Hlavní obsah

Mladí manželé postavili dřevěný domek s velkým rohovým oknem

Novinky, nes

Mladí manželé toužili po vlastním bydlení v rodinném domku. Pozemek měli nedaleko od Brna, zbývalo jen nějaký dům postavit. Líbily se jim dřevostavby, a tak se rozhodli, že právě ze dřeva bude postaven i jejich nový domov. V něm mělo být dost místa pro jejich dvě malé děti a nesměla také chybět dílna.

Foto: Jan Homola

Mladá rodina postavila rodinný domek s dílnou. Jejich vzhled sjednotila.

Článek

Mladý pár oslovil stavební firmu a na první společné schůzce, které se zúčastnil i zástupce architektonické kanceláře, s níž firma spolupracuje, si dohodl první základní charakteristiky nové stavby.

Manželé chtěli dřevostavbu nejen konstrukcí, ale i na pohled. Aby byly fasády obloženy dřevem.

Foto: Jan Homola

Velké rohové okno je v obývacím pokoji. S polečně s plechovým límcem obepínajícím dům pod střechou je jeho vizuální dominantnou.

Foto: Jan Homola

Dílna je umístěna prakticky jen na pár kroků od domu.

Architekti pak navrhli difúzně otevřenou konstrukci ze Steico nosníků (s profilem ve tvaru písmene I), na obložení pak společně s klienty vybrali dřevo sibiřského modřínu. To pro jeho odolnost a trvanlivost.

Střešní krytina je z falcovaného plechu a ze stejného materiálu je jakýsi „límec“, který v horní části lemuje celý dům.

Foto: Jan Homola

Obklady na fasádě jsou ze sibiřského modřínu.

Co je difúzně otevřená konstrukce
Difúzně otevřené konstrukce umožňují prostup plynů, tedy i vodních par. Díky tomu se v interiéru nehromadí vlhkost a naopak ani nepřesychá. Mají lepší akumulační i zvukověizolační schopnosti.
Foto: Jan Homola

Všechny plechové prvky jsou barevně sladěné.

Právě do límce, který zajímavým způsobem osvěžuje jinak možná mírně monotónní dřevěnou fasádu domu, jsou zasazena okna místností v podkroví. Druhým výrazným prvkem domu je pak velké rohové okno v obývacím pokoji.

Foto: Jan Homola

Ve světle laděném interiéru se doplňuje bílá barva stěn a stropu s přírodní barvou dřeva podlah a nábytku.

Důležitým bodem při návrhu domu byla volba způsobu vytápění. Mladý pár se nakonec rozhodl pro topení elektrokotlem, k němuž je připojeno několik radiátorů.

Foto: Jan Homola

Dvířka kuchyňské linky jsou v bílém lesku, pracovní plocha dřevěná a panel za ní pestrobarevný. Celek je zmenšenou kopií barevné palety použité pro společenský prostor v přízemí.

Dispozice domu je řešena jednoduchým, přirozeným způsobem. Přízemí slouží jako společenský prostor, kde se odehrává hlavní život rodiny. Je zde obývací pokoj, propojený s jídelnou a kuchyňským koutem. V podkroví jsou umístěny pokojíky dětí a ložnice rodičů.

Foto: Jan Homola

Dlaždice panelu za pracovní deskou jsou úmyslně poskládané tak, aby na sebe vzorkem nenavazovaly. Vzniká tím větší pestrost a určité napětí. Poctivě seskládaný vzor by se po chvíli omrzel.

Interiér domu nás pak zaujal příjemně fungujícím zkombinováním čistě bílých stěn a stropů s dřevěnými podlahami a nábytkem z masivu.

Hezkým detailem je například dlaždicemi obložený panel za pracovní deskou v kuchyni, kde jednotlivé díly mozaiky jsou záměrně seskládány tak, aby na sebe jejich vzor nenavazoval.

Foto: Jan Homola

Toaleta v přízemí

Vtipně je rovněž odlišen vzhled koupelny v podkroví a toalety v přízemí. V koupelně napomáhají velkoformátové dlaždice imitující vzorek pískovce navodit příjemnou, až uklidňující atmosféru, která vychází vstříc rozpoložení člověka ubírajícího se na kutě nebo se ráno probouzejícího.

Stěny toalety v přízemí zdobí hravý obklad z drobných kostiček ve dvou barvách.

Foto: Jan Homola

Schodiště je chráněno vrátky proti vstupu příliš malých obyvatel domu.

Foto: Jan Homola

Horní koupelna

V těsném sousedství domu vyrostla dílna, která s ním bude jednoho dne propojena. I proto má od začátku stejný vzhled fasád jako hlavní budova.

Technické údaje:
Architektonický návrh: Labor 13
Stavba domu: Vesper Frames
Konstrukce: Dřevostavba, difúzně otevřená konstrukce, nosníky Steico
Obklady na fasádě: sibiřský modřín
Střešní krytina: Falcovaný ocelový plech
Vytápění: Elektrokotel + radiátory
Celková plocha: Dům 110 m2 + dílna 40 m2

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám