Hlavní obsah

Moderna i klasika, designér kouzlil se styly a vytvořil velmi elegantně vyhlížející byt

Novinky, Jana Nesvadbová

V elegantním eklektickém stylu zařídil rodině s dětmi velký, 35 let starý byt v brazilském São Paulu architekt a interiérový designér Diego Revollo. V nově upraveném interiéru se propojují kusy nábytku a další prvky z rozličných stylů a vytvářejí tak jedinečnou atmosféru moderního, a přitom klasického domova.

Foto: Alain Brugier

Základní úpravou bytu bylo odstranění příček a propojení všech hlavních místností dohromady.

Článek

Velký byt s plochou podlah 500 m² a s půdorysem do písmene L je v jednom ze sãopaulských domů, postavených v 80. letech ve středomořském stylu.

K charakteristickým rysům těchto budov patří narušení pravoúhlých linií křivkami a zaobleními. Ty se objevují nejenom na fasádě tvarem balkonů, ale také v interiéru.

A právě oblé linie zvolil designér jako propojující prvek pro veškeré zařízení bytu. Ten je rozdělen do dvou vzájemně se neprolínajících částí, pro rodinu a pro personál. Ten má přístup do kuchyně, za ní má pak své pokoje.

Naopak z kuchyně vede také vstup do kuchyně rodiny, dále odtud do jídelny a dalších místností.

Foto: Alain Brugier

Dominantním prvkem pracovny je plastika Ângela Venosy.

Foto: Alain Brugier

Na obývací pokoj navazuje prostor nazývaný vnitřní zahrada.

Hlavním prostorem, kde se rodina přes den schází, je velký obývací pokoj s několika funkčními zónami, propojený s pracovnou. Ta je ale oddělena výškou podlahy, je totiž o několik stupňů nad obývákem.

Samotný obývací pokoj je nově řešen jako jeden velký prostor, jímž může volně procházet světlo a v němž všichni na sebe ze všech koutů vidí. Právě odstranění původních příček a propojení několika místností takto do jedné bylo hlavní a nejdůležitější úpravou starého bytu.

Foto: Alain Brugier

Ložnice majitelů

Byt je nově zařízen v odstínech béžové, bílé a šedé barvy. Jednotlivé kusy nábytku pak tvoří nápaditou směs nejrůznějších stylů i období, od francouzského neoklasicismu, přes vintage až po brazilský moderní žánr.

S překvapivou lehkostí se tak vedle sebe snesou například ikonické křeslo Alta od brazilského architekta a designéra Oskara Niemeyera a křeslo z 19. století ve francouzském stylu z doby Ludvíka XV.

Barevnějším oživením je pak dvojice křesel ve vínové barvě Aston od italské nábytkářské značky Minotti.

Anketa

Máte rádi velké byty?
Ano, to je moje.
61,6 %
Byty ne, ale velké domy ano.
12,6 %
Nevím, je mi to jedno.
5,4 %
Ne, upřednostňuji menší prostory.
20,4 %
Celkem hlasovalo 737 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám