Hlavní obsah

Mladík si v podkroví domu vybudoval příjemný byt v industriálním stylu

Novinky, Jana Nesvadbová

Do rekonstrukce podkroví řadového domu svých rodičů se pustil náš čtenář Vít z Písku. V domě majitelé nejprve přistavili podlaží, poté zbývalo ještě „zabydlit” podkroví. Cílem mladého muže bylo vytvořit si pro sebe startovací byt, jehož důležitým prvkem bude terasa. Snímky již hotového podkrovního bytu nám zaslal do redakce.

Foto: Archiv čtenáře (15x)

Mladý majitel si v podkroví domu rodičů zařídil byt v industriálním stylu.

Článek

„Byt chci nyní využívat jako svůj startovací, zároveň ho ale samozřejmě chápu jako investici do budoucna,” říká čtyřiadvacetiletý Vít, který má rád industriální styl, a proto se i svůj nový domov snažil v tomto duchu zařídit.

Foto: Archiv čtenáře

Na terasu se vystupuje po kovaném schodišti.

Foto: Archiv čtenáře

Obývacímu pokoji vládne tmavomodrá sedačka, která hezky ladí s tmavou podlahou a naopak bílými stěnami.

Rekonstrukce a proměna půdy na obytnou trvala dohromady něco přes rok. Velké bourací práce a zrovna tak odborné, jako bylo třeba zavedení elektřiny a plynu, svěřil místním firmám.

Také o návrh dispozice podkrovního bytu požádal píseckou paní architektu Renatu Rubešovou, která mu připravila dva návrhy a on si jeden vybral.

Foto: Archiv čtenáře

Schody a všechny další kované prvky zařízení bytu jsou dílem píseckého kováře.

Foto: Archiv čtenáře

Hezkým detailem jsou retro otočné spínače.

Foto: Archiv čtenáře

Industriálnímu stylu přizpůsobil majitel i výběr radiátorů.

„Mým hlavním přáním bylo mít terasu. Bez ní bych do toho nešel,” přiznává Vít a dodává, že vlastní střecha je v současnosti kompletně zateplená stříkanou izolací.

K vytápění prostoru používá stylové radiátory z vinutých trubek, které se dříve používaly ve výrobních halách a dnes je nabízí jeden z italských výrobců.

Foto: Archiv čtenáře

V ložnici slouží malý roh jako pracovní kout.

Foto: Archiv čtenáře

V ložnici je vestavěná skříň.

S ohledem na specifický prostor si mladík nemohl vystačit s běžnou nabídkou nábytku a byl nucen oslovit místní truhláře. Na míru jsou proto vyrobené například vestavěné skříně v ložnici a také všechny dveře, ať již posuvné, nebo „lítačky”.

Foto: Archiv čtenáře

Do koupelny se posuvnými dveřmi vstupuje i z ložnice.

Foto: Archiv čtenáře

Přiznané cihly ponechal majitel i v koupelně.

Oko znalce upoutá i kvalita provedení kovových prvků. Je to zejména postel, ale také schodiště, nebo podstavce pod bar. Vše je dílem místního píseckého kováře.

Foto: Archiv čtenáře

Kuchyň je plně zařízená, nechybí v ní žádný důležitý spotřebič.

Foto: Archiv čtenáře

Neodmyslitelným prvkem podkrovního bytu je samozřejmě trámoví.

Vlastní dispozice bytu je prostá a účelná. Srdcem je kuchyň s barem, na kterou navazuje jídelní zóna následovaná obývací. Po levé straně se vstupuje do koupelny a hned vedle ní do ložnice, kde je zároveň i pracovní stůl.

Hezkým detailem je možnost přímého průchodu z ložnice do koupelny skrz posuvné dveře.

Foto: Archiv čtenáře

Terasa byla podmínkou pro vybudování podkrovního bytu.

Foto: Archiv čtenáře

Podkrovní byt má plochu příjemných 65 čtverečních metrů, k nimž je třeba připočítat ještě dalších 25 čtverečních metrů terasy. Ta slouží především jako relaxační zóna a místo s pěkným výhledem. Majitel na ni vystupuje po schodišti umístěném v bezprostřední blízkosti vstupu do bytu.

Foto: Archiv čtenáře

Půdorys podkroví

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Zahrada, která potěší elegancí i úrodou

Už třiadvacet let pečuje o svou zahradu naše čtenářka Sylva. Nechybí na ní snad nic - v části pěstuje zeleninu a bylinky, část zabírá ovocný sad a skoro...

Výběr článků

Načítám