Hlavní obsah

Mocné kouzlo obýváku

Právo, Jana Špatzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý prostor nebo moderní současná výstavba provokují k víceúčelovému využití. Jestliže budeme chvilku plánovat, počítat a rozmýšlet, budeme překvapeni, jak snadno vytvoříme pohodlné a vzdušné bydlení, i když budeme pořád v tom samém pokoji s tou samou malou metráží.

Článek

Při zvažování dispozičního řešení je nutné místnost uspořádat maximálně funkčně, esteticky a prakticky. Sladit formy a materiály, přitom nedopustit fádní jednotvárnost. Každý prostor, každá činnost má svá specifika a nároky. Existují pravidla, podle kterých bychom měli postupovat.

Obývák a kuchyň

Obytný prostor bývá nejčastěji propojený s kuchyní. Získáme tím pocit volného prostoru, ale zároveň osoba, která v kuchyni pracuje, není odsunutá od rodinného dění. Prostor lze propojit i oddělit přes barový pult nebo ostrůvek. Při zařizování dbáme na to, aby kuchyň s obývákem tvořily harmonický celek. Není bezpodmínečně nutné, abychom použili stejný materiál a barevnost, ale stylově by vše ladit mělo. Dokonce jistý barevný kontrast opticky oddělí obě zóny.

:. Obývací pokoj rozdělený na jednotlivé zóny skýtá pohodlí pro každého. Foto: Archív DůmBydlení

V kuchyni dbáme na dobré odvětrání pachů a na pořádek. Když máme totiž oddělenou kuchyň a přijde návštěva, tak jen zavřeme dveře a nikdo nevidí neumyté nádobí od oběda, ale v obýváku je to ostuda. Na kuchyň navazuje jídelna tvořící přirozený a smysluplný přechod mezi oběma zásadními prostory.

Obývák a pracovna

Velmi často se v obývacím pokoji usadí výpočetní technika. Takový pracovní a i zábavní koutek může mít spoustu variant a řešení. Od jednoduchého stolečku, na kterém bude počítač a na poličkách šanony, až po mnohem sofistikovanější a rafinovaně řešené skříně a regály, které se přes den tváří naprosto nenápadně a večer, když je otevřeme, jsou nabité technikou a informacemi.

Obývák a ložnice

Jestliže se rozhodneme pro spací část v obýváku, máme několik možností řešení.

* Jedním, konstrukčně poměrně složitým, je spací patro. To ale předpokládá poměrně vysoký strop (minimálně 350 cm), možnost kvalitního větrání a pak také zdravotní hledisko. Vzhledem ke komplikovanější cirkulaci vzduchu výše u stropu není toto řešení vhodné např. pro alergiky a astmatiky.
* Další možností je lůžko v daném prostoru přiznané a zdůrazněné. Tohle řešení volí především lidé, žijící single (sami). Protože postel se v tomto případě spíš podobá oltáři, často bývá na vyvýšeném podiu.
* Třetí možnost asi využijí početné rodiny, kde rodiče ložnici přepustí dětem. Lůžko bývá skryté, buď oddělené příčkou, paravánem, nebo jen zasunuté za sedačkou. Většinou jde o řešení krátkodobé, do doby, než děti vyletí z hnízda a rodiče se budou moci vrátit zpět do ložnice. Ne příliš pohodlné je přespávání na rozkládací lavici, ta totiž bývá určená jen pro příležitostné nocležníky a kvalita matrace tomu odpovídá.

Barvy a materiál

Nejčastější chybou, které se při zařizování interiéru jako laici dopouštíme, je nevhodné kombinování barev a materiálů. Konečný výsledek by vždy měl působit uceleným a jednotným dojmem. Tím, co do jisté míry určuje další, je podlahová krytina, respektive její barva a materiál a dále okna a dveře se zárubněmi. K nim vybíráme vhodný nábytek, čalounění a doplňky. Příliš mnoho růzností škodí, vše pojednané v jediném tónu působí zase nudně.

:. Odvážné barevné řešení výmalby stěn je v kontrastu s jednoduchou barevností nábytku. Foto: Archív DůmBydlení

Pokud kombinujeme dezény dřeva, vždy raději jen dva, maximálně tři, a to tak, aby se vzájemně doplňovaly a podporovaly. Tady platí: Vždy jedna výrazná barva (ořech, olše) a neutrální (buk, bříza). U barev se vyplatí volba tón v tónu (béžová, hnědá, okr) a kombinace jednoho dvou výrazných barevných akcentů z opačné části spektra (červená, modrá, zelená, oranžová nebo žlutá).

Plánované osvětlení

Měli bychom mít pro každou část prostoru nejen samostatný zdroj světla, ale také okruh s vypínačem. V každém případě pořídíme hlavní, centrální, pokud možno dvoupolohové, osvětlení a potom ke každé zóně po jednom. Tedy pro kuchyni (zde ještě myslíme na přímé nasvícení pracovní desky), jídelní stůl, pracovní kout, spací nebo čtecí část.

Reklama

Výběr článků

Načítám