Hlavní obsah

Moderní a praktickou kuchyni lze vybudovat i v členitém prostoru

Právo, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdy je nutné poradit se s odborníky o uspořádání kuchyně, i když jde o novostavbu. Tak jako mladí manželé s malým dítětem, kteří si zakoupili prostorný byt, ale nevěděli si rady s příliš členitým prostorem.

Článek

Obytná zóna, která slouží jako obývací pokoj s kuchyňským koutem, je poměrně velká. Přesto je místo vyhrazené pro kuchyň dost nešťastně vyřešené. Původní záměr projektanta, který zřejmě plánoval kuchyň jen v malém výklenku s oknem, byl pro hostitele nepřijatelný.

Už proto, že by kuchyň byla neúměrně malá k velkému bytu a rodině. Proto nakonec přizvali na pomoc specializovanou firmu a přistoupili k netradičnímu půdorysnému řešení.

Na uspořádání místnosti měli zcela jasné požadavky: chtěli kuchyň praktickou s dobrým využitím členitého prostoru a kvalitním vnitřním vybavením skříněk.

Uspořádání skříněk

Protože kuchyň je nejdůležitější místností v bytě, zaslouží si její uspořádání velkou pozornost. A jako všechno, i zařizování kuchyně má svou posloupnost a zásady, které je nutné přijmout a dodržovat. Kuchyňská sestava manželů Novotných začíná zleva lednicí a výsuvnou spížní skříní.

Pokračuje dřezem, pod nímž je výsuvný odpadkový koš na tříděný odpad, a vedle myčka. Roh je řešen otevřenými policemi a v čele výklenku je varná deska s digestoří. Po obou stranách jsou ve spodních skříňkách výsuvné rohové systémy (Magic Corner).

Toto praktické řešení umožňuje pomocí drátěných výsuvných košů využít celou rohovou skříňku, takže k uloženým věcem je dobrý přístup. Pod varnou deskou jsou široké zásuvky na hrnce, poklice a příbory pro vaření, vlevo pod varnou deskou je výsuv na olej, ocet a koření.

Roboty a pracovní plocha

Vedle varné desky zaujme roletová skříňka. Je určena pro ukládání malých kuchyňských robotů jako je toaster či mixer apod. Za skříňkou jsou připraveny zásuvky, takže není potřeba roboty někam přenášet.

Pod oknem pokračuje pracovní plocha a spodní skříňky. Sestava končí dvěma vyššími „komíny“. V jednom je ve výšce umístěná trouba, v druhém mikrovlnka a pod ní vinotéka.

Ostrůvek s vyvýšeným barem

V prostoru vyšlo místo na ostrůvek s pracovní plochou a vyvýšeným barem. V tomto bytě zatím bar neslouží klasicky, nejsou u něj barové židle. Jeho hlavní úlohou je opticky oddělit kuchyň od obytné místnosti.

V běžném provozu je pod barem přisazený velký jídelní stůl. Obytná místnost je opravdu prostorná, pokud by se v budoucnu majitelé rozhodli bar využívat pro příležitostné posezení či jídlo, najde se pro jídelní stůl jiné místo.

Důležitou roli hraje ergonomie

Další podmínkou, na niž kladli majitelé velký důraz, byla ergonomie. Proto je v kuchyni patrné zónování, tj. doporučovaná funkční návaznost pracovních a odkládacích ploch. Především bylo nutné vyčlenit místo na zásoby, tj. na potraviny, chlazené potraviny, konzervy atd.

Ovšem prakticky je vyřešeno i ukládání nádobí, skleniček a příborů tak, aby bylo vše po ruce. Součástí mycí zóny jsou dřez, myčka, koše na tříděný odpad a odkládací plocha. Také v prostoru, kde se připravují pokrmy, jsou na dosah pracovní příbory včetně koření.

Nechybí ani varná zóna, jejíž součástí je varná deska, trouba, mikrovlnka, digestoř, hrnce, pánve plechy a pracovní příbory. Podle zásad ergonomie je výškově rozdělena i pracovní plocha: varná deska je umístěna níž kvůli manipulaci s hrnci a mycí centrum zase výš, aby se manželé nemuseli zbytečně ohýbat do dřezu.

Funkční a moderní design

Majitelka bytu si přála moderní kuchyňskou sestavu s použitím laminátu v jednoduchých liniích, které by vytvořily funkční a zajímavý celek. Dlouho přemýšlela nad kombinací vanilka a ořech, ale nakonec zvítězila veselejší žlutá a merano.

Pracovní deska i obklad mezi skříňkami jsou světle šedé. Majitelé si nemohou vynachválit vybraný granitový dřez. Nejen, že dobře vypadá, ale hlavně je velmi praktický. Nejsou na něm vůbec vidět zaschlé kapky vody.

Dobře ho doplňuje i baterie se stejnou povrchovou úpravou. Horních skříněk je minimum, jsou odlehčené sklem a okolo digestoře najdeme pouze police. Sádrokartonový falešný trám u stropu slouží pro zakrytí vedení odtahu od digestoře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám