, ale také designově čistou a sladit ji s ostatním zařízením koupelny. Na své si přijdou milovníci různých stylů.

:. Za umyvadlovou tříotvorovou kohoutkovou nástěnnou baterii LOFT zaplatíme 6837 Kč. foto: Právo/Archiv firmy Rocca

Klasické jednoduché tvary baterií jsou oblíbené kvůli spolehlivosti, funkčnosti a dostupným cenám. Moderní styl se vyznačuje čistými dynamickými tvary. Svou roli hrají i čitelné geometrické tvary - pravý úhel, půlkruh, trojúhelník, čtverec nebo kříž, ale platí zde zásada: méně je více.

Extravagantním řešením v koupelně mohou být futuristické aerodynamické linie baterií. Pro retro styl je charakteristická kvalitní moderní technika pod skořápkou. Zapomínat bychom neměli na komfortní a luxusní styl, který je typický dokonalou elegancí a zaoblenými tvary.

:.Pro vany je k dispozici nová tříotvorová jednopáková baterie CULT pro připevnění na okraj vany, kombinovaná s baterií xStream s velkým průtokem. Nový termostat xTool se třemi do zdi namontovanými ventily je k dispozici pro vany i sprchy. foto: Právo/Archiv firmy Willeroy & Boch

Jak vybírat vodovodní baterie
Především zkompletujeme baterie stejné série, tedy stejného designu.
Od vodovodní baterie neočekáváme pouze to, že z ní poteče teplá a studená voda.
Baterie je posledním prvkem, který může dát naší koupelně šmrnc.
Vzhled vodovodní baterie by měl odpovídat designu koupelnové sanity
V současnosti jsou moderní spíše tvary hranaté na úkor klasických oválných tvarů. Záleží na vkusu každého z nás
Ve všech provedeních lze volit mezi bateriemi pákovými nebo klasickými kohoutkovými
Velké oblibě se těší baterie prvkové, které můžeme zabudovat přímo na vanu, umyvadlo či zeď (u sprchových setů).
Při výrobě baterií se používá většinou kvalitní mosaz, která zajišťuje maximální trvanlivost.
Baterie jsou dostupné v různých povrchových úpravách podle vkusu zákazníka.
Důležitým hlediskem pro výběr baterie je snadná údržba, bez níž se žádná baterie neobejde.
K ošetření baterií používáme suchý hadřík. Pozor na agresivní čisticí prostředky!
Náš výběr ovlivní také záruční i pozáruční servis, rychlost oprav a dostatek náhradních dílů.

Reklama

Související témata:

Související články

Do moderní kuchyně patří chytrý dřez

Dřez do kuchyně patří, i když mytí nádobí si v mnohých domácnostech vzaly na starost myčky. Přesto se bez něho neobejdeme. Kde bychom jinak oplachovali...

Výběr článků

Načítám