Hlavní obsah

Mobilní přístřešky a úkryty pomohou ochránit majetek

Právo, Karolina Černá

Blíží se období, kdy pozvolna uklízíme venkovní nábytek, zahradní stroje a další věci ze zahrady do bezpečí. Kam je nejlépe ukrýt před deštěm, sněhem, případně i před zloději?

Foto: ALUKOV

Mobilní zastřešení 3Seasons zakryje bazén, automobil, prostě cokoli. Cena podle typu a rozměrů od 90 000 Kč.

Článek

Venkovní nábytek schováme nejlépe a nejbezpečněji v uzamykatelné temperované zimní zahradě, takže v ní připravíme piknikové posezení i v chladnějších měsících. Nepatříme-li mezi vlastníky zimní zahrady, ale máme oplocený pozemek, vsadíme na kvalitní zahradní domek.

Foto: OBI

Zahradní domek Halle z odolného severského smrku. Rozměry: 190x190 cm, stěny z 19mm prken s montáží do vyfrézovaných zářezů, střecha z 16mm prken, dveře s výplněmi z nerozbitného plexiskla, nerezový zámek s cylindrickou vložkou, 2 klíče. Cena 9990 Kč.

Nejčastěji se vyrábějí z masivního dřeva, na zahradách jsou více než důstojnou náhradou za tzv. šopy stlučené z prken a krytin všeho druhu. Do takového zahradního domku umístíme zahradní nářadí a stroje (podle rozměrů), můžeme ho uzamknout na klíč i na kladku, záleží na typu dveří.

Sloupy a střecha

Mnoho rodin využívá jako přístřešek pro automobil pergolu, pod jejíž střechou stojí v létě zahradní nábytek. Pergola může být vyrobená ze dřeva i z hliníkových profilů, někdy se střechou z kvalitního plastu nebo skla.

Foto: SKIATSU

Designový přístřešek z hliníkové konstrukce, tzv. carport. Cena od 70 000 Kč.

V některých případech dřevěná či hliníková stavba vlastní sedlovou střechu i s okapovým systémem. Kovové a kotevní prvky jsou pozinkované. Takové přístřešky sice stojí více (od 20 000 Kč), ale stále vyjdou levněji než zděná garáž.

Volně umístěné přístřešky (za pár stovek či tisíc) na zahradě patří k nejrozšířenějším řešením. V případě velké nepřízně počasí stačí připevnit po stranách nepromokavou plachtu, nebo jí přikrýt samotné věci.

Foto: OBI

Pod tímto přístřeškem s okapem ustojí venkovní nábytek zimu, přikryjeme-li ho plachtou. Střecha PVC vlna, trapéz. Rozměry: 900x2000 mm. Barva: čirá, kouřová. Cena 269 Kč/kus.

Jako solidní úkryt poslouží také altán, který může mít ideálně plné boční stěny jako v případech kvalitních dřevěných altánů (od 25 000 Kč). Posloužit nám může ale i přenosný altán, ovšem dobře kotvený.

Foto: OBI

Přenosný ratanový altán poslouží jako přístřešek jen v mírné zimě. Altán 350x350x257 cm, materiál polyester. Cena 2499 Kč.

Designově povedené jsou přístřešky ze zinkové konstrukce (tzv. carporty slouží nejčastěji pro ochranu auta). Jsou rozměrově flexibilní díky výškově nastavitelným podpěrám. Zadní stěnová výplň může být dřevěná s průhledem, s vlnitým nebo děrovaným profilem.

Mobilní úkryty

Výhodou mobilního úkrytu je, že mnohdy vyjde levněji než zděná stavba, navíc není k němu potřeba vyřizování stavebního povolení. Přemísťujeme ho a využíváme podle potřeby.

Foto: ALCENTRUM

Garážové stání z hliníkového profilu potřebuje stěnu umožňující ukotvení nosného prvku přístřešku. Rozměry 3x2,5 m od 35 000 Kč.

Mobilní úkryty mohou mít podobu skládacího stanu - jde o pláště na kovových profilech, které ochrání motorku, automobil i nábytek.

Jsme-li ochotni investovat několik desítek tisíc, může se stát mobilní úkryt ozdobou naší zahrady, ať už kryje automobil, nebo bazén. Výrobky takového mobilního zastřešení patří do sortimentu označovaného jako 3Seasons (česky 3 roční období). Díky nim si prodloužíme pobyt v prostředí zahrady i v chladnějších dnech, v zimě se stanou praktickým úložištěm pro zahradní nábytek, přístroje a nářadí.

Foto: ALUKOV

Mobilní zastřešení 3Seasons. Cena podle typu a rozměrů od 90 000 Kč.

Automobil ochrání před nepřízní počasí i zloději tzv. carhouse - uzamykatelný prostor různých tvarových i rozměrových variant. Přístřešek má poloprůhledné kouřové výplně, bezpečné uzamykání a nevyžaduje stavební povolení. Profily se nabízejí v provedení stříbrná, bílá, béžová, antracit a bronz, polykarbonát může být čirý, kouřový nebo strukturovaný.

Ohlášení či povolení?

Je-li přístřešek osazen tak, že není podsklepen, neslouží pro chov zvířat, není napojen na sítě a má půdorysnou plochu do 25 m2 a výšku do 5 m, nevyžaduje ohlášení ani povolení stavebního úřadu. Pro zděnou garáž je ale nutno vyřídit stavební povolení.

Reklama

Související články

Stavbu zimní zahrady nechte odborníkům

Prvním krokem při sestavování zimní zahrady je volba tvaru, rozměru a umístění. Pak přijde na řadu výběr materiálu, typu zasklení. Nezbytné jsou i technické...

Jak proměnit nevyužitý dvůr v oázu klidu

Toužíte proměnit starý dvůr v malebnou oázu, která vás nikdy nebude nudit? Nechte se inspirovat naším návrhem pro plochu 12x8 m a dejte své fantazii křídla!

Výběr článků

Načítám