Hlavní obsah

Mladí lidé do třiceti let raději bydlí ve svém

Právo, jan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rádi se baví, často cestují, osobní život kladou na první místo a chtějí bydlet ve svém. Mezi mladými lidmi do 30 let klesá zájem o nájemní bydlení a raději volí koupi vlastního bytu.

Foto: Profimedia.cz

K pořízení bytu přistupuje dnes mladá generace jinak. Vnímají jej jako investici.

Článek

Zájem mají hlavně mladí v Praze o prudce se rozvíjející čtvrti typu Karlín nebo Letná. Od bytů v novostavbách pak očekávají něco navíc.

„Po maturitě jsme se s přítelem rozhodli žít spolu. Známá zrovna prodávala byt v Karlíně, my jsme měli našetřené nějaké peníze ze spoření a rodiče slíbili, že nám něco přidají, a tak jsme se rozhodli do toho jít. Byt byl navíc blízko centra a ve čtvrti se zajímavou historií, což při výběru hrálo také velkou roli,“ vypráví čtyřiadvacetiletá Nicol. I když se s přítelem později rozešli a nyní žije každý v jiném městě, koupě bytu nelituje. „Pronajímáme ho a příjem si dělíme. Možná ho za čas jeden z nás od druhého odkoupí,“ říká Nicol s úsměvem.

Že takové chování není ojedinělé, potvrzují i developerské společnosti.

„K pořízení bytů dnešní mladá generace přistupuje jinak, než tomu bylo například před deseti lety – vnímá je jako investici, která jim v budoucnu může zajistit další příjem. Proto již jako svobodní často volí koupi bytu, nejčastěji v kategorii 1 + kk nebo 2 + kk, a nebojí se říci si o nadstandardní vybavení,“ říká Tomáš Pardubický, generální ředitel společnosti Finep. Byty si zároveň často nechávají i poté, co vstoupí do partnerského nebo manželského života. „Velmi často takový byt pronajímají a z výnosu splácejí jeho pořízení. Berou to jako dobrou investici a zároveň jistotu,“ říká Pardubický.

Při výběru bytu v novostavbě u mladých lidí navíc nerozhoduje pouze cena a velikost bytu. Pečlivě volí také lokalitu. Vyžadují dobré spojení s centrem města, zajímavé kulturní akce v okolí a místa, kde se dá sportovat. Developeři se poptávce přizpůsobují. Například v rámci projektu Nové Chabry tak kromě nových bytů vzniká i komerční centrum s obchody i se školkou a nová cyklostezka.

Podle ředitele společnosti Star Group Tala Groznera by také developeři měli brát v úvahu, že svobodní lidé budou mít v budoucnu rodinu.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

„Problém je, že developeři stále ještě výstavbu nepřizpůsobili poptávce mladých rodin. Trendem, který naznačuje brzkou změnu, je však plánování projektu tak, aby eventuálním spojením menších bytů mohl v případě zájmu vzniknout velký vzdušný byt,“ popsal Tal Grozner.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám