Hlavní obsah

Mobilní zastřešení pro tři roční období

Právo, Dana Jakešová

O zimní zahradě nebo zimním altánu sní mnoho majitelů rodinných domků. Jenže v případě hezkého počasí by si současně chtěli užívat sluníčka a čerstvého vzduchu. Řešením je mobilní zastřešení.

Článek

Když je teplé počasí, nic nám nebrání v tom, abychom mobilní zastřešení otevřeli nebo dokonce zcela odsunuli. V případě nepříznivého počasí je možné ho zase zcela uzavřít. Takový prostor lze díky tomu využívat od jara do podzimu a za každého počasí. Označení těchto výrobků 3Seasons (česky: 3 roční období) je velmi výstižné.

Jaké jsou možnosti

Zastřešení se vyrábí ve dvou variantách. Alternativou k zahradnímu altánu jsou volně stojící modely řady Solo.

Zimní zahradu (nebo jiný typ rozšíření obytného prostoru přiléhajícího k budově) zase elegantně vyřeší modely z řady Tandem, které jsou připojené k domu.

Novinkou je model Carhouse, určený pro garážování automobilu.

Existují dva typy tvaru konstrukce - buď s plynule klenutou střechou a stěnou (např. model Veranda NEO), nebo stále populárnější varianta s lomeným přechodem a ostrými hranami (např. model Corso).

Půdorysně tyto konstrukce mohou být čtvercové, obdélníkové, oválné (např. model Sunhouse) nebo kulaté (např. model Orient či Orlando).

Zastřešení se vyrábí vždy na míru podle přání zákazníka, a až na výjimky lze všechny modely upravovat.

Na kolik tento komfort přijde?

U modelů Solo cena začíná na cca 120 000 Kč, běžné varianty pak přijdou na 200-300 000 Kč, největší zhruba na 500 000 Kč.

U modelů řady Tandem začínají ceny na 100 000 Kč, v nejčastěji žádaných velikostech se pohybují okolo 200 000 Kč.

Model Carhouse se dá pořídit za cenu v rozmezí 200-300 000 Kč.

Z čeho se vyrábí

Zastřešení je vyrobeno z hliníkových profilů vždy povrchově upravených. V barevném provedení je na výběr přírodní elox, tedy stříbrná barva nebo komaxitová barva bílá, béžová, zelená, antracitová či imitace dřeva.

Jako výplň se používají polykarbonátové desky, a to buď kompaktní, tedy bez komůrek, nebo komůrkové (s jednou nebo třemi komůrkami), které mají lepší tepelně izolační vlastnosti.

Typ polykarbonátu ovlivňuje také propustnost světla. Čirý kompaktní je opticky téměř totožný s běžným sklem. Komůrkový čirý má mírně sníženou světelnou propustnost. Zatmavený, tzv. kouřový, má přirozeně vyšší útlum.

Teplo zadarmo

Polykarbonátové desky způsobují tzv. skleníkový efekt. Ve dnech plného slunečního svitu vlivem přímého slunečního záření a také ve dnech oblačných vlivem rozptýlených slunečních paprsků je vzduch ohříván uvnitř zastřešení. V noci a v chladných dnech jsou díky zastřešení minimalizovány tepelné ztráty. Zjara na počátku sezóny i na podzim při slunečním svitu dosahuje teplota uvnitř zastřešení pokojové teploty.

U modelů připojených k domu zastřešení navíc eliminuje tepelné ztráty v přilehlém objektu. Izoluje také přilehlou stavební konstrukci od vnějšího prostředí a vyrovnává tepelné rozdíly vnitřního a vnějšího prostředí. Díky tomu lze výrazně ušetřit za vytápění domu.

Snadná a blesková montáž

Vzhledem k tomu, že hliník je lehký kov a polykarbonát ve srovnání se sklem váží také jen zlomek hmotnosti, jde opravdu o lehkou konstrukci.

Montáž obvykle nezabere víc než jeden den. U menších zastřešení trvá pouze 3-4 hodiny.

Zastřešení se skládá z jednotlivých segmentů, které se posunují po kolejnicích. Přejíždět mohou v obou směrech. Pojezdové dráhy se stejně jako konstrukce vyrábí z hliníkových profilů. Počet kolejí koresponduje s počtem segmentů zastřešení. Kolejnice na zemi se do podkladu upevňují obvykle hmoždinkami a šrouby. Pro správnou funkčnost pojezdů je nutné vytvořit pod kolejnice betonový základ.

Konstrukce připojené k domu se kotví hmoždinkami, tzv. chemickými kotvami apod. Vždy to závisí na materiálu zdi a na tom, zda je použita dodatečná tepelná izolace (minerální vlna, skelná vata, polystyren).

Problém s kotvením na stěnu domu není ani u dřevostaveb. Pouze je nutné zastřešení připevnit v místech do nosných konstrukcí domu.

Carhouse se kotví nerezovými patkami a různými typy kotev vrtaných do podkladu. Volba konkrétní varianty a hloubka kotvení jsou vždy závislé na materiálu základny.

Vysoká odolnost

Konstrukce je vyrobena z materiálů odolných povětrnostním vlivům, tedy z povrchově upraveného hliníku a nerezu (spojovací materiály). Výrobce polykarbonátu pak poskytuje 15letou záruku proti poškození krupobitím.

Při nepříznivém počasí a na zimu je přesto potřeba zastřešení zajistit. Aby se zamezilo odlétnutí při silném větru, musí se zastřešení plně zatáhnout (zcela uzavřít) a použít všechny aretační prvky k jeho fixaci. Čelní stěny musí být rovněž nasazeny a zajištěny, všechny dveře a jiné otvory v zastřešení uzavřeny.

Na zimu postačí pečlivé zajištění dveří, segmentů a oken. Napadne-li sníh, je nezbytné ho průběžně odstraňovat, a to i malou vrstvu (např. 5 cm).

Pravidelná údržba se vyplatí

Polykarbonát je vhodné čistit - většinou stačí opláchnout zastřešení proudem vody. V případě silného znečištění se omyje znečištěné místo mýdlovou vodou nebo jemnými saponátovými prostředky (např. Jar), čistou houbou nebo jemným kartáčem.

Přípravky obsahující benzol, benzín, aceton nebo čisticí prášek se používat nesmějí. Mohly by totiž způsobit poškrábání polykarbonátu. Proto se nepoužívá ani žádné ostré náčiní.

Při použití konstrukce na zastřešení vířivky se doporučuje 2x za rok opláchnout stěny dezinfekčním roztokem, zabráníme tak vzniku plísní.

Co na to úřady

Název MOBILNÍ napovídá, že není potřeba stavební povolení, jen územní souhlas místně příslušného úřadu. Nejde totiž o pevnou stavbu.

V případě započítávání mobilních zastřešení do zastavěné plochy pozemku neplatí zcela shodná pravidla. Nejde sice o stavbu s pevnými základy, ovšem terasa samotná (podle typu konstrukce), na niž je zastřešení montováno, může být počítána do zastavěné plochy domu. Vždy to bude záviset na posouzení konkrétním úřadem.

Vzdálenost od hranice pozemku musí být zachována - nejméně 2 m.

Podklady poskytl www.alukov.cz

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám