Hlavní obsah

Mladí designéři nábytek nevyrábějí, ale pěstují. Z podhoubí

Novinky, nes

Pokud máte pocit, že z podhoubí mohou vyrůst jenom houby, jste na omylu. Vyrůst z něj mohou i části nábytku. Mladí designéři z Londýna, Sebastian Cox a Ninela Ivanovová, se rozhodli světu představit nový, ekologicky zcela nezávadný materiál, který je příjemný na dotek, je lehký, a přitom i pevný. První produkty jsou k vidění na Londýnském designovém festivalu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mladí designéři pěstují nábytek z podhoubíVideo: Reuters

 
Článek

Pro výrobu používají podhoubí, odborně mycelium. To mísí s dřevěnými štěpky. „Za nějaký čas podhoubí proroste dřevem a vznikne to, čemu říkáme 'myceliované dřevo'. V takovém okamžiku ho vezmeme a roztrháme na kusy. Vložíme do forem a ono se pak znovu rozroste, ovšem do tvaru, který chceme,” vysvětlil pro agenturu Reuters základní principy vytváření houbových dekorací a nábytku Sebastian Cox.

Designéři nejprve hledali, které štěpky se pro jejich potřeby hodí nejlépe. Zjistili, že nejrychleji bují houbová vlákna na štěpcích lískového a vrbového dřeva, tj. dvou v Británii běžně rostoucích druhů, jež navíc nemají z hlediska průmyslu valnou ekonomickou hodnotu.

Po určitém čase, kdy se podhoubí ve formě rozroste do požadovaného tvaru, designéři celý proces náhle zastaví. „Máme možnost tento proces plně kontrolovat. Víme, jak se podhoubí chová, a tak můžeme rozhodnout, kdy chceme jeho růst ukončit, protože dosáhlo požadovaného tvaru a textury. Vzniklý kus pouze vysušíme a je hotový,” popisuje Ninela Ivanovová.

Mladí designéři dosud vytvořili několik stínítek na lampy a také několik židlí. Ujišťují, že produkce houbového nábytku může být nasazena do velkovýroby. Zbývá jen přesvědčit zákazníky, aby se rozhodli pořídit si domů výrobky z houbového vlákna. A to, jak designéři vědí, nebude tak úplně snadné.

„Rádi bychom lidi povzbudili k tomu, aby o houbových vláknech přemýšleli jako o materiálu, který by chtěli mít doma. A zároveň bychom je chtěli ujistit, že je to velice bezpečný materiál, že to není nic odporného. Vzniklé výrobky jsou opravdu nádherné. Jsou měkké a příjemné na dotek. Mají všechny vlastnosti, které byste čekali u materiálů, jako je samet nebo kůže,” popisuje Sebastian Cox.

Anketa

Pořídili byste si kus nábytku z podhoubí domů?
Pokud by mi to ladilo ke zbytku zařízení, proč ne?
27,4 %
Nevím, nejsem si jistý.
4,7 %
Ne, nelíbí se mi to, nedůvěřuji tomu.
67,9 %
Celkem hlasovalo 190 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související články

Projděte se domem dříve, než bude stát

U mnoha staveb by bylo velmi praktické mít možnost si jejich interiér a zařízení prohlédnout dříve, než budou stát. Stavebník by se tak vyhnul zbytečným...

Výběr článků

Načítám