Hlavní obsah

Moderní, ale stylová loděnice jako místo pro příjemný relax nad jezerem

Novinky, nes

Panství Lower Mill v britském Cotswoldu je trochu zvláštní vesnice. Tvoří ji převážně rekreační domy, jejichž majitelé se rozhodli vše podřídit trvalé udržitelnosti. V Británii za svou snahu získali různá ocenění. A právě zde, v tomto prostředí, vyrostla moderní, a přece stylová, venkovsky laděná loděnice.

Foto: AR Design Studio

Z loděnice je nádherný, ničím nerušený výhled na jezero.

Článek

Pod pojmem loděnice si ovšem nesmíme představovat obyčejnou „boudu na uschování lodě”. Architekti z britského AR Design Studia ji navrhli jako doprovodnou stavbu k hlavnímu domu, jímž je stodola z 18. století proměněná na rodinný dům. Její majitel si přál mít navíc místo, kam by mohl chodit relaxovat. Představoval si domek, který by vyčníval nad jezero, jenž bude tichý, klidný a s hezkým výhledem na vodu.

Foto: AR Design Studio

K loděnici vede stylový dřevěný chodníček.

Foto: AR Design Studio

Základem stavby je ocelový rám se čtyřma nohama. Ty spočívají na betonových sloupech zabořených do dna jezera.

Základ stavby tvoří ocelový rám se čtyřmi nohami posazený na betonových sloupech zanořených do dna jezera. Konstrukce i vzhled loděnice jsou moderní, nicméně použité materiály, dubové dřevo a břidlice, navazují na tradici rurálních (venkovských) staveb.

Foto: AR Design Studio

Hodně přečnívající střecha se uplatní v horkých slunečných dnech. Bez ní by se interiér loděnice brzy proměnil ve výheň.

Foto: AR Design Studio

Interiér jako by přímo vybízel k příjemnému poklidnému lenošení.

Velkoplošné posuvné skleněné panely nabízejí překrásný, ničím nerušený výhled do okolí a přečnívající střecha poskytuje v horkých slunných dnech dostatečné množství stínu.

Foto: AR Design Studio

Jediná neprosklená stěna směřuje k pevnině. Ostatní nabízejí nádherný výhled od přírody.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám