Hlavní obsah

Moderní akvárium slouží jako designový nábytkový kus i zahrádka

Novinky, nes

Francouzský designér Mathieu Lehanneur ve spolupráci s doktorem Anthonym van den Bosschem navrhl akvárium, v němž člověk může chovat vlastní sladkovodní ryby a zároveň v jeho vrchní části pěstovat pár kusů zeleniny. Koncept má název Local river neboli Místní řeka.

Foto: Profimedia.cz

Ekologie a zdravá strava v pojetí moderního designu

Článek

Inspirací pro tento druh akvária je aktivita hnutí Locavores, což jsou lidé živící se výhradně potravinami, jež byly vyprodukovány (sklizeny) v okruhu do 160 km od místa jejich bydliště. Cílem hnutí je snížení ekologického dopadu způsobovaného zbytečným transportem potravin, podpora místních farmářů a s tím spojená ochota konzumovat pouze suroviny, jež lze díky lokálnímu původu snadno vysledovat až k výrobci.

Foto: Profimedia.cz

Pro aquaponické pěstování se hodí jak různé druhy zeleniny, tak i bylinky.

Akvárium je svým způsobem zároveň cosi jako lednička, v níž si člověk nejen uchovává, ale přímo pěstuje rostliny a chová živočichy určené k budoucí konzumaci. Z pohledu Locavores si člověk touto cestou opatřuje lokální potraviny, jak je to jen možné.

Foto: Profimedia.cz

Podle některých názorů má aquaponie před sebou velkou budoucnost. Možná bychom si na pohled na doma chované ryby a doma pěstované rostliny měli začít zvykat.

Systém akvária se zahrádkou vychází z principů aquaponie, tj. využívá vzájemného kladného působení mezi rostlinami a rybami. Rostliny získávají živiny z rybích výkalů, které jsou bohaté na dusičnany, takže působí jako přirozený filtr vody.

Vlastní propojení chovu ryb a pěstování zeleniny až takovou novinkou není. Chovají se tak například tilapie na prvních aquaponických farmách, kde na povrchu nádrží plavou „truhlíky“ se salátem. Inovativní je na projektu Místní řeky především zmenšení tohoto systému tak, aby jej bylo možné v určitém omezeném provedení napodobit přímo doma.

Anketa

Líbí se vám tento projekt? A co si o něm myslíte?
Skvělé! Líbí se mi podobné věci.
17,4 %
Je to zajímavé, i když si širším využitím nejsem jistý/á.
31 %
Nevím, přijde mi to podivné.
12,3 %
Hrůza! Je to nepřirozené!
39,3 %
Celkem hlasovalo 3003 čtenářů.

Reklama

Související články

Dejte sbohem vrčení zářivek

Zdá se, že zářivkám by mohlo v brzké budoucnosti odzvonit. Zbavili bychom se tak nejen otravného bzučení nad hlavou v kancelářích, ale i nepříjemného blikavého...

Biorobotická lednička je jednoduše cool

Futuristické vize návrhářů domácích spotřebičů mohou být někdy udivující. Příkladem je biorobotická lednice Jurije Dmitrijeva, která určitě překonává vše, co...

V Miláně roste Vertikální les

V italském Miláně rostou dvě unikátní budovy. Jejich fasády budou doslova obrostlé stromy, keři a květinami. Pokud vše půjde podle plánu, všechna tato vegetace...

Výběr článků

Načítám