Hlavní obsah

Mladá rodina si nechala postavit domov, v němž je dost místa i pro příbuzné a přátele

Novinky, Jana Nesvadbová

Rezidenci severně od brazilského São Paula si nechali postavit manželé se dvěma malými dětmi. Přáli si dům, ve kterém se bude dobře cítit celá rodina, ale také spousta přátel a příbuzenstva, s nimiž jsou zvyklí se pravidelně stýkat. Architekti ze studia Reinach Mendonça Associated Architects jim navrhli velkorysý domov, kde se najde místo pro všechny.

Foto: Nelson Kon

Pro vzhled rezidence je charakteristické zdůraznění horizontálních linií.

Článek

Zajímavostí projektu je skutečnost, že se manželé obrátili na architekty ještě předtím, než si koupili pozemek. To je velice praktický krok, který ovšem spousta lidí při své rozvaze o novém domě vynechá.

V tomto případě se tedy architekti mohli podílet na výběru parcely a společně s klienty zvolit takovou, na níž bude možné dům co nejlépe orientovat a vytěžit z ní maximum. Dům nazvaný DMG Residence tak vyrostl na okraji městečka Bragança Paulista, zhruba 80 km od brazilské metropole.

Dům zasazený do svažitého pozemku je orientován směrem k nejhezčímu výhledu. Jeho celá čelní strana je otevřená, aby se okolní krajina mohla stát přirozenou součástí každodenního života obyvatel domu. Směřuje k ní totiž výhled nejenom denní zóny, ale také všech ložnic.

Foto: Nelson Kon

Bazén je umístěn vůči domu o něco níže, slouží jako v jistém smyslu přechodová zóna mezi domem a zahradou.

Foto: Nelson Kon

Interiér je otevřen směrem do krajiny.

Architekti svým klientům navrhli stavbu z betonu, přičemž tento materiál ponechali na spoustě míst přiznaný. Kromě kostry jsou z betonu stropy a stěny, to vše doplňují kovové markýzy, okna jsou vsazena do hliníkových rámů.

Budově vládnou jednoduché rovné linie, které na některých místech doplňují betonové odlitky použité jako architektonické detaily. Přirozené zastínění poskytují dlouhé přesahy střechy.

Svah je předností pozemku

Svažitý pozemek se může na první pohled zdát jako nevýhoda, ale architekti tento rys využili ku prospěchu majitelů a projektu domu. Nejvýše na pozemku je umístěný dům, zhruba o polovinu podlaží níže je bazén, který tak funguje jako v jistém smyslu přechodová zóna mezi domem a zahradou.

Níže než vlastní dům majitelů je rovněž domek správce, jenž - ač v těsném sousedství - si přesto může uchovávat své soukromí a určitou nezávislost.

Půdorys patrového domu je velmi logický. Zatímco ložnice jsou v klidnějším, horním podlaží, veškeré společenské prostory jsou umístěny v přízemí a propojeny do jednoho celku.

Architekti zachovali mezi jednotlivými zónami dostatek volných prostorů na to, aby byly vizuálně propojené. To také dobře napomáhá ochlazování domu, vzduch jím může volně proudit.

Foto: Nelson Kon

Také ložnice mají hezký výhled do kraje.

Foto: Nelson Kon

Dům má nakročeno k soběstačnosti, na střeše má solární panely určené k ohřevu užitkové vody i vody v bazénu, fotovoltaické panely zajišťují energii pro jeho chod, zachycená dešťová voda slouží k zálivce zahrady.

Z tohoto hlediska působí nejpříjemněji veranda s kuchyní a jídelní zónou, jejíž střecha má kovový rám a je pomocí sloupků vyzdvižena nad úroveň zastřešení terasy.

Charakter místnosti odlišuje od zbytku společenského prostoru strop z dřevěných latí a především skutečnost, že na rozdíl od obývací zóny nemá tato část přízemí zasklenou čelní stranu.

Na střeše domu se nejenom zachycuje dešťová voda určená k zavlažování, slunce ohřívá vodu používanou v domácnosti i v bazénu. Fotovoltaické panely pak jeho energií pokrývají spotřebu domu.

Stavba stojí na pozemku o výměře 3461,54 m², zastavěná plocha zabírá 892,10 m².

Foto: RMAA

Snížené podlaží

Foto: RMAA

Přízemí

Foto: RMAA

První patro

Může se vám hodit na Seznamu:

Anketa

Zvolili byste si jako stavební materiál pro svůj dům beton?
Ano, klidně. Když bude návrh stát za to.
74,1 %
Kdyby byl levnější než jiné materiály, proč ne?
5,8 %
Nevím. Moc si to neumím představit.
3,8 %
Raději asi ne.
6,2 %
Ani za nic!
10,1 %
Celkem hlasovalo 2677 čtenářů.

Napište nám

Postavili jste nový dům, rekonstruovali byt anebo máte hezky zařízenou zahradu a rádi byste se ostatním čtenářům pochlubili a inspirovali je?

Napište nám do redakce na adresu bydleni@novinky.cz, připojte pár průvodních vět a několik snímků vašeho díla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám